Foto: Building Green / Better Bloc

Skab levedygtige byrum med guerilla-metoder

Jason Roberts fra bevægelsen Better Block er kendt for at skabe bedre byrum og lokale fællesskaber med guerilla-metoder. På årets Building Green i Forum giver han opskriften på, hvordan du med få, enkle midler kan skabe levedygtige byrum.

Du kan selv forandre din by. Lad være med at vente på kommunen eller myndighederne tager initiativ til byudvikling. Tag sagen i egen hånd – eller penslen: Mal cykelstier på kørebanen, skab sving på vejbanen med nye træer eller markér en ny fodgængerovergang med hvid gaffertape. Uden at spørge om lov først. 

 

En ægte guerilla-urbanist

Det er den amerikanske guerilla-urbanist Jason Roberts bud på, hvordan du skaber bedre byrum. Han er manden bag Better Blocks - en international bevægelse, der skaber bedre byrum nedefra med guerilla-metoder. Nu kommer han for første gang til Danmark for at inspirere gæsterne på Building Green med sine skæve ideer: 


- Det er et stort scoop, at vi har fået Jason Roberts til at rejse over Atlanten for at besøge Building Green. Han har nogle ret vilde tanker om byudvikling og har med få enkle midler formået at skabe store forandringer i det små. Han har et utroligt engagement og formår at få folk med på sine ret vilde ideer. Vi glæder os til at præsentere ham for det danske publikum, siger Sarah Elhauge, projektleder på Building Green.

 

En international succes

Den aktivistiske amerikaner blev inspireret til sit arbejde af en tur til Europa, hvor han oplevede levende bymiljøer på Italiens mange pladser og de fyldte cykelstier i Skandinavien. Det overbeviste ham om, at der kunne gøres noget ved byrummene hjemme i Dallas. Det første projekt så dagens lys i 2010. Med massiv opbakning fra lokalmiljøet, transformerede han en trist, trafikeret vej til et festligt og kulturelt samlingspunkt for hele lokalmiljøet i samarbejde med de lokale beboere: 


- Når man har travlt med at udvikle byer, glemmer man ofte de mennesker, der allerede bor der - eller ekskluderer dem i processen. Hvis man mener bæredygtighed alvorligt, er det i virkeligheden de eksisterende boligområder, som skal inddrages og være med til at skabe forandringerne, siger Jason Roberts og tilføjer, at der blot skal én person og en rulle gaffertape til for at skabe den første forandring, den første cykelsti.


Jason Roberts initiativ i Dallas har siden spredt sig til hele verden. Hver dag udfører mindre grupper af lokale borgere forandringer i deres lokalmiljøer i lande som USA, Iran og Australien – uden at spørge om lov først.


Læs hele programmet og tilmeld dig Building Green her 

Kilde: Building Green