Foto: Eurotag Danmark A/S

Børnehave skriver grøn danmarkshistorie

Kommuner kan spare på driften ved at bygge efter DGNB-kravene. Det er erfaringen fra Svendborg Kommune, hvor man i foråret har slået dørene op for Børnehaven Humlebien, der efter planen bliver DGNB-certificeret som den første institution i Danmark.

Børnehaven Humlebien i Svendborg skal certificeres efter DGNB-ordningen som den første institution i Danmark. Det har bl.a. stillet store krav til materialedokumentationen.


Alligevel er der god ræson i at bygge efter DGNB-kravene, bl.a. fordi driftsfordelene bliver større, forklarer kommunen.


Store driftsfordele på den lange bane

- Vi ønsker at tage bæredygtighed alvorligt og har derfor valgt at bygge med udgangspunkt i DGNB-kravene. Bygningen skulle ikke kun være dejlig for brugerne at opholde sig i, men også opføres i materialer og med løsninger, der sikrer et godt indeklima og minimerer det miljømæssige fodaftryk, forklarer projektleder Anton Holm Madsen fra Svendborg Kommune og fortsætter:


- Der er derudover god økonomisk ræson i at bygge efter DGNB-kravene. På den lange bane forventer vi større driftsfordele, idet såvel rengøringsbehov som energi- og vandforbrug reduceres kraftigt, ligesom de valgte materialer må forventes at mindske vedligeholdelsesbehovet. Det gør jo en stor forskel, når du allerede fra starten tager udgangspunkt i, at bygningen skal have en levetid på over 50 år og vælger materialer ud fra dét, understreger han.

 

Høje dokumentationskrav

Børnehaven Humlebien er projekteret af C & W Arkitekter, der udover projekter i den almene boligsektor bl.a. har tegnet en lang række offentlige institutioner. Arkitekt MAA Mogens Milling fra C & W Arkitekter fortæller om arbejdet med det, der forventes at blive Danmarks første DGNB-certificerede institution: 


- Der er temmelig meget dokumentation forbundet med at leve op til DGNB-kravene. Det gælder byggematerialer fra træ til søm og skruer såvel som selve byggeprocessen, og hvordan materialerne håndteres efter endt levetid. Vi har tilstræbt at lave bygningen, så den anvender så få materialer som muligt, ligesom vi har brugt genanvendelige materialer, hvor det har kunnet lade sig gøre.


Derudover er Børnehaven Humlebien udført med isolering efter kravene i BR15 og desuden opført med solceller på taget. På den måde opfylder den samlet set de skærpede energikrav i bygningsklasse 2020.


Kilde: Eurotag Danmark A/S 


Læs om Byggecentrums nye diplomuddannelse Bæredygtighed i Byggeriet her