ConTech Initiativer

3D print af beton på DTU

Det første danske prøvehus i 3D-printet beton står klar i form af et kontorhotel på 50 kvadratmeter i Nordhavn i København.

Potentialet i printet beton er stort i det danske boligbyggeri, hvor man i dag bygger med støbte betonelementer. Men før teknologien kan implementeres på de danske byggepladser, skal den udvikles og modnes. Derfor er en af Europas største 3D-betonprintere i 2019 flyttet ind hos DTU Engineering Technology i Ballerup.

DTU Engineering Technologys 3D-betonprinter er en andengenerations konstruktionsprinter (BOD2) fra det danske firma COBOD. Printeren, som er den første af sin art i det danske uddannelsessystem, er en gantry-printer, som kan printe på et areal på ca. 12 x 7 m, og 3 m i højden, i en hastighed på op til 30 m/min.

BETON1

Hos DTU Engineering Technology i Ballerup er der rig mulighed for at se, hvordan der eksperimenteres med 3D-betonprintede elementer eller selv prøve at printe noget i forbindelse med et projekt. Det er helt fantastisk, at dette smukke bæst står til rådighed for hele branchen - og så ligger den endda i Ballerup.

BETON2

Specifikationer

Projektbaseret leje til fx test af prototyper inklusiv materialer, proces etc., med rådighed over faciliteten, fx på deltid eller efter aftale, da det skal passe med laboratoriets øvrige brug.

 

 - Gantry-printer med printvolumen på 12x7x3 m

 - Max håndterbart volumen af færdigt emne, 2x2 m

 - Max printhastighed: 250 mm/s.

 - Max volumenflow: 0,7 m3/timen.

 - Laghøjde: 5-30 mm

 - Lagtykkelse: 30 – 300 mm

 - Materiale: Pre-blandet mix med binder. Max kornstørrelse 3 mm

Faciliteterne til 3D-print i Ballerup kan bruges til et væld af forskellige projekter eller tests. Bemærk, at uddannet personale fra DTU Engineering Technology skal være med til at overvære brug af udstyret. Ved længerevarende projekter er det en mulighed at oplære en ekstern til at være med til det praktiske arbejde, hvorved en eller flere personer fra DTU kan spares.

For yderligere information kan Tommy Johansen kontaktes på tomjo@dtu.dk eller 23 67 24 49.