Visualisering: 3XN

Ingeniører hentes udefra til Danmarks højeste boligbyggeri

Rambøll har sammen med Aarsleff som totalentreprenør vundet konkurrencen om at designe og opføre Danmarks højeste boligbyggeri på Aarhus Ø. Projektet er tegnet af 3XN Arkitekter. Ikonbyggeriet kræver ingeniørfaglige kompetencer ud over det sædvanlige.

Rambøll har vundet en stor kontrakt som ingeniørrådgiver på Danmarks højeste boligbyggeri, Light-house, i Aarhus sammen med Aarsleff som totalentreprenør og 3XN Arkitekter. Bygningen på havnen i Aarhus kommer til at bestå af 400 lejligheder samt borgerrettede aktiviteter i stueetagen til undervisning om livet i Aarhus-bugten. Og selvom den oprindelige tårnhøjde på 142 meter blev opgivet af tekniske årsager og afløst af et tårn på ca. 130 meter, så arbejdes der nu igen på at nå helt til tops til glæde for indbyggerne i Aarhus: 


- Vi ville gerne give noget tilbage til Aarhus’ indbyggere. Derfor får tårnets top offentlig adgang via caféen og restauranten på fyrretyvende etage, hvor man får et fantastisk kig ud over Aarhusbugten og ind over Aarhus by, forklarer Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør hos 3XN.

 

 

En imponerende bygning skal realiseres

Hos bygherren ser man frem til at samarbejde med et stærkt trekløver om at realisere en imponerende bygning til hele Aarhus by:


- Vi har et stærkt og meget kompetent dansk rådgiverteam i ryggen til at realisere Aarhus Ø’s kommende fyrtårn, siger Daniel Bygebjerg Espensen, Projektchef ved Lighthouse United og understreger forventningen om, at Lighthouse bliver et best practice eksempel på tværfaglig samarbejde i byggeriet. 

Specialistkompetencer hentes ind fra udlandet

Højhusbyggeri er en liga for sig, der kræver en anderledes byggeteknik og derfor særlige ingeniørfaglige specialistkompetencer, og Lighthouse er ingen undtagelse. Den lerede undergrund i Aarhus havn giver blandt andet nogle særlige udfordringer for funderingen, som betyder, at der skal tages løsninger i brug, der ikke tidligere er set i Danmark:


- Bygningen funderes på 25 pæle på to meter i diameter, som skal bores ned i mindst 50 meters dybde. Den størrelsesorden er ny i Danmark. Derudover skal bygningens stabiliserende kerne være så slank som overhovedet muligt for ikke at optage boligareal, men selvfølgelig samtidig være meget stærk, hvilket gør det langt sværere at regne på bygningen end ved traditionelle byggerier, siger Stefan Højen Væggemose, Rambølls projektleder på Lighthouse. 

- Til at løse udfordringerne henter vi vores højhusspecialister ind fra Mumbai, Singapore og London, som har været en afgørende faktor for os i konkurrencen om opgaven, siger Stefan Højen Væggemose.  

 

Går efter fordobling af omsætningen i 2020

Højhusbyggeri er en af Rambølls strategisk udvalgte specialistydelser. Rambøll forventer at fordoble sin omsætning inden for højhusbyggeri globalt inden udgangen af 2020 til et godt stykke over 100 millioner kroner, hvoraf et tocifret millionbeløb hentes fra Lighthouse projektet. Det er især på de nordiske markeder, at Rambøll oplever en kraftig stigning i efterspørgslen. Det globale marked for højhusbyggeri forventes at vækste med 17 procent årligt over de næste fire år.


Se mere om Lighthouse her 

 

Byggeriet ventes at stå færdigt i 2022. 

 

Deltagere i samarbejdsaftalen

 

• Bygherre: Anpartsselskabet Lighthouse United 

• Projektudvikling: Kilden & Hindby i samarbejde med Domis 

• Bygherrerådgiver: Moe A/S 

• Totalentreprenør: Per Aarsleff A/S 

• Arkitekt: 3XN Arkitekter A/S 

• Rådgivende ingeniør: Rambøll Danmark A/S


Kilde: Rambøll