Foto: Rasmus Hjortshøj, BLOX

BLOX hædret af stålbranchen

Det unikke samarbejdet om opførelsen Københavns nye center for arkitektur, design og andre gode idéer, BLOX, er genstand for årets Danske Stålpris.

Prisen tilfalder ingeniørfirmaet COWI, det hollandske arkitektfirma OMA, hovedentreprenøren ZÜBLIN, stålentreprenøren CSK og bygherren Realdania By & Byg for deres forbilledlige samarbejde.

 

Vinderprojekt danner rammen om blandt andet Dansk Arkitektur Center, udstillingslokaler og et tværfagligt innovationsmiljø for bæredygtig udvikling. Derved åbner bygningen sig og inddrager offentligheden både inde, under og omkring sig. Ikke blot fagligt, men også mere alment ved at indeholde café, boghandel, restaurant, fitnesscenter, legeplads samt lejligheder på de to øverste etager. Under terræn rummer bygningsværket et parkeringsanlæg.

 

Med sine mange blokke bygget ovenpå hinanden gør det bygningen meget kompleks og udførelsen meget kompliceret. Udelukkende ved at anvende stål som bærende konstruktionsmateriale har det alligevel været muligt at opføre det imponerende byggeri.

 

Der er i alt brugt 4.500 tons bærende stålkonstruktioner i form af søjler, bjælker og gitre med et spænd på op til 30 meter. Tolerancerne har været uhyre små, men med en omfattende planlægning og brug af digitale BIM-modeller har montagen været forbavsende problemfri, påpeger dommerkomiteen blandt andet i sin begrundelse.

 

Med sin placering og åbenhed ændrer bygningen en plads, som i mange år har stået som et udefinerligt område langs havnekanten, og vil med tiden blive en del af havnekantens miljø. Derfor er det dommerkomiteens vurdering, at BLOX skal tildeles Dansk Stålpris 2018. Et valg som vækker glæde hos COWI.

 

- BLOX er med sine mange gitterdragere og udkragninger et af de mest komplekse byggerier, der er opført i Danmark, understreger Thomas Bo Frederiksen fra COWI og fagprojektleder for stålkonstruktionerne i BLOX.

 

Det komplekse statiske system har givet ingeniørerne store udfordringer undervejs, men som følge af det tætte samarbejde med både arkitekt, bygherre og entreprenør, er det lykkedes at opfylde arkitektens krav til udtryk og funktionalitet. Også de store facadepartier har stillet store krav til stålets stivhed og tolerancer, påpeger Thomas Bo Frederiksen:

 

- Med sine mange synlige stålkonstruktioner fremstår BLOX som et flot eksempel på brugen af stål som en integreret del af både arkitekturen og det primære statiske system.

 

Hos hovedentreprenøren ZÜBLIN er man stolte over prisen:

 

- Projektet er meget innovativt og har været med til at udvikle brugen af digitale BIM-modeller. Stål og beton er modelleret i 3D, hvilket har optimeret både planlægning og udførelse af det komplekse byggeri. De store stålkonstruktion er monteret henover en ringvej, hvor 25.000 biler passerede hver dag – imens byggeriet stod på. Det har krævet en imponerende koordinering fra alle involverede parter, fortæller Brynjolf Jørgensen, senior projektleder hos ZÜBLIN.

 

Kilde: BLOX