Foto: Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi: Jean Nouvel-designet museum åbnet i de Forenede Arabiske Emirater

For ti år siden underskrev de Forenede Arabiske Emirater og Frankrig en aftale om at udvikle det første ”universelle” museum i den arabiske verden. Louvre Abu Dhabi er en selvstændig institution, der i de næste 30 år bærer Musée du Louvre's navn. Nu åbner det ventede Jean Nouvel-designede museum dørene for offentligheden for første gang.

Louvre Abu Dhabi består af en serie af 55 hvide strukturer, der efterligner de lavtliggende bosættelser som er almindelige for regionen. Midtpunktet for Jean Nouvels ambitiøse plan er en enorm kuppel, som er 180 meter i diameter, og som synes at flyde over hele museet.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Den komplekse geometriske struktur omfatter 7.850 'stjerner', som gentages i forskellige størrelser og vinkler i otte forskellige lag. Når den varme sol passerer, filtreres lyset gennem perforeringerne for at skabe en effekt, der kaldes 'lysets regn'.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Kuppel med flere formål

Strukturen understøttes af fire usynlige piller, som står 110 meter fra hinanden. Den indvendige højde er 29 meter, mens kuplens højeste punkt er 40 meter over havets overflade og 36 meter over stueetagen.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Kuplen tjener en række miljømæssige formål. Først og fremmest fungerer den som en skyggebaldakin, der beskytter den udendørs plads og bygningerne nedenfor fra solens varme. Dette sikrer en behagelig oplevelse for besøgende, så de kan vandre mellem gallerier, udstillinger, børnemuseum, auditorium og restaurant. Skyggen reducerer også energiforbruget for hver af de overdækkede bygninger.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Om natten danner baldakinen tusindvis af stjerner, som er synlige både inde og ude.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

6400 m2 galleri

Louvre Abu Dhabi begyndte at erhverve værker i 2009. Værkerne præsenteres på 6400 kvadratmeter galleri, og museets voksende samling af skatte omfatter mere end 620 vigtige kunstværker og genstande, der spænder over hele menneskehedens historie. Dette omfatter antikke arkæologiske fund, dekorativ kunst, neoklassiske skulpturer, malerier af moderne mestre og moderne installationer.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Kunstnerne Giuseppe Penone og Jenny Holzer har arbejdet tæt sammen med Louvre Abu Dhabi's team og Jean Nouvel for at udvikle skulpturer og installationer, der integrerer arkitekturen og afspejler bygningens universelle historier.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Louvre Abu Dhabi åbnede for offentligheden den 11. november 2017 med 235 værker fra Louvre Abu Dhabi's egen samling i gallerierne.

 


Foto: Louvre Abu Dhabi

 

Læs mere her.

 

Kilde: Designboom