Foto: Colourbox / Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Digitalisering er nøgleordet for ny energimærkeordning

Et nyt, opdateret energimærke skal hjælpe boligejere med at lave energirenovering og samtidigt rydde ud i ordningens mange sjuskefejl.

I 2017 var ca. hver femte mærke der udstedes fejlbehæftet, mens det tal året før var oppe på ca. hver tredje. Det er alt for højt, mener energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der nu er klar med en opdatering af energimærket for at komme de mange fejl til livs.

 

- Det er vigtigt for mig, at boligejere og –købere har tillid til energimærket. Jeg kan godt forstå, hvis nogle har været skeptiske over for mærkets kvalitet, men den tillid håber jeg på at genskabe med den løsning, vi præsenterer i dag, siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Nøglen ligger i data og bedre kontrol

Ministeren afholdt i foråret tre heldagsmøder med brancherepræsentanter for at få inspiration til, hvordan energimærket kan forbedres. Disse møder er nu udmundet i retningen for et nyt energimærke, hvor nøgleordene er digitalisering, smartere kontrol og adfærdsdesign.

 

- Nøglen til at komme fejlene til livs ligger i data og digitalisering. Og vi skal hurtigt i gang. Vi kan se, at mange fejl skyldes sjuskede indberetninger, som let kunne opdages med digital kontrol. Det vil de blive med den nye ordning, og jeg forventer, at vi har et bedre energimærke allerede i 2019, siger Lars Chr. Lilleholt og fortsætter:

 

- På sigt er det planen, at energimærket skal være 100 % digitalt, så det er mindre afhængigt af manuelle inspektioner af huse. Den virkelighed ligger dog et stykke ud i fremtiden, men vi tager de første skridt i dag.

 

Endnu flere energirenoveringer på vej 

På vejen mod det 100 % digitale mærke skal der derfor arbejdes videre med den nuværende ordning. Ud over at gøre op med den høje andel af fejl, vil energi-, forsynings- og klimaministeren derfor i 2019 eksperimentere med nye måder at motivere bygningsejerne til at energirenovere.

 

- Hovedformålet med energimærket er at motivere til at lave energiforbedringer. Vi har fået mange gode bud fra branchen på, hvordan vi kan løfte den del af mærket. Nu allierer vi os med eksperter i adfærdsdesign, så vi kan se hvad der rent faktisk flytter folk ude i virkeligheden, afslutter energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. 

 

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet