Visualisering: Dorte Mandrup

Dansk stjernearkitekt scorer hattrick i UNESCOs Vadehavsprojekter

Den danske tegnestue Dorte Mandrup har vundet det tredje projekt i forbindelse med UNESCOs indsats omkring Vadehavet. Denne gang er det et Wadden Sea World Heritage Center, der skal opføres i Groningen i Holland.

Med den seneste erobring tilføjer Dorte Mandrup det fjerde projekt til porteføljen af UNESCO-projekter, som også tæller det prisvindende Vadehavscenter ved Ribe, Vadehavscentret i Wilhelmshaven i Tyskland og det spektakulære Ilulissat Isfjordscenter i Grønland, som påbegyndes denne sommer.

 

Internationalt symbol

Med sin placering i havnebyen Lauwersoog i Groningen-provinsen på Hollands nordkyst, bliver centret endnu et samlingspunkt for bevarelsen af Vadehavet, der strækker sig helt til Esbjerg og er udpeget af UNESCO som verdensarv.

 

- Vi er meget glade for at kunne slutte cirklen omkring Vadehavsprojekterne i det unikke UNESCO-beskyttede landskab. Udover at bidrage til beskyttelsen af et enormt vigtigt naturområde, er vi glade for at kunne være med til at skabe forståelse omkring den storslåede natur og ikke mindst gøre det til en endnu mere speciel oplevelse at besøge Vadehavet, siger Dorte Mandrup.

 

Ambitionen er, at centret skal blive et internationalt genkendeligt symbol, som skal minde om vigtigheden af at beskytte den unikke naturarv, som Vadehavet repræsenterer.

 

Inspireret af tidevandet

Centeret i Lauwersoog er inspireret af mødet mellem havnemiljø og det fredede Vadehav, som turister i endnu højere grad kommer til at kunne nyde som en del af deres besøg i området.

 

- Et helt naturligt fokuspunkt for bygningen blev foreningen med det omkringliggende hav. Med Vadehavets skiftende dybde fandt vi inspiration i til den stødt stigende overgang fra niveau til niveau i bygningen, der giver gæsterne en fornemmelse af at være en del af tidevandets eget liv, forklarer Dorte Mandrup.

 

Selve bygningen trækker på referencer fra historiske havnepromenader med diagonale træpiller, som bygningen hviler på ved vandkanten.

 

Det hollandske Wadden Sea World Heritage Center forventes at åbne i 2020.

 

Læs mere om UNESCOS Vadehavsprojekt her.

 

Kilde: GK Lifestyle