Pexels Cottonbro Studio 7019311
SMV

EPD-info til håndværkere

En EPD (Environmental Product Declaration) er også kendt som en miljøvaredeklaration. Den dokumenterer de miljømæssige egenskaber i en byggevare og kan bruges til at lave mere retvisende beregninger af klimaaftrykket for et byggeri. 

Nedenfor finder ud et udpluk af dét, man som håndværker skal have styr på samt et par links til, hvor du kan læse mere om EPD'er. 

Miljødata er informationer om en byggevares (et byggemateriales) klimapåvirkning. De er afgørende for, at man kan lave en retvisende klimaberegning for et helt byggeri, og med stigende krav til bæredygtighedsrapportering er det vigtigt at have styr på miljødata gennem hele projektets værdikæde.
Reglerne om foretagelsen af en klimaberegning findes i bygningsreglementets (BR 18).
Generisk data beregnes ud fra et gennemsnit af data på byggevarer (materialer) i en produktkategori, eksempelvis stenuld, tegl og lignende.
Specifikke miljøvaredeklarationer (EPD'er) angiver miljødata for en konkret byggevare (materiale).
EPD'er kan inddeles i to typer. De branchespecifikke og de produktspecifikke. Læs mere hos EPD Danmark her.
Eller hos Social og Boligstyrelsen her.  
Hvis projektet er iflg. BR18 og har fået byggetilladelse efter 01.01.2023 skal projektet regnes efter den såkaldte tabel 7, altså generiske miljødata. Det vil sige, at man ikke behøver at bruge specifikke miljøvaredeklarationer (EPDer) - men man må gerne.
Hvis projektet skal certificeres og leve op til f.eks. DGNB, den frivillige bæredygtighedsklasse kan der være krav om at benytte EPD'er.
Er der lavet EPD'er på de materialer, du anvender, kan du finde dem ved at henvende dig til producenten eller direkte i dit byggemarked.
Her er et par eksempler på, hvordan det kan se ud:
Har man ikke held med at finde data på producentens hjemmeside, findes der også EPD-platforme/databaser.
Desværre er EPD'erne ikke samlet ét sted. Men disse to er en god start:

Husk at informere byggemarked og underleverandører om, hvilke krav der er til EPD'er på det konkrete projekt, du arbejder med.

ConTech Lab samlet en masse materiale til supernørden lige her:
  1. Overblik til LCA konsulenter: Udvalgte udbydere af digitale miljødata  
  2. Videoguide: Hvordan finder man digitale miljøvaredata?
  3. Videoguide: Hvordan bruger man en API til at finde digitale miljøvaredata?
Pære