IFC-eksport-guide

Opdateret IFC-guide sikrer bredere anvendelse

En opdatering af buildingSMART Danmarks IFC-eksport-guide udvider vejledningen til at omfatte yderligere et bygningsmodelleringsprogram og har til formål at give flere BIM-praktikere i bygge- og anlægsbranchen mod på at blive mere fortrolige med det åbne IFC-format.
People

I 2019 udgav buildingSMART Danmark en guide til eksport af IFC. Guiden fik en positiv modtagelse i branchen, hvilket tyder på et ønske fra branchens aktører om at få større udbytte af IFC-formatet. Første udgave af guiden fokuserede på IFC-eksport fra Revit og Archicad.

Hent den opdaterede IFC-eksportguide

Der viste sig dog at være en efterspørgsel efter IFC-eksport-vejledning til flere programmer, og derfor udgives nu en opdateret guide, som inkluderer eksport fra Tekla samt indeholder mindre opdateringer på en række områder – bl.a. angivelse af klassifikationskoder.

Værdifuldt redskab til openBIM

Guiden har i sine første leveår vist sig at være et nyttigt værktøj til at udvide anvendelsen af IFC-formatet og dermed sikre et mere åbent samarbejde blandt byggeriets aktører. Med IFC-formatet åbnes der mere op for godt og frit fagligt samspil på tværs af branchen, som ikke begrænses af proprietære softwareformater.

Implementering er nøglen

Det nuværende IFC-format blev allerede lanceret i 2008 og har derfor en del år på bagen, men behovet for konkret vejledning til anvendelse på tværs af programmer har været en flaskehals for udbredelsen. Det er Søren Spile, tidligere udviklingschef i Molio og indehaver af IT-konsulent firmaet, Epsilon, enig i:

- Udfordringen ligger ikke i IFC som format, for det har tjent sit formål i over et årti. Udfordringen er at få alle i branchen til at udnytte det store potentiale ved formatet, fortæller Søren Spile, som også har været en af koordinatorerne bag guidens opdatering.

Øget inddragelse af rådgivende ingeniører

Programmet Tekla, som er blevet tilføjet IFC-guiden i den seneste udgave, er et udbredt værktøj til modellering for konstruktionsafdelinger i rådgivende ingeniørvirksomheder. Tilføjelsen i guiden vil derfor give større gavn af IFC-formatet i denne del af branchen.

Samlet set kan den udvidede brug af IFC-formatet lette dataudveksling mellem Tekla og programmer som Revit og Archicad, som typisk anvendes af arkitektbranchen.

Det rigtige redskab til opgaven

Ifølge Peter Mortensen, koncernkompetencechef for BIM-Tekla i MOE, som har været den primære bidragsyder til den opdaterede guide, er IFC-formatet et værdifuldt værktøj til dataudveksling. Det tillader nemlig, at branchens forskellige aktører kan benytte de redskaber, som passer bedst til deres respektive opgaver og anvende IFC til udveksling:

- For MOE gælder det, lige som for resten af branchen, om at anvende den platform, som bedst egner sig til en specifik opgave, fortæller Peter Mortensen og fortsætter:

- Med IFC-formatet kan vi så efterfølgende frit dele vores data i Tekla med fx Revit-brugere. Det er en stor fordel for os og for branchen som helhed at sikre frit samarbejde, afslutter koncernkompetencechefen.

Fakta

Den oprindelige udgave af IFC-guiden blev udarbejdet af Thomas Graabæk fra Formfactor og Nicklas Verdier Østergaard fra PLH Arkitekter. Bidraget omkring Tekla i den nye udgave af guiden, er kommet fra MOE. Det er buildingSMART Danmark, der er udgiver af guiden, og den bliver, lige som buildingSMART Danmarks andre IFC-guides, tilgængelig på buildingSMART.dk.

Hent den opdaterede IFC-eksportguide

Mere om buildingSMART Danmark