Visualisering: BIG

Pandaer og mennesker kun adskilt af glasværn

Når det nye, spektakulære Pandaanlæg åbner for publikum i det nye år, får man i Københavns Zoo lejlighed til at opleve de sjældne og eksotiske bamsedyr i et usædvanligt anlæg. Her føles det næsten som om, man bevæger sig helt ind i dyrenes naturlige habitat i Kinas bambusskove.

Bag anlæggets udformning, tegnet af BIG arkitekterne, ligger mange tanker, omhyggelig planlægning og koordinering mellem alle involverede parter i forbindelse med opførelsen. Det runde anlæg er placeret i et skrånende terræn og rummer mange finurlige referencer til de ikoniske dyrs hjemland, Kina, fx har en særlig bambus-forskalling skabt relief i betonen. Set fra oven danner den s-formede afgrænsning mellem han- og hunpandaen balancesymbolet Yin & Yang.

 

Bugtet glasværn

Det næsten usynlige glasværn, der skiller de besøgende fra pandamiljøet, bugter sig i bløde kurver og krummer sig endda efter de organiske former i anlægget – egenskaber, som kræver stor glasfaglig ekspertise og akkuratesse fra leverandøren, Lafuco. Det er da også netop de udfordrende og komplekse opgaver med runde og kurvede glasværn, som de går efter generelt. Projektchef Henrik Jensen fortæller:

 

– Glasværnet er placeret på en betonmurkrone på taget af pandaanlægget, og herfra vil de besøgende, også de mindste børn, få fuldt udsyn gennem det klare glas ned til pandaerne i det spændende og meget varierede, grønne miljø. Vores glasværn, som er specialdesignet til formålet, er monteret på den indvendige side af betonkronen, som i øvrigt i sig selv er utrolig smuk, støbt op i en ganske unik forskalling af bambusrør i forskellig tykkelse, siger han.

 

Henrik Jensen forklarer desuden, at selvom der næsten ikke findes to ens glasfelter i det runde værn, så er den gennemgående løsning den samme for hele værnet. Glasfelterne er ca. 1,5 meter i bredden, adskilt af 5 mm klare, UV-bestandige plastikrør. Disse rør er en patenteret løsning, som for det første gør glasværnet fuldkommen transparent hele vejen rundt, og som for det andet forlænger levetiden for det laminerede, hærdede glas.

 

Arkitektur med stor transparens

Hos BIG Arkitekter er man yderst tilfredse med projektets forløb og det flotte resultat. Konstruktøren Tommy Bjørnstrup fortæller:

 

- Vi har samarbejdet med Lafuco tidligere, og kender dem for at være løsningsorienterede og for at levere et flot resultat. Vi føler os trygge med dem som leverandør, og samtidig spændte på, hvad de kreativt kommer op med af komplicerede løsninger.

 

Det dobbeltkrumme glasværn udgør en del af den strækning, som de besøgende bevæger sig langs, på taget af pandaanlægget. Herfra kan man uhindret betragte de spændende dyr i det todelte, grønne miljø, som ovenfra ligner det kinesiske yin-yang-symbol.

 

- Glasværnet er smukt og diskret i sin helhed og sikrer den store transparens, vi gik efter. Det er afbrudt enkelte steder af praktiske hensyn, men sikrer afskærmningen på hele tagfladen, og der findes næsten ikke et lige stykke glas i værnet, fastslår Tommy Bjørnstrup og fortsætter:

 

- Der findes andre glasløsninger i anlægget, men glasværnet på taget har i modsætning til disse ikke direkte berøring med dyrene. Øverst på glasværnet er monteret en smuk og unik håndliste med indbygget LED-lys. Alt er designet specielt til denne opgave, som er af en karakter, man er heldig at opleve i sin karriere.

 

I pandaanlægget i Københavns Zoo er der desuden en restaurant, designet som et mørkt og hyggeligt rum med hovedsagelig sorte overflader. Overfladerne i restauranten er i sortbejdset bambusfinér, gulvene er kinesisk granit. I stueplan består ydervæggen af en lille del beton, og resten i glas af en anden type, som er leveret af Skandinavisk Glassystem og som opfylder de sikkerhedskrav, der kræves som direkte berøringsflade med pandaerne.

 

Kilde: Lafuco