Teknisk Seminar understreger behovet for fælles standarder

På vores første tekniske seminar inviterede vi til dialog om, hvordan vi i fællesskab får udbredt fælles standarder i den danske bygge- og anlægsbranche. I løbet af dagen kom potentialerne, såvel som udfordringerne, frem i lyset og gav os et værdifuldt grundlag for de kommende års arbejde.

24. november dannede Tivoli Hotel rammen om buildingSMART Danmarks første tekniske seminar. Her blev repræsentanter fra den danske bygge- og anlægsbranche inviteret med ind i maskinrummet, hvor fremtidens standarder for buildingSMART tager form.

People

Break out sessions i Technical Rooms

buildingSMART International har 8 såkaldte Technical Rooms, der har indflydelse på udviklingen af deres værktøjer. I dansk kontekst giver det endnu ikke mening at arbejde med alle otte Rooms, så derfor kunne konferencedeltagerne vælge mellem at deltage i break out sessions i seks Rooms, alt efter deres faglige interesseområde. Udover at få indsigt i udviklingsarbejdet, fik deltagerne også mulighed at byde ind med idéer til udviklingsarbejdet.

De seks Rooms var:

  • ’Infrastructure’ og ‘Railway’ ved Jesper Pelby fra Sund og Bælt og Joakim Lockert fra BaneDanmark
  • Regulatory Room ved Michael Ørsted fra Københavns Kommune
  • ’Technical Room’ ved Jan Karlshøj fra DTU
  • ’Product Room’ ved Nicolaj Hvid fra Saint Gobain og Gunnar Friborg fra Molio
  • ’Construction room’ ved Peter Bo Olsen fra Informationsmanagement4u
  • ’Building Room’ ved Sara Asmussen fra Iserit A/S og Thomas Graabæk fra Formfaktor Aps.

Ud over de Rooms, der var repræsenteret til konferencen, overvejes muligheden for også at etablere et dansk Airport Room.

technical rooms

Positive vibrationer

Overordnet set understregede seminariet, at buildingSMART-værktøjerne skaber værdi. Vi er bestemt ikke i mål – og det er nok heller ikke meningen, at vi nogensinde skal læne os tilbage og lade standarder passe sig selv som standarder – men ikke desto mindre var en af de helt store pointer fra det tekniske seminar, deltagernes eksempler på, hvordan standarder og klassifikationer har skabt værdi på projekter i deres organisationer.

Ifølge Ole Berard, digitaliseringschef i Molio, gav seminaret mange gode indsigter:

- Overordnet lader det til, at folk ikke længere har berøringsangst overfor openBIM. IFC fungerer, og selv om implementeringen ikke er 100% problemfrit, så er det tilpas veludviklet og effektivt til, at det giver god mening for rådgivere, entreprenører og driftsfolk at arbejde i den software, der passer bedst til deres behov og arbejdsprocesser, og anvende IFC formatet til vidensdeling på tværs af fagdisciplinerne. På samme måde begynder folk, at få øjnene op for nye ISO-standarder, hvilket også er meget positivt

- I Building Room fortalte en af deltagerne, at hans virksomheds projekter hænger langt bedre sammen, ligesom de har bedre styr på data fra start til slut, efter at de er begyndt at arbejde strategisk med klassifikation.

- I buildingSMART Danmark arbejder vi videre med udvikling, formidling og implementering af buildingSMART-værktøjerne, og mange af deltagerne fremhævede kommunikation og vidensdeling til alle organisatoriske niveauer, som afgørende for den succesfulde implementering af buildingSMART-værktøjerne i Danmark.

bsdk_teknisk seminar

Tiden er moden til at udvikle en standard for, hvordan vi arbejder med standarder

I Danmark har vi en tradition for, at der er relativt mange valgmuligheder, når det handler om at håndtere projekterne digitalt. Med tanke på, at vidensdelings- og standardiseringsværktøjerne er der, at de sådan set fungerer og allerede er godt implementerede, er tiden måske moden til, at vi på tværs af hele bygge- og anlægsbranchens værdikæde udvikler en standard for, hvordan vi arbejder med standarder. En sådan standard skulle forholde sig til, hvilken version af IFC, der er gældende, hvordan vi koordinerer nulpunkter og en generel entydighed omkring klassifikationssystemer. Det skal ikke stoppe udviklingen af eksisterende standarder, men vil alt andet lige gøre det lettere at implementere og fokusere ressourcerne der, hvor det giver mest mening.

bsdk_teknisk seminar 2

Godt grundlag for fremtiden

- Seminardeltagernes iver efter at byde ind med fortællinger om potentialer såvel som udfordringer ved at arbejde med og implementere standarder, har givet os værdifuld indsigt i, hvordan vi sammen kan sikre, at fælles standarder og openBIM bliver endnu mere udbredt i den danske bygge- og anlægsbranche. Vi arbejder aktuelt på vores strategi for de kommende år, og vi hører meget gerne fra dig, hvis du har idéer – eller måske endda har lyst til at deltage aktivt i buildingSMART Danmarks videre virke, siger Ole Berard.

Du kan kontakte os på info@building-smart.dk eller tilmelde dig vores nyhedsbrev her