Visualisering: Henning Larsen Architects

Artcenter på Spritten i Aalborg

Industrikomplekset De Danske Spritfabrikker i Aalborg er tømt for sine oprindelige funktioner, produktionen er flyttet, og anlægget er blevet fredet. Nu skal en omfattende transformation af de gamle industribygninger have nyt liv med nye bæredygtige funktioner.

Der er en omfattende forvandling af 'Spritten' på vej. Den tidligere værkstedsbygning og kedelhal skal transformeres til et internationalt Artcenter, hvor det spektakulære kunstværk Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saranceno allerede er planlagt. Artcenteret er en del af en større plan, som skal udvikle det samlede kulturmiljø og gøre området til en attraktiv ny bydel i Aalborg.


Det samlede fabriksanlæg er udpeget som et af de 25 vigtigste industriminder i Danmark og er det største sammenhængende fredede industrianlæg i landet. Artcenteret bliver på i alt 3.800 m2, heraf 2.800 m2 til udstillinger og 1.000 m2 til publikumsfaciliteter, cafe, artist's residency, kunstmagasin, kontorer samt personalerum.

 

En stærk driver for udvikling 

 

Spritten fortæller en unik historie om over 130 års spritproduktion i Aalborg, som er kendt af langt de fleste danskere. Derfor er det også helt oplagt, at bygningerne består som et synligt tegn på netop den fortælling, men med et nutidigt indhold, som kan være med til at skabe øget udvikling i Aalborg:


- Spritten er et rigtig fint eksempel på, hvordan vi gennem en ny anvendelse af tomme industribygninger kan skabe liv, som kan blive en stærk driver for udviklingen i området. Spritten er et ikonisk og enestående stykke industrikultur, som nu med renoveringen og det unikke kunstværk får et nyt liv som kulturelt samlingspunkt for Aalborg. Den sjæl og identitet, som gamle industribygninger indeholder, kan man ikke genskabe, hvis man bygger nyt, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.


Realdania har støttet projektet med 80 millioner

Arkitektkonkurrence om Artcenteret på vej

Havnefronten ud for spritfabrikken udgør den sidste etape af havnefronten mod vest og danner overgang til de mere grønne arealer i Vestbyen, og projektet er derfor vigtigt i byomdannelsen. Den nye havnefront skal samtidig fungere som klimasikring i forhold til fremtidig forhøjet vandstand i Limfjorden.


Der sættes nu en arkitektkonkurrence i gang, som skal munde ud i en plan for skabelsen af Artcenteret samt området omkring.

 

Læs mere her


Kilde: Realdania