Foto: Pilkington Floatglass AB

Er kondens på isolerede vinduer et problem?

Nyhed fra HFB: Hvis valget stod mellem kondens på vinduerne i ny og næ eller høje varmeudgifter, kæmpe miljøbelastning og dårligere indeklima. Hvad ville du vælge?

Et nemt valg, skulle man tro, især da ekstern kondens er ikke er mere skadeligt for vinduet end regn. Energieffektive vinduer betyder lavere udgifter til opvarmning, så vist er det er en god ide at bruge lidt ekstra på en lav U-værdi, når de gamle vinduer skal udskiftes.


Men inden man bestiller nye vinduer, skal man være opmærksom på at vinduer i dag fremstilles med så lave U-værdier, at der under visse betingelser dannes kondens på ydersiden. Vind, kulde og klart vejr betyder, at det yderste glas mister så meget varme, at det får en lavere temperatur end luften udenfor. Hvis fugtigheden så er høj, kan rudens temperatur komme under dugpunktet, og derfor dannes kondens. Energitabet på indersiden er simpelthen ikke nok til at holde glassets ydre temperatur over dugpunktet udenfor. Kondens opstår mest om natten, og ligesom morgendug på græsset forsvinder den, når solen opvarmer luften.


Ekstern kondens er altså et bevis på, at vinduet er meget termisk effektivt og at varmetabet er minimalt. Men derfor kan det være irriterende, at man ikke kan se gennem sine nyinstallerede vinduer.

 

Belægning forhindrer kondensering

For at fjerne risikoen for kondens tilføjes en meget tynd og hård pyrolytisk belægning på det yderste lag glas. Det betyder, at den varme, der frigives gennem vinduet, reflekteres i belægningen.


Læs mere her


Kilde: HFB / Pilkington Floatglass AB