Foto: Jens Panduro, SEES Media

NCC vinder rammeaftale hos HOFOR

NCC har dermed indgået kontrakt med HOFOR om at levere tørret sand som bæremateriale til HOFOR’s nye BIO4 kraftvarmeværk på Amager.

 

Med aftalen skal forretningsområdet NCC DrySand de kommende år levere ovntørret sand med en specificeret kornkurve. Dette skal bruges som bæremateriale i den nye cirkulerende fluidbed kedel (CFB-kedel) på det nye kraftvarmeværk. Her skal træflis fremover anvendes som brændsel og dermed omstille Amagerværket fra kul til bæredygtig biomasse.

 

Da HOFOR overtog Amagerværket i 2014 og valgte at omstille værkets kulfyrede blok 3 til biomassefyring, besluttede HOFOR at etablere et nyt CFB-anlæg. Anlægget skal producere fjernvarme og el baseret på bæredygtig biomasse til København og store dele af hovedstadsområdet. Det nye anlæg forventes færdigt i foråret 2019 og vil herefter blive testkørt og gjort klar til fyringssæsonen 2019/2020. Herefter udfases den kulfyrede blok 3.

 

HOFOR forventer, at det årlige forbrug af tørret sand til den nye CFB-kedel bliver omkring 6.000 tons. Sandet opvarmes til 800 grader i fyrrummet og har den særlige funktion, at det bærer og udtørrer træflisen, så forbrændingen bliver optimal på trods af, at flisens fugtindhold kan variere mellem 25-60 % vand.

 

Stigende interesse for produktområdet

Det tørrede sand kommer fra NCC’s nye DrySand fabrik i Køge, som med den nyeste teknologi producerer ovntørret sand med en veldefineret fordeling af kornstørrelse. Fordelen ved at anvende sand som bærelag er, at det er mere udbredt og økonomisk fordelagtig i forhold til andre bæremedier.

 

- Vi er meget glade for, at vi har vundet rammeaftalen med HOFOR. Det var helt oplagt for os at byde ind på opgaven, da HOFOR’s ønsker til sandets kornkurve matcher vores produktion af ovntørret sand. Derudover sikrer kontrakten os en stabil produktion i en længere periode, siger Claes Drud, Områdechef for forretningsområdet Industrial Minerals i NCC Industry A/S.

 

NCC åbnede i februar 2017 den nye DrySand fabrik, som er den første NCC fabrik i Norden, der producerer tørrede sand til fremstilling af tørbeton, tørmørtel, spartelmasse, fugemasse og en lang række specialbetonprodukter til industrielle formål. Fabrikken er placeret i Køge, og den ligger dermed i et vækstområde med en central placering i forhold til havnemiljø og det nordiske marked.

 

- Vores nye DrySand anlæg i Danmark er et forholdsvist nyt område i NCC Industry. Vi bestræber os hele tiden på at udvikle nye løsninger, og vi oplever en stigende interesse for de tørrede sandprodukter på det nordiske marked. Vi ser frem til fortsat at udvide vores produktsortiment over for vores kunder, slutter Claes Drud.

 

Kilde: NCC