Arkivfoto: Molio

9.700 milliarder kroner om året spildes på lav produktivitet i byggeriet

Med brug af ny teknologi og bedre kommunikation, er der billionbeløb at hente i øget produktivitet. Det vurderer Jan Mischke, konsulent i McKinsey, ifølge Licitationen.

Byggebranchen forandrer sig og det er den digitale udvikling, der driver forandringen. Afsenderen af det budskab er Jan Mischke senior fellow hos konsulentvirksomheden McKinsey.


Jan Mischke  har studeret den internationale bygge- og anlægsbranche og det er der kommet en rapport ud af, Reinventing Construction: A route to higher productivity, hvor det fremgår at et af branchens store problemer er den manglende fremgang i produktivitet og at dette hvert år koster over 1,6 billioner dollars - altså omkring 1.600 milliarder dollars og  9.700 milliarder danske kroner:  


- En af årsagerne til at branchen forandrer sig rigtig meget nu er på grund af den manglende produktivitet. Ser man på byggebranchens produktivitet, så er den ikke fulgt med andre branchers stigning. Den har været flad i over to årtier - og i nogle lande er det tilmed gået tilbage. Det er en udvikling - eller mangel på udvikling som ikke sker i nogen anden branche, siger han. 


Samtidig oplever branchen en stor fremgang i volumen, forklarer Jan Mischke.

 

Årsagen til den lave produktivitet  

Efter at have spurgt over 250 af branchens adm. direktører er konklusionen, at årsagerne til den lave produktivitet bl.a. er projekternes øgede kompleksitet, men også samarbejdet mellem parterne i byggeriets fødekæde. Her er der ifølge Mischke masser af mulighed for forbedring og dermed penge at hente. Hernævnes bl.a. planlægningsfasen, hvor det er vigtige med et godt samarbejde og en grundig planlægning virksomhederne imellem. 


Han nævner også fælles regler og et sæt fælles standarder som en væsentlig faktor for at øge produktiviteten og også kommunikationen mellem parterne i et byggeprojekt nævnes som ekstrem vigtig, hvis produktiviteten skal op.


Læs hele artiklen i LicitationenKilde: Licitationen