ConTech Lab

I fremtidens kontormiljøer er kvadratmeterne en ressource

De fleste bygningsejere genererer allerede data om drift og brug af deres kvadratmeter via sensorteknologi. Men manglende analyse af disse data gør, at driftsherre sjældent kan agere og justere på baggrund heraf. Men kvadratmeter skal ses som en aktiv ressource, der skal bruges klogt, lyder det fra ConTech Lab, der arbejder for at anvise hvordan.
People

Christina Haupt Toft er Netværkschef i ConTech Lab, som er en del af Molio – Byggeriets Videnscenter, og her handler pionerprojektet ’Fremtidens kontormiljøer’ netop om at skabe mulighed for klogere kvadratmeter.

Med i pionerprojektet er bl.a. Københavns Kommune, Henning Larsen, Danielsen Space Planning, Ubiquisense, ClimAID og 3XN/GXN, der med hver sit udgangspunkt kan tale med om skabelse af kontormiljøer og hensigtsmæssig udnyttelse af kvadratmeter.

– Groft sagt handler det om at klæde driftsherre på til at kunne vurdere, om bygningens kvadratmeter performer mest optimalt. Det kan være svært at vide, om en kontorbygnings rum og faciliteter bliver brugt mest hensigtsmæssigt, fordi vores arbejdsformer og -vaner har ændret sig meget – især i kølvandet af Corona. Men eksisterende bygningsmasse er dyr at vedligeholde, og skal dette forbrug nedbringes, hedder nøglen data, siger Christina Haupt Toft.

Forståelse af data mangler
Vi er nødt til at kigge konstruktivt på, hvordan vi bygger og drifter bygninger bedre.

– Driftsherre har behov for at kunne vurdere, om bygningen performer som tiltænkt - eller om kontormiljøet skal tilpasses brugernes behov. Det er i dag komplekst for driftsherre at måle på brugsmønstre i bygninger, da det kræver det rette tekniske udstyr, dataanalyser og -korrelationer i kombination med input fra brugerne – og ikke mindst kompetencerne til at kunne omsætte data til konkrete anbefalinger og handlinger​, forklarer Mayes Ali.

Nøglen på udfordringen er data og ikke mindst forståelsen og analysen af disse, siger hun.

– Den gode nyhed er, at mange bygningers drift og brug allerede leverer brugbare data. Udfordringen er at forstå disse og kunne analysere dem i en grad, så driftsherre bliver i stand til at handle på dem og træffe beslutninger om drift, brug og arealfordeling på baggrund af dem. Det er det, vi vil hjælpe med i ConTech Lab – ved helt konkret at skabe et forståelses- og analyseværktøj til at ’oversætte’ data, afslutter Mayes Ali.

Bliv klogere på fremtidens kontormiljøer på ConTech Labs hjemmeside her
Gik du glip af webinaret
om fremtidens kontormiljøer? Så se med her

Michelle Sclippe Steffensen Web
Case:

Bygningsstyrelsen går forrest

– Da vi i Bygningsstyrelsen skulle flytte fra en domicilejendom i Valby til en flerbrugerejendom på Vesterbro, besluttede vi – som statens leverandør af arbejdspladser - at ’tage vores egen medicin’ ved at arbejde aktivitetsbaseret – også kaldet activity based workspace (ABW) på nudansk. Vi rådgiver jo vores kunder i staten om arealoptimering og aktivitetsbaseret indretning, hvilket er en løbende proces, man kan blive ved med at udvikle på. Fx har COVID-19 jo betydet, at vi nu forholder os anderledes til fysisk fremmøde.

Sådan siger Michelle Schlippe-Steffensen, sekretariatschef i Bygningsstyrelsen, og opsummerer:

– Lang historie kort, betød vores evaluering af arealforbrug, at vi har sparet 1/3 af det ellers planlagte samlede areal, at vi er gået fra klassisk storrumsindretning til ABW, hvilket både er godt for klimaet og bundlinjen – og så er vi som organisation blevet klogere på, hvad en moderne arbejdsplads kan indeholde – at nogle møder med fordel kan foregå i en sofa, telefoner kan tages i en telefonboks m.v. En arbejdsplads er selvfølgelig meget mere end indretning – det er også kultur og adfærd – og derfor er forandringsledelse vigtig. Vi skal lære at bruge kontorarealerne på nye måder.

Læs mere om Bygningsstyrelsens aktivitetsbaserede indretning her

Contech 10
Contech Lab

Værd at vide om Contech Lab og pionerprojektet Fremtidens Kontormiljøer

  • ConTech Lab er byggebranchens fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på til at skabe fremtidens byggeri – et mere bæredygtigt og produktivt byggeri.
    Her deles al viden og læring, så det kommer hele branchen til gode.

  • Med i pionerprojektet: ”Fremtidens Kontormiljøer” er bl.a. Københavns Kommune, Henning Larsen, Danielsen Space Planning, Ubiqisense, ClimAID og 3XN/GXN, der med hver sit udgangspunkt kan tale med om skabelse af kontormiljøer og hensigtsmæssig udnyttelse af kvadratmeter.