Foto: Realdania By & Byg

Fire teams skal dyste om fremtidens seniorbofællesskab

27 rådgiverhold fra hele landet har søgt om at være med til at skabe fremtidens seniorbofællesskab i Ringkøbings nye naturbydel. Fire hold skal nu konkurrere om at udvikle dét projekt, som Realdania By & Byg vil opføre som et eksempelbyggeri, der kan inspirere udviklingen af seniorbofællesskaber over hele landet.

En mindre bolig uden havearbejde, mere tid til aktiviteter og tættere fællesskaber med naboer står højt på manges ønskeseddel, når børnene flyver fra reden, og overvejelserne om en ny bolig til ”den tredje alder” begynder at rumstere.


Forståelsen for, hvordan man kan imødekomme disse ønsker i et nyskabende bofællesskab med attraktive private boliger, gode rammer for fællesskaber i hverdagen og nærhed til naturen, har været helt central for valget af de fire rådgiverhold, der nu skal konkurrere om at skabe et helt nyt bud på fremtidens seniorbofællesskab i Ringkøbings nye naturbydel.


Seniorboligerne skal vise vejen

Den åbne idé- og projektkonkurrence er udskrevet af Realdania By & Byg, der – som et led i Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre” - opfører seniorbofællesskabet som et eksempelbyggeri, der skal vise nye veje for udviklingen af seniorbofællesskaber over hele landet. Og interessen for at være med i konkurrencen har været stor. Der er ialt modtaget 27 ansøgninger fra hele landet.  


- Det har derfor ikke været helt nemt at vælge mellem de mange kvalificerede ansøgninger. Men i sidste ende har vi valgt fire hold, som både har vist stor forståelse for målgruppens identitet, ønsker og behov, og en nyskabende tilgang til opgaven, der baserer sig på gode erfaringer fra andre projekter, der har handlet om at nytænke fællesskaber,  siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.


De fire udvalgte teams

De fire udvalgte rådgiverhold og totalentreprenører er:

  • AART architects (Århus) - med Tækker rådg. ing., Gemeinschaft, Gustin Landskab og Jens Jensen Murer- og Entreprenør A/S

  • Elkiær + Ebbeskov Arkitekter (København) - med Hundsbæk & Henriksen rådg. ing., Charlotte Skibsted Landskab og Per Bjørnsholm og Byggefirmaet Knudsgaard

  • KANT Arkitekter (København) - med Fuldendt rådg. ing., Skaarup Landskab, GivRum, Hele Landet og Q-Construction A/S

  • Rambøll Architects (Århus) - med Møller & Grønborg, Future Navigator, Bexcom og Jakobsen & Blindkilde A/S


Fællesskaber midt i naturen

Én af de centrale ambitioner, som holdene nu skal arbejde med, er, at udvikle et anderledes seniorbofællesskab, som ikke ligger isoleret og slutter sig om sig selv, men hvor de 15 private boliger naturligt smelter sammen med fællesarealer og den omkringliggende natur, der allerede er udviklet i Naturbydelen:


- Vi vil gerne gentænke det klassiske bofællesskab. Frem for at bygge 15 boliger rundt om et fælleshus, vil vi gerne gå helt nye veje, så der skabes attraktive og overraskende rammer for fællesskaber i hverdagen både inde og ude, siger Jørgen Søndermark, og uddyber:


Mindre plads i privaten og mere fællesskab

- Fx bliver den private bolig måske lidt mindre, end man er vant til, men med en indretning, der passer til beboernes behov. Samtidig skal fællesarealerne rumme attraktive funktioner, der giver beboerne lyst til at tage del i fællesskabet og få en sjovere og lettere hverdag sammen med sine bofæller. Vi går også efter at skabe private uderum som terrasser eller altaner, men fremfor at luge og slå græs i hver sin lille have, kan beboerne bruge de store fælles naturområder med enge, søer og bærhaver som have og mødested.


Vinderforslaget ventes at kunne offentliggøres i starten af september.


Kilde: Realdania By & Byg