openBIM - rum til forbedring

Med en aktiv deltagelse i buildingSMART Danmarks arbejde med implementeringen af openBIM standarder og værktøjer kan danske virksomheder og organisationer sikre sig at openBIM skaber større værdi for dem - i dag og i fremtiden.

Fra 2013 har der i Danmark været krav om anvendelsen af IFC på offentlige og offentligt støttede byggerier. IFC er et åbent openBIM dataformat fra buildingSMART, som løbende udvikles for at give større værdi for byg- og driftsorganisationer, myndigheder, samt bygge- og anlægsbranchen. Efter 2013 er IFC blevet videreudviklet frem til at version 4.3 i dag kan understøtte andet og mere end blot design, planlægning og udførelse af byggerier og den efterfølgende drift. I dag kan IFC understøtte informationsudvekslingen vedrørende data til bæredygtighed, design og udførelsen af infrastrukturprojekter og den efterfølgende drift heraf.

People

Dansk perspektiv på openBIM                   

Målet for buildingSMART Danmark er at øge samarbejdet på tværs af branchens virksomheder gennem et fagligt samarbejde i danske buildingSMARTs openBIM-rum.

I forbindelse med hvert Teknisk Komitemøde i buildingSMART Danmark vil et antal buildingSMART Danmark Rum blive søgt opstartet.

På baggrund af Teknisk Komitemøde 2 i maj 2022 er en række danske buildingSMART Rum for openBIM i Danmark i proces med at blive opstartet, for eksempel Bæredygtighed, Jura & Regulering, og Infrastruktur & Jernbane.

Hvert af de danske buildingSMART openBIM-rum vil være koblet til det internationale arbejde i regi af buildingSMART International Rooms. De danske buildingSMART Rum vil arbejde med openBIM i et dansk perspektiv. Det hvor de deltagende virksomheder og organisationer både ser en relevans i Danmark, og vil påvirke internationale standarder og anvisninger for anvendelsen af openBIM. Deltagelsen i de danske buildingSMART Rum vil give deltagerne adgang til den nyeste viden om hvilken vej udviklingen går i det internationale standardiseringsarbejde og om værdiskabelsen med openBIM i praksis.

Det internationale samarbejde omkring openBIM

buildingSMART International er til stede i mere end 29 lande i form af lokale chapters, og det tætte samarbejde mellem chapters internationalt har givet grundlag for faglige openBIM-rum i forhold til blandt andet byggeri, ejendomsdrift, lufthavne, jernbane, infrastruktur, bæredygtighed. Det giver buildingSMART Danmark og de danske rum for arbejdet med openBIM et solidt fundament og et værdiskabende internationalt netværk til udvikling, test og implementering af nye faglige værktøjer og standarder, til gavn for den samlede danske bygge- og anlægsbranche.

Fokus- og indsatsområder i enkelte udvalgte buildingSMART International Rooms, som vil blive søgt opstartet i 2022 i en dansk pendant:

Infrastruktur rummet for openBIM - (Infrastructure Room)
Formålet med Infrastructure Room er at forbedre og udvikle standarder, der muliggør en proces- og dataintegration på infrastrukturområdet. Det gælder særligt informationsudveksling og processtandarder, der understøtter styringen af den færdige infrastruktur gennem sammenkobling og integration på tværs af BIM og GIS.

Infrastruktur rummet arbejder med openBIM-indsatsen på en række områder for blandt andet veje, broer, havne og vandveje, ved blandt andet at:

  • med udgangspunkt i åbne standarder, at muliggøre udveksling af data i forbindelse med Muliggøre dataudveksling baseret på åbne standarder for planlægning, realisering og vedligeholdelse af infrastrukturarbejder
  • aktivere udveksling af information og åben dataadgang mellem asset management databaser
  • aktivere livscyklus informationsstyring for infrastruktur baseret på åbne standarder – openBIM.

