Foto: Gerda van Ekris

Ny dansk beton-teknologi vinder stor international pris

Den Europæiske Betonpris 2018 er netop blevet uddelt til en dansk betonproducent, der har vundet byggebranchens mest prestigefyldte pris i kategorien Anlægskonstruktioner for udførslen gangbroen i den hollandske by, Leiden.

Broen der er fremstillet af nyudviklet højstyrkebeton fra Hi-Con i Hjallerup i Nordjylland, vandt foran fem andre nominerede europæiske projekter, og ifølge juryen tog broen titlen på grund af de arkitektoniske kvaliteter og de markante tekniske nyskabelser. Den ekstremt slanke bro er 36 meter lang og seks meter bred, og den snor sig elegant i et minimalistisk og organisk design hen over kanalen i det gamle og smukke bymiljø.

 

Broens form er unik ved at være dobbeltbøjet, så den set oppefra er s-formet og set fra siden har en hvælvet form med et toppunkt 2,20 meter. Denne højde tillader bådene at sejle under samtidig med, at broen er i harmoni med det omkringliggende gadeniveau. På det midterste punkt er broen blot 27 centimeter tyk, og hele konstruktionen er med et slankhedsforhold på 1:81 den længste og mest slanke bro i højstyrkebeton i Holland.

 

Det er den nyeste beton-teknologi fra Hi-Con, der har gjort det muligt at skabe denne smukke brokonstruktion. Brodækket og de to v-formede bropiller er opbygget af præfabrikerede dobbeltbuede betonelementer, der alle er helt forskellige og ikke har en eneste ret linje.

 

Foto: Gerda van Ekris

 

Elementerne er fremstillet af Hi-Cons nyudviklede stålfiberarmerede højstyrkebeton, CRC i3, der er tredje generation af virksomhedens højstyrkebeton og udviklet specielt til større konstruktioner i marint miljø. Denne beton har en helt enestående styrke og stivhed, og de præfabrikerede elementer er samlet og sammenstøbt på stedet med Hi-Cons specielle JointCast-materiale på en måde, så samlingerne er så godt som usynlige for det blotte øje.

 

Broen er tegnet af det lokale arkitektfirma, DP6 Architectuurstudio, og projekteringen og beregningerne er udført af det rådgivende ingeniørfirma, Pieters Bouwtechniek. Hi-Con har ud over betonleverancen bidraget med specialviden til både design, beregninger, montagestrategi og udførelse.

 

Jan Versteegen fra Pieters Bouwtechniek roser samarbejdet mellem de fire virksomheder i bro-teamet, og Jimmi van de Aa fra DP6 Architechtuurstudio supplerer: Teamet har i hele forløbet arbejdet med det samme mål for øje: at skabe det mest optimale design ved at afsøge materialets grænser.

 

Den europæiske sammenslutning af betonproducenter, ECSN, har siden 2002 hvert år har uddelt Den Europæiske Betonpris i de to kategorier Bygninger og Anlægskonstruktioner. I november 2018 fandt prisoverrækkelsen sted i Helsingfors i Finland.

 

Kilde: Hi-Con