Illustation: Kent Pedersen Arkitekter

Vinderforslag nyfortolker klassisk Christiansfeld-arkitektur

De kommende boliger midt i UNESCO-byens historiske bykerne bliver enkle, klassiske og inspireret af den særlige byggestil i Christiansfeld.

Den 9. december blev vinderforslaget, i konkurrencen om at transformere Christiansfeld gamle skole i Lindegade til nye, almene boliger, præsenteret. Bag forslaget står tegnestuen Kent Pedersen Arkitektfirma i samarbejde med tegnestuerne Leth & Gori, Bauen og Breimann og Bruun Landskabsarkitekter.

Se vinderforslaget (link)

 


Stor glæde over vinderforslaget

Formand for dommerkomitéen, borgmester Jørn Pedersen gav ved afsløringen af vinderen i Søstrehuset i Christiansfeld udtryk for stor glæde over, at boligerne i vinderforslaget er tegnet i stor respekt for verdensarven som en nyfortolkning af et 'felder-hus', som de oprindelige huse i Christiansfeld bliver kaldt.

 


- Der er ingen tvivl om, at vi har stillet arkitekterne en svær opgave i forhold til at finde balancen mellem moderne boliger og historisk arkitektur. Vi skal bevare Christiansfelds særlige værdier, men samtidig må byen ikke blive et museum, der ikke formår at udvikle sig i takt med tiden. Den balance er vinderforslaget helt sikkert lykkedes med, siger Jørn Pedersen.

 

Vinderforslag skiller sig ud

I alt fire teams var prækvalificeret til konkurrencens slutspurt, og alle fire forslag har været kvalificerede forslag i høj klasse. Alligevel skiller vinderen sig ud:

 


- På alle bedømmelsesparametre er vinderforslaget det enkleste, klareste og arkitektonisk mest velfunderede forslag. Derfor er det en helt enig dommerkomite, der peger på vinderforslaget, fordi det så hensynsfuldt og velafbalanceret ændrer de eksisterende fredede skolebygninger og bygger nyt med nye gårdanlæg og enkle, lyse boliger, siger Louise Prahm fra bygge- og boligadministrationen Domea.dk, der er boligselskabets bygherreansvarlige.


Forslaget indeholder i alt 31 boliger fordelt på 12 boliger som nybyggeri og 19 boliger indrettet i de fredede bygninger. De tre nye 2½ etagers bygninger - felderhusene - har to 2-rumsboliger i stueetagen og to 3-rums-boliger på 1. og 2. sal.

 


I de eksisterende, fredede bygninger er der, ved at etablere to nye trapperum, skabt mulighed for at indrette en række 2- og 3-rumsboliger i stue, 1. og 2. sal.

 

Fakta 

Konkurrencen blev udskrevet af det almene boligselskab Domea Lunderskov-Kolding i samarbejde med Kolding Kommune tilbage i april.

 


Opgaven lød på at omdanne Christiansfeld gamle skole til 2.500 m2. almene familie boliger indrettet i en kombination af nybyggeri, renovering af fredede bygninger og udformning af udearealer med ophold og parkering. Christiansfeld gamle skole støder op til Brødremenighedens kirke, også kaldet Salshuset.


Dermed befinder konkurrenceområdet sig i kernen af den historiske by, der i 2015 opnåede international opmærksomhed og status som verdenskulturarv.

 


Den kommende almenboligbebyggelse skal bestå af seks bygninger: Lindegade 9, 11 og 13 og Nørregade 13 som består af 3 nye bygninger. Bygningerne i Lindegade som alle er fredede, skal restaureres og omdannes til almene boliger med respekt for fredningsværdierne. De nuværende bygninger i Nørregade 13 skal rives ned for at give plads til nye almene boliger. Opgaven omfatter også udformning af udearealer med ophold og parkering mm.

 

 

Følgende teams har deltaget i konkurrencen

Efter en prækvalifikationsfase blev følgende fire deltagerhold inviteret til at deltage i konkurrencen:


KPF Arkitekter & Erik Møller - i samarbejde med Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue

CUBO Arkitekter - i samarbejde med Schönherr og Mogens Morgen, arkitekt MAA, professor

Kent Pedersen Arkitekter - i samarbejde med Leth & Gori, Bauen samt Breimann & Bruun Landskab

Rønnow Arkitekter - i samarbejde med Vandkunsten

 

Læs mere her


Kilde: Domea