Foto: Reladania

Dansk arkitekt skal udvikle 100.000 m2 byrum i Gøteborgs Frihamn

Hen over de næste 15 år skal der udvikles 100.000 m2 byrum i Gøteborgs Frihamn. Frihamnen er en central brik i udviklingen af Gøteborg Havn, som er et af Nordens største byudviklingsprojekter på i alt 5 mio. m2.

SLA har vundet opgaven med at sikre bylivet og de lokale naturkvaliteter i Frihamnens midlertidige byrum og bebyggelse. Opgaven om den midlertidige udvikling af Frihamnen er en hjørnesten i Gøteborgs udvikling, hvor der udover SLA’s byrum også skal opføres en lang række midlertidige bygninger til bl.a. erhvervs- og virksomhedslokaler, boliger for flygtninge samt ungdomsboliger, der skal løsne Gøteborgs hårdt pressede ungdomsboligmarked.  

&nb

I alt skal Göteborg udvides med 5. mio. m2

Frihamnen er et projektområde i Gøteborgs Älvstads Vision, Nordens største byudviklingsprojekt, hvor den svenske havneby frem til 2050 skal udvides med mere end 5 mio. m2. Den ambitiøse udviklingsplan skal binde Gøteborg sammen over Göta Älv og skabe 25.000 nye lejligheder og 45.000 nye arbejdspladser i Gøteborg Havn, og sikre at Gøteborg de kommende år kan vokse til dobbelt størrelse og blive en stærk urban profil regionalt og internationalt.

 

Et unikt grønt byliv vokser frem

Opgaven om at udvikle de 100.000 m2 midlertidige uderum og bygninger i Frihamnen de næste 15 år er udbudt af Älvstranden Utveckling AB. Målet er at den midlertidige by de næste 15 år skal danne ramme for et unikt grønt byliv efterhånden som Gøteborg Havn udvikles. Derudover skal den midlertidige byudvikling være en attraktion for hele Gøteborg, hvor borgerne de næste 15 år aktivt kan være med til at gro deres nye by frem i 1:1.


- Ved at skabe en naturbaseret, processuel byudvikling i Frihamnen kan vi understøtte identitetsdannelsen og den lokale forankring i det nye byområde. Vores intention er at fastholde og styrke Frihamnens mange kvaliteter gennem hele processen og på den måde skabe et levende og groende byudviklingsprojekt, der ikke blot skaber bæredygtige byudvikling, men også undervejs skaber et blåt og grønt byliv langs havnefronten, som beboere og besøgende kan nyde året rundt, siger Mette Skjold, partner og CEO i SLA.

&nb

15 arkitektteams stillede op 

SLA vandt opgaven i konkurrence med 14 andre arkitektteams og står i spidsen for de midlertidige uderum i et internationalt team, der også tæller svenske Tell Arkitekter og spanske Selgascano, der især er kendt for deres Serpentine Pavilion i 2015. 


SLA har været involveret i Gøteborgs udvikling som rådgiver de sidste 6 år. Projektet om den midlertidige udvikling af Frihamnen skal sammenkoble og aktivere de midlertidige byrum som et led i udviklingen af den nye bydel. De kommende midlertidige beboelser og uderum etableres i direkte kontakt til den kommende Jubilæumspark, som SLA tilbage i 2011 var med til at udvikle visionerne for.


Kilde: SLA