Foto: MiljøForum Fyn

Nomineret digital markedsdialog skal fremme bæredygtigt byggeri

I morgen løber byggeriets store prisuddeling, Building Awards 2018, af stablen. Blandt de nominerede er softwarevirksomhed Processio, der er indstillet til årets Innovationspris for udviklingen af en digital platform til markedsdialoger, der skal fremme bæredygtigt byggeri.

- Bæredygtigt byggeri er i vækst, men byggebranchen mangler redskaber til at gøre det lettere tilgængeligt for bygherrer og rådgivere. Derfor er platforme som Comdia.dk virkelig vigtige, da de baner vej for at nye eller mindre producenter, på lige fod med større og veletablerede virksomheder, får mulighed for at præsenterer deres viden og forslag for bygherre længe før udbuddet skrives, siger forretningschef for MiljøForum Fyn - Byggeri, Christina Melvang, og fortsætter:

 

-  Netop den tidlige dialog er en afgørende forudsætning for bæredygtighed, derfor ser jeg et stort potentiale for at fremme de bæredygtige byggerier gennem digitale tilbud som eksempelvis Comdia.

 

Forud for lanceringen af platformen er gået måneders udviklingsarbejde mellem softwarevirksomheden Processio og byggeklyngen MiljøForum Fyn, som er en del af Udvikling Fyn. Med den reviderede udbudslov fra 2016 er der åbnet op for mere markedsdialog før og under udbudsprocessen. Men i praksis er det begrænset, hvor meget det anvendes, da det kan være komplekst og ressourcekrævende at tilrettelægge:

 

- Byggebranchen er et marked, som arbejder hurtigt og ofte med mange aktører. Med en digitale markedsdialog giver vi mulighed for at køber og sælger mødes online og har en dynamisk dialog. Samtidig kan langt flere leverandører  byde ind, hvilket er med til flytte grænserne for hvordan man traditionelt udvikler nye byggerier, siger Processios CEOCasper Helbo-Nielsen.

 

- Ud over de økonomiske besparelser, der er ved at mødes digitalt fremfor fysisk, så har samarbejdet med MiljøForum Fyn været en øjenåbner for, at den digitale dialog kan være en stærk bølgebryder for flere bæredygtige løsninger i byggeriet.

 

Og netop efterspørgslen på bæredygtige løsninger har været omdrejningspunkt for at teste platformen af på en konkret byggesag.

 

Renoveringen af Højstrupparken i Odense ønskede af afsøge mulighederne for bæredygtige løsninger før udbuddet skulle skrives og via Comdia.dk præsenterede en række leverandører sig og besvarede og uddybede spørgsmål fra projektets bygherre og arkitekt, ERIK Arkitekter og FAB, Fyns Almennyttige Boligselskab:

 

- Jeg kan se et stort potentiale i portalen. Den var nem at bruge og lettede virkelig vores arbejde tidligt i processen. Vi fik respons fra flere leverandører på flere af vores problemstillinger end vi normalt ville have gjort. Blandt andet indenfor isolering, indeklima og ventilation. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi vil bruge flere digitale markedsdialoger i fremtiden, siger Franz Leitner, projektleder i Fyns Almennyttige Boligselskab.

 

Kilde: MiljøForum Fyn