Foto: VTT

Slikposer med god samvittighed

Nyhed fra HFB: Nyudviklet træ-baseret alternativ til plastik skal afhjælpe problemet med mikroplast. Forskere fra det finske forskningscenter, VTT, har udviklet et træ-baseret alternativ til plastik i et forsøg på at komme problemet med mikroplast til livs.

Alternativet er et komposterbart og let materiale til brug i emballage. Materialet fremstilles ved at kombinere forskellige typer cellulosefilm, der har forskellige egenskaber, som komplementerer hinanden.

 

– Ved at optimere lag-strukturen, kan vi forbedre de tekniske egenskaber og reducere mængden af materialer, der skal bruges. Hvis emballagen blev fremstillet af blot én type cellulose, der skulle leve op til alle kravene for god emballage, ville emballagen blive meget tyk og tung, siger Ali Harlin, der er forsker ved VTT.

 

Han skønner, at cellulose-materialet kan blive anvendt i kommerciel emballage inden for tre til fem år.

 

Velegnet til madvarer

Det plastik-lignende materiale er egnet til emballering af tørre og fedtede produkter, så som nødder, morgenmadsprodukter, kaffe og rosiner.

 

Det fleksible og transparente materiale beskytter madvarerne mod atmosfæriske gasser og luftfugtighed. Det former også en barriere mod fedtet og olien i produkterne. Indpakningen kan forsegles med varme.

 

Forskningscentret har modtaget en pris for arbejdet med udviklingen af det nedbrydelige emballagemateriale fra The Ellen MacArthur Foundation, der støtter forskning i nye materialer, som kan løse det globale problem med mikroplast.

 

VTT forsker ikke kun i plastik-alternativer – også træbaserede tekstiler og pølseskind af nanocellulose er at finde blandt forskningscentrets mange projekter. Se her i videoen:

 

 

Læs mere her

 

Kilde: Træ.dk / HFB