Foto: BIG / Vardemuseerne

Dansk tegnestue og museum hædret af The American Institute of Architects

Det er Bjarke Ingels Group, der med museet Titpitz i Blåvand, forleden var blandt modtagerne af den største amerikanske arkitekturpris, Institute Honor Awards for Architecture, som bliver uddelt AIA.

I år var ikke mindre end 325 bygninger har været i spil til årets ni priser, og en af modtagerne var altså dansk. Claus Kjeld Jensen, der er direktør for Vardemuseerne, inklusiv Tirpitz, har flere grunde til at være glad for prisen.

 

- For det første er det rart at blive klappet på skuldrene og bekræftet i, at det, som vi har lavet, er godt. Når man selv har været i det fra idéens undfangelse til realiseringen, er man selvfølgelig selv glad for det, men når arkitekter i USA også synes, at Tirpitz er blandt det ypperste, som man kan præstere arkitektonisk, så bliver man rigtig glad. Derudover er positiv opmærksomhed altid godt for en attraktion som vores, siger Claus Kjeld Jensen.

 

Museet har endnu ikke undersøgt, hvor stor en andel af gæsterne, der kommer udelukkende af på grund af museets arkitektoniske udformning og kvaliteter.

 

- Men der er ingen tvivl om, at arkitekturen trækker mange til. Da vi åbnede museet, var der 52 krediterede medier tilstede, heriblandt CNN, som sendte fra åbningen. I løbet af den første måned nåede nyheden om Tirpitz 246 millioner seere, lyttere eller læsere på verdensplan. Det var fuldstændig vildt. Der er ingen tvivl om, at en væsentlig del af forklaringen på, at nyheden om åbningen af et museum i Blåvand nåede så langt ud, hænger sammen med, at Bjarke Ingels er så kendt et navn i store dele af verden og ikke mindst USA, siger Claus Kjeld Jensen.


Foto: BIG / Vardemuseerne

 

En positiv problemstilling i Blåvand

Tirpitz har siden åbningen tilbage i sommeren 2017, desuden modtaget adskillige priser for museets unikke tilgang til udstillingsdesign.

 

- For os er det vigtigt, at vores gæster får en god oplevelse, hvad enten de kommer for arkitekturens eller udstillingens skyld, og i virkeligheden tror vi, at de fleste kommer for den samlede oplevelse, siger Claus Kjeld Jensen.

 

Midt ind al den positive opmærksomhed er der dog opstået et pladsproblem på Tirpitz. Nogle af museets faciliteter er ligefrem underdimensionerede, og Tirpitz har derfor måtte søge om tilladelse til at etablere flere parkeringspladser i de fredede klitter samt at udvide museets undervisningsfaciliteter.

 

- Jeg havde før åbningen regnet med, at vi ville have 100.000 gæster om året. Men vi runder gæst nummer 500.000, inden vi har haft åbent i to år. Det betyder blandt andet, at vi mangler permanente parkeringspladser, og skoleklasser kommer i uhørt grad, så vi har også brug for bedre faciliteter til dem. Men det er jo et positivt problem, afslutter museumdirektøren.

 

Kilde: Kulturmonitor