Affaldsdata ved renovering
Ved renoveringsprojekter er arbejdet med at fjerne aptering og bygningsdele ofte udliciteret, og bygherrer har traditionelt set ikke efterspurgt data på, hvad der efterfølgende sker med de nedtagne bygningsdele. Men dét er ved at ændre sig.
Projektet etablerer en model, som muliggør dataudveksling mellem bygherrer, nedrivere og modtageranlæg, så affaldsdata kan indgå i ESG-rapportering.
Baggrund
Når bygninger renoveres, udliciterer bygherren ofte denne opgave til en nedrivningsentreprenør, der får ansvaret for at nedtage og fjerne materialer, bygningsdele og andet fra bygningen, som ikke skal indgå i den renoverede bygning. Nogle materialer kan genbruges og sorteres i forskellige affaldsfraktioner, som kan sælges til genanvendelse og materialenyttiggørelse. Resten ender som affald til forbrænding, hvor det energiudnyttes eller lægges i deponi.
I forbindelse med stigende fokus på bæredygtighed og krav til ESG-rapportering er det relevant at kunne rapportere på materialehåndteringen. En af de store udfordringer for bygherren i denne proces er at få et tilstrækkeligt indblik i data fra det udsorterede affald for at kunne dokumentere, hvad der sker med de forskellige materialer fra nedrivningsprocessen. Værdikædens struktur, med mange aktører involverede i affaldshåndteringen, gør det svært at følge og dokumentere affaldets rejse.
For at imødekomme denne udfordring, og for at kunne følge med i kravene til ESG-rapportering og bæredygtighed, kræves en effektiv dataindsamling og dokumentation af byggeaffaldet.
“Denne data er afgørende for vores ESG-rapportering i Jeudan, men også afgørende for at kunne træffe strategiske beslutninger omkring vores affald. Derfor er det vigtigt at være mere engageret i affaldsprocessen, så vi får den rigtige data og ved hvordan vi skal stille de rigtige krav.” - Anna Bergmann Sørensen, Miljø- og Biodiversitetskonsulent i Jeudan.
Formål
Projektet har til formål at etablere en fælles datamodel, der letter bygherrens opgave med at forstå og dokumentere, hvordan materialerne fra deres bygning bliver håndteret – om de genanvendes, genbruges, sorteres i fraktioner til materialenyttiggørelse, går til forbrænding eller deponi.
En fælles datamodel skal sikre sporbarhed og gennemsigtighed i byggeaffaldet. Dette vil gøre det muligt for bygherren at opfylde både sine egne mål om mere bæredygtig renovering samt nuværende og forventede krav til ESG-rapportering (jf. CSRD).
Vi ønsker at give bygherre mulighed for at stille krav til nedriver og modtageranlæg, som er med til at understøtte indsamlingen af korrekt affaldsdata i forhold til at kunne rapportere på ESG krav. Dette vil både være en hjælp til bygherre, men også til nedriver og modtageanlæg i forhold til at kunne følge konkrete retningslinjer og kunne levere data.
Nedrivningsentreprenører og modtageranlæg får desuden gavn af modellen, da de på sigt også bliver underlagt rapporteringskrav og allerede er i gang med at omstille interne processer til cirkulær økonomi.
“Der er mange udfordringer i måden vi arbejder sammen på i værdikæden. Mange af udfordringerne opstår i grænsefladerne mellem bygherre, nedriver, transportør/indsamler og modtageanlæg. Det er derfor ligeså vigtigt, at arbejde på en adfærdsændring i grænsefladerne mellem de involverede aktører, som det er at stille de rigtige krav.” - Mayes Ali, Teknologichef i ConTech Lab.
Se flere indsigter fra projektet
På baggrund af indledende dialog møder og workshops med projektgruppen, er vi blevet klogere på, hvordan vi sikrer en bedre datadeling mellem de involverede aktører i værdikæden for affaldshåndtering, og hvilke krav bygherre skal stille. Vi har samlet slides, inputs fra de indledende møder og workshops, som du kan downloade, hvis du vil have flere indsigter i projektet og processen.
Projektets output
Projektet stræber efter at levere konkrete anvendelige resultater. Projektets konkrete output inkluderer:
Input til udbudstekster henvendt bygherren
Udvikling af input til udbudstekster der vil lette bygherrens forståelse af nedrivningsprocessen og sikre indsigt i de nedrivningsfraktioner, der går til genanvendelse, genbrug, deponering eller andet.
Udvikling af prototype til en fælles datamodel
Dette inkludere de første eksempler på data og et dataværktøj i form af en matrice til dataopsamling. Datamodellen vil være anvendelig i ESG-rapportering.
Skabelon til ESG-rapportering
Udvikling af en skabelon med en relevant case, der viser, hvordan affaldshåndtering kan dokumenteres i ESG-rapporteringen. Denne skabelon har til formål at hjælpe bygherre med at præsentere klare og målbare resultater for deres bæredygtighedsindsats.
Foto: Jeudan
Vil du vide mere?
Er du nysgerrig på projektet? Så kontakt projektleder Mayes Ali, ma@molio.dk - eller tilmeld dig vores nyhedsbrev hvor du løbende vil blive opdateret.