Jura & Regulering rummet for openBIM - (Regulatory Room)
Formålet med Regulatory Room er at hjælpe projektejere og regulerende myndigheder med at drage fordel af brugen af openBIM. Visionen er en automatiseret og reguleret proces, der opnås ved at understøtte en gradvis ændring af arbejdsgangen fra manuel til automatiseret, ved at:

  • standardisere processer, arbejdsgange og procedurer for myndigheder baseret på openBIM. Disse understøttes med værktøjer, anbefalinger og manualer
  • være et fælles forum for byggeriet, hvor aktører kan dele information, inspirere og implementere automatiseret kontrol ved hjælp af openBIM-standarder, herunder ISO 16739 (IFC)
  • være et åbent diskussionsrum for aktører inden for byggeri for at fremme openBIM-baserede processer.

Bæredygtig energistyring rummet for openBIM  – (Sustainability Energy Management Room)
I Sustainability Energy Management Room handler er der fokus på udvikling og forvaltning af grønne og bæredygtige bygninger med anvendelsen af openBIM til data- og informationsstandarderne og samarbejdsprocesserne til realiseringen af bæredygtighedsmål. Med anvendelse af openBIM sigter Sustainability Energy Management Room mod at realisere informationsintegration og -styring gennem hele bygningens livscyklus; fra design, udførelse, drift og vedligeholdelse til nedrivning og genbrug.

Baggrunden for etablering af Sustainability Energy Management Room er, at inden for bæredygtigt byggeri er der brug for forskellig software til analyse af blandt andet energiforbrug, emissioner og bygningens ydeevne. Det forudsætter dog, at al data på tværs af platforme er tilgængelig. I den sammenhæng giver åben dataudveksling med IFC og systematisk informationshåndtering i form af Use Case metoder til implementering heraf. Dette blandt andet fordi man derved anvender openBIM som udgangspunktet for en bæredygtighedsanalyse.

Både forretningsmæssig og faglig fokus på openBIM

Deltagerne i de danske buildingSMART openBIM-rum vil primært være medarbejdere der er tilknyttet virksomheder og organisationer med en buildingSMART Danmark Partnerskabsaftale, buildingSMART Danmark/Molio/ConTech Lab eller faglige eksperter med indsigt i og forståelse for openBIM og buildingSMART.

Formanden for det enkelte buildingSMART Danmark openBIM-rum kan indstille til buildingSMART Danmark at der blandt de deltagende virksomheder og organisationer vælges en styregruppe med repræsentanter fra ledelsen fra virksomhederne og organisationerne med en buildingSMART Danmark Partnerskabsaftale, samt buildingSMART Danmark/Molio/ConTech Lab.

I tilknytning til buildingSMART Danmarks årlige strategi seminar deltager formanden i forhold til præsentationen af nye og igangværende test- og udviklingsprojekter i buildingSMART Danmark, samt i anbefalingen af tema og fokus for både interne og eksterne aktiviteter i buildingSMART Danmark.

buildingSMART Danmark bistår de danske buildingSMART openBIM-rum i formidlingen af arbejdet med openBIM i forhold til deltagelsen buildingSMART Danmark Tekniske Komitemøder og det internationale samarbejde.

Aktivt partnerskab i arbejdet med openBIM

De danske buildingSMART openBIM-rum opstartes af buildingSMART Danmark, når der blandt virksomhederne og organisationerne med en buildingSMART Danmark Partnerskabsaftale er en interesse i en aktiv deltagelse i et emne indenfor arbejdet med openBIM.

Formandskabet i hvert af de danske openBIM-rum varetages af en medarbejder fra en af virksomhederne og organisationerne med en buildingSMART Danmark Partnerskabsaftale eller buildingSMART Danmark/Molio/ConTech Lab.

buildingSMART Danmark vil løbende udvikle openBIM-guides, -værktøjer og -metoder, samt styrke kompetencer og indsigt i forhold til at udnytte mulighederne i de digitale værktøjer og åbne dataformater gennem hele i livscyklussen for byggerier og infrastruktur.