Tips og tricks

Prisdata - FAQ

Priskalk

• For at bruge Priskalk skal du bruge en internetbrowser. En browser er det program, du bruger til at komme på internettet med, fx Edge, Internet Explorer, Firefox, Safari og Chrome.
  • Du skal have en PDF-reader til at kunne se udskriften.
  • Hvis du skal eksportere til regneark, skal du have Excel eller andet regnearks program.

Her er nogle ting, du kan prøve, hvis du har problemer med at logge på Priskalk:

• Kontroller dit brugernavn og adgangskode er skrevet korrekt.
  • Du kan også nulstille din adgangskode her [produktadgang.dk]. Vælg 'Nulstil kodeord'.

Oplever du stadig problemer, så er du velkommen til at ringe til vores support på 7012 0600.

Hvis du mener, at du fejlagtigt ikke har adgang til en database, skal du kontakte vores support på 7012 0600.

Prisniveauet for lønningerne i prisbogen/-databasen er for Sjælland (uden for hovedstadsområdet) svarende til en prisfaktor på 1,00.

En rettesnor for prisfaktorer i forskellige regioner for lønandelen (gnsn. 29 %) er vist her:

• Sjælland (uden for hovedstadsområdet) 1,00
  • Hovedstadsområdet 1,05
  • Lolland-Falster 0,90
  • Fyn 0,95
  • Bornholm 1,00
  • Sydjylland 0,90
  • Vestjylland 0,85
  • Østjylland 0,95
  • Nordjylland 0,85

Bemærk, at den regionale prisfaktor kun giver en overordnet rettesnor om regionens lønniveau. Der vil fx kunne forekomme et højere prisniveau i større byer inden for regionen.

Ja, du kan både køre på iOS (Apple) og Android (Google).

Ja, Priskalk kan køre på en Mac.

Sigma Browser

Sigma Browser kræver Windows

For at åbne programmet skal du bruge en browser. Sigma Browser understøtter langt de fleste browsere, men vi anbefaler Edge eller Internet Explorer. Bruger du Google Chrome kræver det at du har et ClickOnce Addon installeret.

Excel-skabeloner

Du skal have Microsoft Excel installeret for at bruge skabelonerne. Du kan bruge andre regneprogrammer, men det kan begrænse anvendelsen af skabelonerne.

Hjælpefiler

Du skal bruge en PDF-læser for at læse hjælpefilerne.

Det kan der være 2 årsager til: det er enten applikationen eller proxyserveren

Applikationen

Fordi Sigma Browser er en ClickOnce Application, kan Windows nogle gange blokere for installationen. Du kan læse mere om, hvordan du ændrer dine sikkerhedsindstillinger her.

Proxyserver

Hvis dit firma benytter proxyserver, skal jeres IT-afdeling "whiteliste" disse 2 adresser:

• Molio.dk
  • Sigmaservice.net

Hvis I har Windows 10 og AppLocker aktiveret, skal I desuden godkende:

• sigma.exe
  • ClickOnceBootstrapper.exe.

Normalt bliver licensen frigivet, når du lukker Sigma Browser. Men hvis dit internet eller computer er gået ned eller der fx har været strømsvigt, så skal du selv starte Sigma browser og åbne databasen igen. Når du lukker ned på almindelig vis, frigives licensen og din kollega kan benytte den.

Ved system- eller hardwarenedbrud er der en timeout på 30 minutter. Den, der arbejdede i databasen, kan dog åbne den og arbejde videre eller lukke ned, så licensen frigives.

Sigma Browser bliver opdateret 1-2 gange om året med nye priser. Når det sker, kan du opleve, at åbning af programmet tager lidt længere tid end normalt. Hav blot lidt tålmodighed.

Når programmet er åbnet, ligner programmet sig selv – men nu med de nyeste priser.

Når jeg vil indsætte kopierede priser i et regneark får jeg meddelelsen ’Arket er skrivebeskyttet’.

• Bruger du Excel (2007, 2010, 2013 og 2016) så kan du fjerne skrivebeskyttelsen ved at klikke på fanen ’Gennemse’ og derefter ’Fjern arkbeskyttelse’ under gruppen ændringer.
  • Bruger du et andet regneprogram, så vil du som regel kunne finde en vejledning til at fjerne skrivebeskyttelsen i programmet ’Hjælp’ funktion.

Sigma Browser er - indtil videre - kun understøttet af Windows.

