Foto: NAG1

Dæmp trafikken med stenuldsplader på autoværn

Nyt demonstrationsprojekt tester en ny, dansk opfindelse nemlig et autoværn, der sænker støj fra trafikken med stenuldplader. Projektet er en del af Silent City, som er et projekt i den grønne partnerorganisation Gate 21.

Den danske virksomhed NAG1 skal nu for første gang teste en ny opfindelse, et autoværn der sænker støj fra trafikken, flere steder i Danmark. Med et nyt design har NAG1 ændret et standardautoværn til en lav støjskærm, der kan dæmpe en del af trafikstøjen. 

 

Støjabsorberende stenuldsplader

For at undgå at den ”stoppede” støj ikke reflekteres tilbage til naboerne på den anden side af vejen er autoværnet forsynet med støjabsorberende stenuldsplader. Fordelen ved at dæmpe støjen ved autoværnet er, at jo tættere på kilden støjen blokeres, jo mere effektiv er støjdæmpningen:

 


- I NAG1 har vi udviklet et autoværn, som udover at gøre trafikken mere sikker, også skal være med til at sænke støjen fra trafikken. Autoværnet har den fordel, at det er tæt på støjkilden, og at det er billigt at installere. Nu er vi super spændte på naboernes vurderinger af, hvor meget de oplever, at autoværnet har sænket trafikstøjen for dem, siger Leon Samsø Pedersen, der er partner i NAG1.Resultater på vej fra test i Jylland

Det støjdæmpende autoværn sænker allerede støjen for borgere i Pårup vest for Silkeborg. Her har NAG1 og Vejdirektoratet opsat autoværnet på en 800 meter strækning. Den endelige rapport er på trapperne, men foreløbige resultater af støjmålinger på stedet tyder på en mærkbar reduktion af støjen ved de nærmeste naboer efter, at det støjdæmpende autoværn er opsat.

 

Markedsmodningsfonden har givet støtte til demonstration og tilpasning af det nyudviklede støjabsorberende autoværn i Ishøj og Vallensbæk. De erfaringer, som NAG1 gør sig i både Vallensbæk og Ishøj Kommune, vil have afgørende betydning, når det nye autoværn skal sælges til kommende danske og internationale købere. 

Autoværnet har gennemgået en grundig crashtest i Italien og er nu godkendt til at opsætte langs veje i Europa.


Du kan se videoen med crashtest af autoværnet her:

 

 

 

Fakta om NAG1

NAG1 indgår i et tæt partnerskab med blandt andet Volkmann & Rossbach, Europas største producent af autoværn samt Rockwool og RMIG om den endelige udvikling af det støjabsorberende autoværn.

Det støjabsorberende autoværn indeholder en "støjfælde", hvor perforeringen af autoværnsbjælken medvirker til at støjrefleksionen fra autoværnet minimeres. Ved at perforere bjælken 30 procent kan en stor del af trafikstøjen trænge igennem denne og blive absorberet i et fastmonteret støjpanel bagved og under autoværnsbjælken.


Læs mere her 

 

Fakta om Silent City

Silent City, som er et projekt i Gate 21, skal blive et Living Lab, hvor regioner, kommuner, virksomheder og forskningsinstitutioner undersøger, tester og udvikler løsninger til at reducere støj fra trafikken, fremme livskvaliteten og sundheden for borgerne, og samtidig skabe vækst for danske virksomheder, som leverer støjløsninger. I det nye Living Lab vil løsningerne blive testet i 1:1-skala i et naturligt bymiljø.Læs mere om Silent City på projektets hjemmeside her  

 

Kilde: NAG1