Se vinderne af buildingSMART International Awards

7. oktober blev vinderne af årets udgave af buildingSMART International Awards kåret. Se hvem der vandt, og hvilke projekter der modtog special mentions.

130 indstillede projekter fra hele verden blev til 21 finalister, der kæmpede om en buildingSMART Award inden for 9 kategorier. Den 7. oktober blev vinderne kåret, og udover de 9 kategori-awards blev der givet 7 special mentions.

People
Vinder af ASSET MANAGEMENT:
  • MKP GmbH – Projekt “smartBRIDGE Hamburg | the openBIM-based digital twin for bridge maintenance ” - Tyskland.
Vinder af COMMUNITY CONTRIBUTION
  • Mostostal Warszawa S.A– “ Make it easier with openBIM: Primary school in Warsaw’s Wilanów district ” – Polen.
Vinder af CONSTRUCTION:
  • China Academy of Railway Sciences Corporation Ltd – Project title “openBIM implemented on Beijing-Zhangjiakou high-speed railway ” – Kina.
Vinder af DESIGN:
  • Sichuan Highway Planning, Survey, Design and Research Institute Ltd. – Projekt “Yan-Jiang Expressway G4216: openBIM Flagship Megaproject in Southwest China ” – Kina.
Vinder af FACILITY MANAGEMENT:
  • Siemens – Projekt “Grosspeter Tower: Performance GAP Analysis with Simulation ” – Schweiz.
Vinder af HANDOVER:
  • Auckland Airport – Projekt “Foodstuffs North Island Headquarters & Distribution Centre at Auckland Airport ” – New Zealand.
Vinder af PROFESSIONAL RESEARCH:
  • The University of Hong Kong – Projekt “openBIM: Opening the gate for BIM and blockchain integration (OBBi) ”. Hong Kong.
Vinder af STUDENT RESEARCH:
  • The Technical University of Munich – Projekt “The IfcInfraToolKit ” – Tyskland.
Vinder af TECHNOLOGY:
  • VCE Vienna Consulting Engineers ZT GmbH – Projekt “From Pixel to Pset – The Digital Structural Inspection” – Østrig.
Special Mentions:
  • Agenzia del Demanio – Projekt “openBIM for Italian Digital Heritage” – Italien.
  • Ballast Nedam – Projekt “Mindlabs Tilburg” – Holland.
  • COWI AS – Projekt “E6 highway from Kvål to Melhus” – Norge.
  • Cype – Projekt “openBIM COVID-19 tool” - Spanien.
  • Future Insight - Projekt "Digital 3D ownership registration based on BIM Models using the open IFC standard" – Holland.
  • Ghent University – Project “LBDserver - A federated ecosystem for managing heterogeneous building data” – BElgien.
  • Shenzhen S.F. Taisen Holding (Group) Co., Ltd. – Projekt “Ezhou Huahu Airport Project” – Kina.

Bygge- og anlægsbranchen kan lære af vinderprojekterne

Peter Bo Olsen, selvstændig konsulent Information Management4U, Kenneth Veith-Elgaard, Discipline Lead Digitalization, COWI og Michael Friis Ørsted, Digitaliseringschef i Københavns Kommune Ejendomme og Indkøb, udgjorde det danske islæt i den internationale jury. Peter Bo Olsen fortæller hvorfor buildingSMART Awards er relevante for alle aktørerne i bygge- og anlægsbranchen;

”buildingSMART Awards er relevant af flere årsager, og en af de vigtigste er, at der er fokus på nyskabelse kombineret med konkret god praksis. Der er indstillet projekter fra hele verden, og alle projekterne viser, hvordan digitalisering og openBIM skaber øget værdi i bygge- og anlægsbranchen. buildingSMART Awards er på ingen måde elitært, tværtimod ligger finalist- og vinderprojekterne frit tilgængelige på deres hjemmeside. Alle kan således blive inspirerede af best practice inden for anvendelsen af openBIM.”

Folkeskolebyggeri i Warszawa fokuserer på openBIM

De tre danske jurymedlemmer er meget imponerede over niveauet i årets prismodtagere, og Peter Bo Olsen fremhæver et polsk folkeskoleprojekt og et infrastruktur-projekt i Hamborg, som hele branchen kan lære af.

Primary school in Warsaw's Wilanów district er det polske bidrag til bSI Awards 2021 og vandt Community Contribution i kategorien Construction using openBIM. “Det polske projekt er et godt eksempel på en effektiv forretningsorienteret implementering af BIM i byggeriet med udgangspunkt i anvendelsen af openBIM. Projektet har et CDE-økosystem som er fokuseret på openBIM i form af IFC med blandt andet Dalux Field og Dalux Box. Udover openBIM blev informationshåndteringen og det digitale samarbejde gennemført i henhold til PAS 1192, der fra 2018 er afløst af ISO 19650, og med anvendelse af CCS-klassifikation,” uddyber Peter Bo Olsen.

Bro i Hamborg vinder Asset Management

openBIM spiller også en afgørende rolle på drift og vedligehold af den 3,6 km lange Köhlbrand bro i Hamborg. Peter Bo Olsen, forklarer ”Kategorien Asset Management using openBIM blev vundet af det tyske projekt smartBRIDGE Hamburg, der er et drift- og vedligeholdsprojekt vedrørende Köhlbrand broen i Hamborg, der er opført i perioden 1970-1974. I smartBRIDGE Hamburg anvendes openBIM i form af IFC 2x3 og BCF i samspil med sensorer til primært digitalt planlagt og proaktivt vedligehold baseret på en digitale tvilling af broen.”

Byd ind med danske projekter
Der var ingen danske indstillede danske projekter til dette års awards, hvilket Peter Bo Olsen håber, ændrer sig til næste år. ”På det polske projekt kan man med danske øjne være stolt over, at der er anvendt et dansk digitalt redskab, Dalux, og et dansk udviklet klassifikationssystem, nemlig CCS. Det vidner om, at Danmark har meget at byde på inden for openBIM." Mie Bjerre Wester, Sekretariatsleder buildingSMART Danmark, er enig og uddyber, ”Jeg håber derfor, at de danske aktører har lyst til at byde ind med openBIM praksis og løsninger til næste års awards. Vidensdeling er afgørende for, at vi skaber en mere effektiv og bæredygtig bygge- og anlægsbranche, og buildingSMART Awards er en glimrende platform til at synliggøre verdens bedste openBIM-projekter.”

Du kan se alle buildingSMART Award vinderne her