Projektering af stilladskonstruktioner
ID: A203
Kursets formål er at gøre deltagerne i stand til at håndtere de særlige statiske aspekter, som er forbundet med stilladskonstruktioner af forskellig art.
- Beskrivelse
- Program
- Undervisere
- Praktisk
Kurset omhandler alene specialfremstillede stilladser og ikke systemstilladser, der er i overensstemmelse med At-vejledning 45.1. Specialstilladser er stilladser fremstillet til formålet, fx for formbærende konstruktioner, midlertidig understøtning og afstivning etc.
På kurset vil regelgrundlaget for stilladskonstruktioner blive gennemgået, herunder samspillet med Eurocodes.
Forskellige stilladsopbygninger vil blive gennemgået med vægt på særlige detaljer som kendetegner disse mht. statisk virkemåde. Desuden vil særlige belastninger, som er forbundet med stilladskonstruktioner, blive gennemgået.
Gennemgangen vil blive illustreret ved hjælp af beregningseksempler.
Kursets formål er at gøre deltagerne i stand til at håndtere de særlige statiske aspekter, som er forbundet med stilladskonstruktioner af forskellig art. Erfaringen viser, at projektering og udførelse af stilladser volder problemer, bl.a. udtrykt ved en række sammenstyrtninger.
Projekterende
Emner
- Beregningsgrundlag: Normer, konsekvensklasser mv.
- Særlige laster forbundet med stilladser og form, såsom støbetryk, laster forårsaget af geometriske imperfektioner og excentriciteter samt tilhørende lastkombinationer
- Eftervisning af robusthed
- Etablering af hensigtsmæssige statiske systemer: Nedføring af vandrette kræfter, veldefinerede understøtnings¬forhold, forebyggelse af tvangskræfter, optagelse af friktionskræfter ifm. begrænset/ubegrænset glidning, særlige forhold ifm. hældende konstruktioner, kraftigt tværfald mv.
- Hensyntagen til excentriciteter, fastlæggelse af tolerancer.
- Kraftstyrede hhv. deformationsstyrede deformationer
- Hvornår kan der regnes plastisk og hvornår ikke (træ, stål, beton, samling mellem stål og beton vha. betonankre mm.)
- Særlige forhold for stilladskonstruktioner opbygget med stålprofiler: Opstab¬linger, påtvungne deformationer og vinkeldrejninger og hældende flader, eftervisning af tilstrækkelig fastholdelse for trykkede dele (kipning mm.) herunder hvornår og i hvilket omfang friktion kan medregnes, tværbøjning i kroppen, kropsafstivninger, samling mellem søjler og tværbjælker mm
- Systemstilladser, f.eks. traditionel tårnopbygning: Håndtering af type¬godkendelser ift. danske normer mm.
- Særlige forhold for stilladskonstruktioner opbygget i træ: Anvendelses- og konstruktionsklasser, lasttyper, samlinger herunder tandplade¬samlinger, tryk vinkelret på fibre - hvornår kan overskridelse tillades, spærkonstruktioner mm.
- Særlige forhold omkring opstilling og montering af betonelementer, sikring af vandret stabilitet
- Fundering af stilladskonstruktioner: De væsentligste parametre såsom dybde, GVS og excentriciteter illustreres for ler-og sandtilfældet. Eksempler på forskellige typer interimsfundamenter
- Særlige forhold ifm. sænkning og sideskubning af brodæk, sikring af vandret stabilitet mv.
Hans Henrik Christensen
Det anbefales, at deltagerne selv medbringer DS/EN 12812 og DS 2427.
Kursusmaterialet vil bestå af uddrag af relevant regelgrundlag for stilladskonstruktioner og kopier af præsentationsmateriale.
Du får et kursusbevis, når du har gennemført kurset.