
Støbning af beton - styring af temperatur og efterbehandling
ID: C302
Styring af temperaturen i den friske beton kan være kompliceret, ikke blot i forhold til vinterens kulde, men også sommerens varme. Forholdet går ikke blot på den beton der støbes, men også ved sammenstøbning med eksisterende betonkonstruktioner, hvor der kan optræde store temperaturforskelle. Kurset er målrettet udførende.
- Beskrivelse
- Program
- Undervisere
- Praktisk
Styring af temperaturen i den friske beton kan være kompliceret, ikke blot i forhold til vinterens kulde, men også sommerens varme. Forholdet går ikke blot på den beton der støbes, men også ved sammenstøbning med eksisterende betonkonstruktioner, hvor der kan optræde store temperaturforskelle. Kurset er målrettet udførende.
Kurset giver indsigt i hvad man skal være opmærksom på hele året rundt. Hvilke udførelsesmetoder der kan tages i anvendelse, hvordan man på en simpel måde får styr over temperaturpåvirkningen og kan styre den, hvordan man ved mere komplicerede forhold kan lave simuleringer, forhold vedr. curing/efterbehandling, dokumentation etc. Det bemærkes, at kurset ikke er et kursus i at lave temperatursimuleringer, men en beskrivelse af de muligheder det giver.
· Grundlæggende krav til temperatur i den friske og hærdnende beton, herunder hvordan det er beskrevet i DS/EN 13670 og DS 2427 (2025-revisionen) og kan være beskrevet i et udførelsesgrundlag.
- Baggrund for krav i DS/EN 13670 og DS 2427 (2025-revisionen), herunder krav til temperaturdifferencer i forhold til støbning mod eksisterende beton.
- Revnetyper og hvorfor de opstår (temperatur, svind, udtørring, etc.).
- Faktorer som har indflydelse på temperatur under støbning (cementindhold og cementtype, temperatur i beton, form/underlag etc.)
· Simple metoder til fastlæggelse af temperatur i frisk beton
· Grænseflader mod tilstødende eksisterende betonkonstruktioner, herunder planlægning, beregning og krav til dokumentation.
· Temperatursimuleringer – hvorfor, hvornår, hvem og bedømmelse af resultater
· Hvorfor køling af frisk beton ikke bruges, ingen virkning har eller er meget dyrt.
· Køling af hærdnende beton – princip og styring
· Hvorfor opvarmning af hærdnende beton ikke bør bruges, ingen virkning har – eller er meget dyrt.
· Curing/efterbehandling af støbninger - Beregning af udtørring, fx vha. Aalborg Portlands ”fordampningsberegner” eller www.betonhaandbogen.dk
· Brug af støbeprogram som forberedelse til efterbehandling.
· Temperaturlogning.
· Dokumentationer
Kurset er målrettet udførelsen af betonstøbninger og har til formål at give deltagerne indsigt i temperaturstyring og efterbehandling året rundt. Fokus er på praktiske metoder, relevante standarder og typiske udfordringer, herunder støbning mod eksisterende konstruktioner og håndtering af temperaturforskelle.
Udførende, men kan også have interesse for projekterende
-
Krav til temperaturer i den friske og hærdnende beton, herunder hvordan krav kan være beskrevet i et udførelsesgrundlag.
-
Baggrund for krav i DS/EN 13670 og DS 2427 (2025-revisionen).
-
Revnetyper og hvorfor de opstår (temperatur, svind, udtørring, etc.).
-
Faktorer som har indflydelse på temperatur under støbning (cementindhold og cementtype, temperatur i beton, form/underlag, vejrforhold etc.).
-
Metoder til måling af temperatur i frisk beton og klimadata på byggepladsen.
-
Krav ved sammenstøbning herunder planlægning, beregning og krav til dokumentation.
-
Temperatursimuleringer – hvorfor, hvornår, hvem og bedømmelse af resultater…
-
…Tilhørende forberedelser forud for støbning og under hærdningen af konstruktionen.
-
Levering af afkølet frisk beton eller opvarmning af hærdnet beton…
-
Køling af hærdnende beton – princip og styring.
-
Curing/efterbehandling af støbninger – estimering af udtørringshastighed og tildækningstidspunkt.
-
Brug af støbeprogram som forberedelse til efterbehandling.
-
Rapportering af samlet dokumentation.

Jens Mejer Frederiksen

Ann Adrian
Forberedelse forventes ikke.
Kursusmaterialet er de anvendte præsentationer, som uploades i Classroom.
Du får et kursusbevis, når du har gennemført kurset.