bSI Awards 2021

Vil du kåre vinderne af buildingSMART International Awards 2021?

Nominering til priser til buildingSMART International Awards 2021 er åbne, og som nationalt chapter kan buildingSMART Danmark samtidig indstille danske med jurymedlemmer. Vi har talt med tidligere jurymedlem Peter Bo Olsen om juryrollen. Vil du - eller kender du en, der bør være med i internationale jury? Så læs nærmere her og kontakt os senest 20. maj.
People

Formålet med buildingSMART International Awards er at hædre best practise og innovation i bygge- og anlægsbranchen, og de indstillede projekter bedømmes ud fra, hvor effektivt og innovativt aktørerne har anvendt openBIM og de andre buildingSMART-værktøjer.

Vigtigheden af danske prisvindere

Men er det overhovedet vigtigt med danske jurymedlemmer og buildingSMART-priser til danske projekter? Det har vi spurgt Peter Bo Olsen om. Han er i dag selvstændig konsulent og tidligere Technical Director i MT Højgaard, og så var han sidste år dansk jurymedlem på bSI Awards. Peter Bo Olsen kan kun anbefale kompetente fagpersoner at byde ind som jurymedlemmer, og at indstille danske projekter.

- buildingSMART Awards er relevant af flere årsager, og helt overordnet er en af de vigtigste, at der er fokus på nyskabelse kombineret med konkret praksis. Der bliver indstillet projekter fra hele verden, og alle projekterne viser, hvordan digitalisering og OpenBIM skaber øget værdi i bygge- og anlægsbranchen, fortæller Peter Bo Olsen og fremhæver at åbenhed og transparens i hele buildingSMART International, kommer alle i byggeriets værdikæde til gode.

- buildingSMART Awards er på ingen måde elitært, tværtimod ligger finalist- og vinderprojekterne frit tilgængelige på deres hjemmeside. Alle kan således blive inspirerede af best practice inden for anvendelsen af OpenBIM.

Tidligere danske vindere

I 2019 vandt to danske projekter hver deres buildingSMART International Award. DTU Bygning B310 vandt prisen Special Distinction Award i bygningskategorien takket være MT Højgaards og DTU’s gennemgående tilgang til åbne standarder. Den anden danske vinder var Københavns Lufthavne, der modtog en Operations and Maintenance Award med ”Automated Quality Control” i forbindelse med udvidelse af lufthavnen.

Peter Bo Olsen nævner desuden en række af finalisterne i 2020, hvor han var jurymedlem. Fx en kinesisk entreprenør, der har anvendt OpenBIM til opførelsen af en bro over Panamakanalen, og vandt kategorien Design, samt en gruppe franske studerende, der har udviklet SMART BCF, der gør det lettere at udveksle informationer via IFC og BCF, og vandt kategorien Student Research. Fælles for de 2 projekter og flere af de øvrige finalister og vindere er, at de benytter informationshåndtering i henhold til ISO 19650 kombineret med OpenBIM.

Ifølge Peter Bo Olsen sker der utroligt meget inden for digitalisering og OpenBIM:

- Som jurymedlem får du adgang til de nyeste og mest innovative projekter fra hele verden på en enkel og let formidlet facon. Hvis jeg skulle søge information om, hvad der sker inden for OpenBIM på verdensplan, er både sprog og informationsmængde store og til dels uoverskuelige og tidskrævende barrierer. buildingSMART Awards standardiserer og formidler projektinformationerne, så du hurtigt får overblik, forklarer Peter Bo Olsen.

Bliv inspireret af 2020 finalisterne her

For branchen er det værdiskabende at lade sig inspirere af, hvordan andre lande arbejder med buildingSMART-værktøjerne. Promovering af de mest innovative er ifølge Peter Bo Olsen også afgørende for at øge effektiviteten i byggeriet.

- buildingSMART Awards synliggør blandt andet, hvordan andre lande udvikler nationale praksis omkring OpenBIM og ISO 19650 (en standard der sætter rammerne for digitalt samarbejde). Der er masser af inspiration at tage med hjem til Danmark for de respektive jurymedlemmer – hvilket gavner hele vores bygge- og anlægsbranche, afslutter Peter Bo Olsen.

Er du vores danske jurymedlem?

Hvis du vil være dansk jurymedlem for buildingSMART International Awards, så kontakt Mie Bjerre Wester, Sekretariatschef buildingSMART Danmark på mbw@molio.dk eller 22 99 55 84.

Kender du til et projekt, som fortjener en bSI Award?

Eller har du eller din virksomhed et projekt, I vil indstille til buildingSMART International Awards 2021 hører Mie også meget gerne fra jer. Ansøgningsfristen er 23. maj og du kan læse mere om indstillingerne her: https://molio.dk/nyheder-og-viden/netvaerk/buildingsmart-danmark/nyheder/call-for-entries-buildingsmart-international-awards-2021