Foto: Torben Eskerod

Dansk stjernearkitekt udnævnt som juryformand for Europas vigtigste arkitekturpris

Når den prestigefyldte Mies van der Rohe-pris skal uddeles under EU Mies Award Day den 7. maj 2019, bliver det med en dansker i front. Den danske arkitekt Dorte Mandrup er blevet udnævnt til juryformand - en international anerkendelse af de helt store.

Det er ikke nyt, at den internationale arkitekturbranches øjne hviler på dansk arkitektur. Det er derimod en nyhed, at den danske arkitekt Dorte Mandrup i 2019 indtager posten som juryformand for den prestigefyldte Mies van der Rohe-pris, der hvert andet år uddeles blandt europæiske arkitekter og arkitekturværker. Dorte Mandrup er tilmed første dansker på netop formandsposten, siden prisen blev uddelt første gang i 1987.

 

Udnævnelsen af Dorte Mandrup som juryformand vækker naturligvis stor glæde hos den danske arkitekt, der har haft et travlt og succesfuldt år på den internationale arkitekturscene.

 

– Ovenpå et travlt år, hvor vi har arbejdet på spændende projekter både i ind- og udland, er det er en kæmpe ære at blive udvalgt til juryformand for Mies van der Rohe-prisen. Jeg glæder mig meget til at blive inspireret, blive udfordret og ikke mindst til sammen med den øvrige jury at udvælge den endelige vinder af den meget prestigefyldte pris, siger Dorte Mandrup, grundlægger og kreativ direktør for tegnestuen Dorte Mandrup.

 

Første dansker for bordenden

Dorte Mandrup bliver den første dansker, som får lov at sidde for bordenden i det fornemme selskab, men det er ikke nyt, at juryen indeholder danske kræfter. Tilbage i 1992 og '94 sad Henning Larsen i juryen. Samme ære oplevede Kent Martinussen i 2013 samt Lene Tranbjerg i 2015.

 

Foruden Dorte Mandrup udgøres 2019-juruen af George Arbid, Angelika Fitz, ?tefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita og Frank McDonald.

 

Et begivenhedsrigt år for Dorte Mandrup

Formandsposten sætter et flot punktum for et år, hvor der har været fart i pennen både på den danske og internationale scene for Dorte Mandrup. 

 

Der er bl.a. blevet arbejdet på store projekter som Carlsberg Byen, den nye by og højhuset i Brande, den nye urbane IKEA ved Dybbølsbro, de to Vadehavscentre i Tyskland og Holland og ikke mindst Isfjordscentret i Grønland. 

 

Sidstnævnte banede sågar vejen for et af årets højdepunkter for Dorte Mandrup, da de modtog den uventede og glædelige invitation om at udstille på hovedudstillingen på The International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia - i daglig tale; arkitekturbiennalen i Venedig.

 

EU Mies Award 2019 uddeles i Barcelona den 7. maj 2019. Denne gang er 389 projekter fra 38 lande nomineret. I januar udvælger juryen 40 værker, som annonceres den 16. januar. Blandt de shortlistede værker vælges 5 finalister, som præsenteres den 13. februar.

 

Om Dorte Mandrup

  • Arkitekt Dorte Mandrup begyndte sin karriere hos Henning Larsen Arkitekter og etablerede efterfølgende sin egen tegnestue i 1999. Tegnestuen består i dag af 70 medarbejdere fra flere end 10 forskellige lande.
  • Dorte Mandrups tegnestue har specialiseret sig i kulturbyggerier og såkaldte landmarks, transformation af fredede eller bevaringsværdige bygninger, multifunktionelle byggerier samt uddannelses- og arbejdsrum.
  • Dorte Mandrup er bl.a. æresprofessor ved Det Kongelige Kunstakademis Arkitektskole, bestyrelsesmedlem på Louisiana Museum for Moderne Kunst, medlem af Det Særlige Bygningssyn under Kulturministeriet og gæsteprofessor ved Cornell University i efteråret 2018.

 

Læs mere her

 

Kilde: Dorte Mandrup A/S