AI-genereret præregistrering af on-site biodiversitet
Biodiversitet er et relativt nyt emne i bygge- og anlægsbranchen, hvor flere og flere virksomheder har brug for overblik og data på deres grønne områder, så de kan afrapportere og sætte mål for fremadrettede biodiversitetsindsatser.
Gismap, Fælleshaven, BUUS, idverde, Care4Nature, Biocircular og ConTech Lab udvikler i fællesskab en prototype på et digitalt værktøj, der letter arbejdet med præregistrering og dokumentation af on-site biodiversitet. Med værktøjet kan både bygherrer, rådgivere, entreprenører og drift (f.eks. anlægsgartnere) få et hurtigt overblik over biologiske elementer og sætte mål for indsatser, der kan forbedre biodiversiteten på områder, de råder over.
Værktøjet er primo 2025 på prototype-niveau og tilgængeligt for branchen via teknologivirksomheden Gismap, der er en del af projektgruppen. Projektgruppen afprøver værktøjet og arbejder løbende på at digitalisere og effektivisere registrering af on-site biodiversitet yderligere. Værktøjet har ifm. indledende tests vist lovende resultater som screeningsværktøj, og det er planen at værktøjet bringes i spil i feltsæsonen 2025.
Baggrund
Vi oplever stor efterspørgsel i byggebranchen efter digitale løsninger, der kan gøre det lettere og hurtigere, og også mere omkostningseffektivt, at kortlægge biodiversitet på en matrikel. Virksomheder kan drage stor nytte af at få et hurtigt, samlet overblik over alle deres matrikler, som kan vise hvordan biodiversiteten har det og om der er områder, der skal have særligt fokus og kræver hurtig handling.
Branchen har også efterspurgt løsninger der gør det muligt at følge biodiversiteten løbende, sådan at arbejdet med at forbedre biodiversiteten bygger på opdaterede data og kan indgå som en fast og tilbagevendende proces i en virksomheds årsrapport.
De øgede krav om bæredygtighedsrapportering påvirker mange virksomheder i byggebranchen allerede nu, og efterspørgslen efter valide data til at dokumentere og rapportere er derfor også stor.
Hvad kan værktøjet?
Det AI-baserede værktøj (prototype) kombinerer offentlige data fra f.eks. flyfotos, højdemodeller og arter.dk og gør det muligt at lave en analyse af et areal, med en række arealklasser, på enhver dansk matrikel og sikre et solidt datagrundlag for virksomheders arbejde med at vedligeholde og udvikle biodiversitet.
I de tilfælde, hvor der er behov for at lave feltregistreringer, kan værktøjet bruges til at planlægge og kvalificere egne feltregistreringer.
Værktøjet giver med andre ord brugerne et solidt datagrundlag for deres arbejde med biodiversitet. Det skaber overblik og sætter tal på nuværende biologiske elementer, og værktøjet letter derved også arbejdet med at sætte nye mål for fremadrettede biodiversitetsindsatser.
Desuden udgør datagrundlaget relevant input til CSRD-rapportering, hvor virksomheder f.eks. angiver, hvad de råder over af hhv. bebyggede og beplantede arealer.
Hvordan bruger man det?
I værktøjet kan du markere matrikler på et kort og derefter trække relevante oplysninger ud, som kan bruges til arealdække-analyse. Det kan være oplysninger om f.eks. areal, habitattyper, biomasse m.m. for specifikke, afgrænsede områder.
I videoen til højre demonstrerer Gismap, hvordan værktøjet virker.
Hvem kan bruge værktøjet?
Værktøjet er til rådighed via teknologivirksomheden GISMAP. Det henvender sig til både biologer, gartnere, bæredygtighedsprofessionelle og virksomheder inden for ejendomssektoren, som arbejder med on-site biodiversitet og rapportering.
Løsningen gør indblik i biodiversitet bredt tilgængeligt og betyder, at det ikke længere nødvendigvis kræver feltarbejde at danne overblik over biodiversitet i bebyggede og beplantede arealer.
Dem er med til at skabe det overblik, man – især som bygherre med ansvar for omfattende arealer – har brug for, for at kunne planlægge og afrapportere biodiversitetsindsatser hurtigt og effektivt.
Bagom AI-modellen
Ved hjælp af en AI-model og et omfattende datasæt – herunder offentlige data som flyfotos, højdemodeller og vores eget datagrundlag – analyseres følgende 12 arealklasser.
- Sø
- Fast belægning
- Asfalt
- Brugsplæne
- Naturgræs
- Løs belægning
- Staudebed
- Hæk
- Buske og krat
- Skov
- Bygninger
- Grønne tage
Arealdække-analysen kombineres med offentligt tilgængelige data om arter fra arter.dk inden for en radius af 1 km fra interesseområdet samt data om beskyttet natur. Værktøjets output kan fungere som udkast til en baseline for biodiversiteten på stedet. Denne baseline kan anvendes i CSRD-rapportering eller som grundlag for planlægning af konkrete biodiversitetsforbedringer.
Validering
Projektgruppen har foretaget valideringsundersøgelse og etablere en robust vurdering af værktøjets nøjagtighed og anvendelighed i forhold til arealkategorisering og måling.
Der tages udgangspunkt i spørgsmålene:
- Hvor præcist er værktøjet i forhold til kategorisering af arealtyper, sammenlignet med eksisterende geospatiale værktøjer?
- Hvordan præsterer værktøjet i måling af arealstørrelser sammenlignet med andre state-of-the-art modeller indenfor computer vision (segmentering) og ekspertbaserede feltregistreringer?
- Hvilke afvigelser kan identificeres mellem værktøjets resultater og resultater fra andre systemer eller menneskelige eksperter, og hvilke implikationer har disse afvigelser for værktøjets anvendelighed
Resultaterne heraf skal bidrage til at belyse, om værktøjet er egnet til operationel brug i konteksten af biodiversitetsregistreringer og miljørapportering, samt hvilke forbedringer der eventuelt kan implementeres for at øge dets præcision og anvendelighed.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål eller input til projektet? Så ræk ud til innovationskonsulent, Dan Skovgaard Jensen - eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende vil blive opdateret, når der er nyt om projektet.