Jeudan Mødelokale 2
PIONERPROJEKT

Ansvarlig indretning

Kontorlejemål skifter ofte hænder. I den forbindelse skiftes inventar som køkkener, bordplader og skillevægge typisk ud, længe for det er udtjent. Det har en konsekvens for klimaaftrykket.

I dette pionerprojekt har vi undersøgt, hvordan udlejere og lejere kan sammenligne klimaaftrykket af forskellige løsninger og indrette kontorer mere klimaansvarligt på et oplyst, databaseret grundlag?

Vi har undersøgt udfordringer ift. metoder og beregningsmodeller for klimaaftryk, hvordan vi skaffer valide klimadata for løst og fast inventar, og hvordan kan man kan digitalisere processen med at visualisere og sammenligne klimaaftryk for forskellige indretningsløsninger.

Baggrund

 

Flere og flere virksomheder har konkrete strategier for grøn omstilling og klimamål og skal imødekomme stigende krav til bæredygtighedsrapportering. Og selvom bygningsreglementets klimakrav endnu kun omfatter nybyggeri, er hensigten, at de på sigt også skal omfatte renoveringer og ombygninger. 

Det betyder, at behovet for valide, sammenlignelige CO2-data i byggeriet stiger, og at bygningsejere og lejere i stigende grad også vil have brug for bedre klimadata for ombygning og indretning af erhvervslejemål, som de kan træffe informerede og mere klimabevidste beslutninger på baggrund af.

Gevinsten vil ikke være kun et reduceret klimaaftryk, men også øget værdi og attraktivitet for lejemålet.

Mens LCA-kravene for nybyggeri er klare, metoderne ensartede, og data i høj grad tilgængelig, er dette ikke i samme grad tilfældet ved renovering, ombygning og indretning. Blandt andet er definitionerne og data for løst inventar ikke ensartede. 

Dermed er grundlaget for at gennemskue klimaaftrykket af de indretningsvalg, man foretager sig i et erhvervslejemål, ikke tilstrækkeligt gode.

Udfordring  

 

Eksisterende værktøjer til LCA-beregninger er i høj grad tilpasset til at understøtte nedbringelsen af klimaaftrykket for nybyggeri. De understøtter derimod ikke beregninger for løst inventar som skillevægge, køkkener, ny belysning og gulve m.m., der udgør en stor del af miljøbelastningen ved ombygning og indretning af erhvervslejemål.

Hertil kommer, at inventaret i et erhvervslejemål har en væsentligt kortere livscyklus end standardlevetidsbetragtningen på 50 år. De eksisterende værktøjer kan således ikke imødekomme behovet for at gennemskue klimaaftrykket for de indretningsvalg, man foretager sig i et erhvervslejemål.

Både for løst og fast inventar er der behov for valide og sammenlignelige data samt løsninger til at synliggøre klimaeffekten af materiale- og indretningsvalg. 

Der findes i dag allerede klimadata på fast inventar, så udfordringen er derfor at indsamle og præsentere disse data, så det er let at gennemskue de mindst klimabelastende indretningsløsninger.For løst inventar er der ikke i samme grad klimadata tilgængelig. Der er derfor en udfordring både med at tilvejebringe standardiseret data for løst inventar og fremstille det på en sammenlignelig måde, så det kan indgå i beslutningsgrundlaget for lejere af erhvervslejemål.

Forventet output

 

Projektets formål har været at undersøge, hvordan vi kan give lejere og udlejere af kontorlejemål et bedre og databaseret grundlag for at træffe mere klimaansvarlige beslutninger om indretning af kontorlokaler. 

Projektgruppen har bl.a.:

  • Opstillet parametre for, hvordan man sammenligner forskellige indretningsløsningers klimapåvirkning
  • Undersøgt metodiske udfordringer i beregningsmodellerne
  • Undersøgt fordele og ulemper for klimadata for fast og løst inventar, og hvorvidt disse data overhovedet findes
  • Udviklet en applikation, SpeckleLCA, hvor man kan uploade modeller af lejemål og trække klimadata ud til brug for rapportering og til at danne grundlag for udlejeres indretningsbeslutninger 
Hent præsentation fra afsluttende event (pdf)

Spørgsmål?

 

Har du spørgsmål eller input til projektet? Så er du velkommen til at kontakte Innovationskonsulent i ConTech Lab, Dan Skovgaard Jensen 

Du kan også holde øje med kommende arrangementer på siden her eller ved at skrive dig op til vores nyhedsbrev. 

Kontakt ConTech Lab