Biodivers vedligeholdelse af grønne områder

Baggrund

Biodiversitet er et relativt nyt emne i bygge- og anlægsbranchen. Mange virksomheder er ved at undersøge, hvad biodiversitet egentlig indebærer, og hvordan de kan arbejde professionelt med det både i praksis og på kontoret. Dette omfatter blandt andet at skabe overblik, registrere, forbedre og rapportere biodiversitetsniveauet i et givent område – for eksempel i henhold til EU’s Taksonomi og CSRD.

I et pionerprojekt vil ConTech Lab i samarbejde med idverde, Buus, Fælleshaven og GISMAP hjælpe branchen videre ved at udvikle et digitalt værktøj (prototype). Værktøjet skal hjælpe bygge- og driftsorganisationer, rådgivere, entreprenører og andre aktører i at få et præcist overblik over deres område(r).

Ved at kombinere offentligt tilgængelige data med maskinlæring vil projektgruppen hjælpe virksomheder med hurtigt at kunne vurdere, om de har tilstrækkelig information om biodiversitetsniveauet, eller om der er behov for en mere detaljeret undersøgelse.

Projektets formål

Formålet med projektet er at etablere et webbaseret værktøj, som integrerer offentligt tilgængelige data. Platformen skal give virksomheder, som arbejder med vedligeholdelse af grønne områder, bedre adgang til og overblik over relevante data om biodiversitet, hvilket vil understøtte det daglige arbejde med at registrere, vedligeholde og udvikle grønne områder.

Denne tilgang vil ikke blot forbedre kvaliteten af vedligeholdelsen, men også støtte virksomhederne i at overholde de stigende krav om biodiversitetsbeskyttelse.

Desuden vil projektet kunne medvirke til at styrke den digitale omstilling i bygge- og anlægsbranchen og sikre bedre indblik i, hvordan naturressourcer forvaltes.

Projektet sigter mod en løsning, der gør det muligt for bygge- og anlægsbranchen at få et bedre overblik over biodiversitet i et givent område - hjemme fra skrivebordet. 

Forventet output

Konkret skal pionerprojektet levere et webbaseret værktøj, som gør det muligt at indtegne et givent område på et kort og derefter trække relevante oplysninger ud. Det kan være oplysninger om f.eks. areal, habitattyper, biomasse m.m. for specifikke, afgrænsede områder.

Det vil frigive tid til kerneopgaven – at vedligeholde og beskytte biodiversitet i grønne områder. Se præsentation af GISMAP platformen i videoen.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller input til projektet? Så ræk ud til innovationskonsulent, Dan Skovgaard Jensen - eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende vil blive opdateret, når der er nyt om projektet