Du kan kopiere data fra Sigma Browser på flere måder. Som udgangspunkt er browseren sat op til at eksportere bestemte kolonner til Molio Excel-skabelonerne – men du kan også kopiere valgfrie kolonner til egne excel-ark.

Kopiér en enkelt pris

Markér den linje du vil eksportere og tryk på ’Kopier valgte’ i Værktøjslinjen Funktioner.

Kopiér alle priser

Du behøver ikke at markere noget specifikt. Bare tryk på ’Kopier alle’ i Værktøjslinjen Funktioner

Kopiér til eget Excel-ark

Vælg enten ’kopier alle’ eller ’kopier valgte’. Vælg derefter ’Aktuelle kolonner’. På den måde vælger du kun de kolonner, der er synlige i din kalkulation. (Du kan til- og fravælge kolonner ved at trykke på ’kolonne’)

Hvis du benytter en gammel version af Windows – f.eks. Windows 7, så kan det være at du skal benytte en internetbrowser, der bruger 64bit.

Oplever du stadig problemer, så er du velkommen til at ringe til vores support på 70 12 06 00.

Hvis Sigma Browser viser flere og andre ikoner, end du er vant til, så skyldes det, at der tidligere har været installeret en anden type Sigma på din pc – den der hedder Sigma Personal.

For at kunne åbne en Sigma Browser, skal du derfor slette filen ’license.dat’ i følgende mappe:

C:\Users\dit brugernavn\AppData\Roaming\CodeGroup\Sigma Live

Hvis du ikke kan finde filen, så er du velkommen til at ringe til vores support på 7012 0600.

Prisdata FAQ

Molio Prisdata leverer skræddersyede priser til alle slags overslagskalkulationer i byggeriet. Priserne er overskueligt opbygget. Gennem tæt kontakt med branchens leverandører, forhandlere og kunder bliver priserne opdateret én gang årligt.

Prisen for dit abonnement afhænger af, hvor mange prisdatabaser og/eller prisbøger, du har brug for.

Kontakt vores salgsafdeling via e-mail til salg@molio.dk eller ved at ringe til os på tlf. 7012 0600.

Der laves mange forskellige kalkulationer i byggeriet. Molio Prisdata imødekommer de forskellige behov ved at levere priserne i syv forskellige prisdatabaser med en eller to tilhørende bøger (brutto og/eller netto-priser).

Arbejder du fx med projektering og udbud, har du brug for:

• Nybyggeri - Bygningsdele (rød)
  • Nybyggeri - Fagdele (blå)
  • Anlæg (grøn)
  • Renovering - Fagdele (gul)

Dit behov afhænger også af, hvilken type byggeri, du skal projektere, og om det er nybyggeri eller renovering.

Skal du fx kalkulere priser for vedligeholdelse af bygninger, vil du typisk have behov for:

• Drift (lilla)

Priskalk er Molios løsning, som du får med i Professionel og Premium abonnementer. Vælger du Basis abonnementet har du kun adgang til Sigma Browser. Se mere her

Brutto indeholder:

• materialepris inkl. rabat, miljøafgift, spild og avance
  • arbejdsløn inkl. nettoløn, sociale ydelser, omkostningstillæg og avance
  • materielleje inkl. materielleje, rabat og avance.

Brutto UDEN avance indeholder

• materialepris inkl. rabat, miljøafgift og spild
  • arbejdsløn inkl. nettoløn, sociale ydelser og omkostningstillæg
  • materielleje inkl. materielleje og rabat

Netto indeholder:

• materialepris inkl. rabat, miljøafgift og spild
  • arbejdsløn inkl. nettoløn
  • materielleje inkl. materielleje og rabat

Har du brug for mere viden om opbygning af priser og satser, kan du finde en detaljeret beskrivelse i introerne i hjælpemenuen.

NMP er forkortelse for NettoMaterialePrisen. NMP er den pris, som en mindre håndværksmester kan indkøbe til (dvs. ekskl. den rabat, vedkommende normalt kan opnå) inklusive leveringsomkostninger og evt. ekstraordinær materialeavance tillagt merforbrug til overlæg, vederlag, komprimering (fx af grus) mv. samt spild (typisk 10%).

BMP er forkortelse for BruttoMaterialePrisen. BMP består af nettomaterialeprisen (NMP) plus 10% til fortjeneste. BMP er angivet for den mellemste mængde i bøgerne.