Visualisering: Penda

Ny undersøgelse af brandsikring af træ-højhuse

I de senere år er opførelsen af høje træhuse steget som følge af stigende miljøbevidsthed og teknologisk udvikling. I en ny undersøgelse sætter Sweco fokus på brandsikkerheden af de høje træhuse.

Bæredygtigt byggeri og ressourcebesparende byggemetoder er i fremgang. CLT, Cross-lamineret træ, er et af de byggematerialer, der bliver brugt mere og mere, fordi det aflaster miljøet, er stærkt og nemt at arbejde med. Men samtidig er kendskabet til materialets brandsikkerhed begrænset, viser en undersøgelse fra Sweco.

 

Tænk brandsikkerhed ind fra starten

En vigtig konklusion fra undersøgelsen er, at samarbejdet mellem arkitekter, ingeniører og brandeksperter er nødt til at starte tidligere, helst allerede når arkitekten trækker sin første streg.

 

- At bygge i træ er langt fra det samme som at bygge i stål eller beton, men jeg tror, det er et spørgsmål om modenhed i markedet. Træet skal beskyttes, så det ikke udsættes for nogen form for brand, og det er også vigtigt at undgå hulrum mellem byggeelementerne. Detaljerede løsninger for at forhindre spredning af brand inde i strukturerne er yderst vigtigt, siger Robert Jönsson, der er brandsikringsekspert i Sweco.

 

Selv i byggeperioden er der brandfarer, der let kan glemmes. For eksempel er der store mængder af udsatte træprodukter på stedet. Derfor er det vigtigt at indgå kontrakt med de leverandører, der er ansvarlige. Robert Jönsson ser et behov for tredjepartskontrol, da det er entreprenørerne selv, der er ansvarlige for at sikre, at de har overholdt bygningsreglerne, hvilket ikke altid sker.

 

Imidlertid kan en træbygning være mindst lige så brandsikker som en bygning af beton eller mursten, hvis konstruktionen er korrekt udført, konkluderer Sweco i undersøgelsen.

 

Læs hele nyheden her.

 

Kilde: Sweco