Jimmy Nilsson Masth Tbzkmwhb6w0 Unsplash (1)

Gode råd til håndværkeren på byggepladsen

Her får du tips, tricks og gode råd til at hjælpe håndværkeren med at håndtere affald og energi på byggepladsen.

Har du selv et godt råd til, hvordan man reducerer affald og energiforbrug på byggepladsen - så hører vi meget gerne fra dig på mail.

Kæde

Med stigende krav til bæredygtighed og CO2-reduktion i byggebranchen, befinder håndværkere sig midt i en betydningsfuld udvikling af byggepladsen. Disse skærpede krav stiller dem overfor den omfattende opgave, at ændre deres arbejdsprocesser for at opfylde nye standarder, som ikke alene fokuserer på miljømæssige aspekter (minimering af CO2e i byggeriet), men også på en langtidsholdbar udvikling inden for sektoren (minimering af råmateriale forbrug). Især for små og mellemstore virksomheder (SMV'er), kan disse udfordringer virke særligt uigennemskuelige. De gode råd er et projekt med formålet, at støtte håndværkere gennem denne overgang ved at tilbyde konkret og simpel vejledning i, hvordan man reducerer affald, minimerer energiforbrug og dokumenterer CO2-udledninger på byggepladsen.

Projektet bygger på en unik blanding af videnskabelig litteratur og praktiske erfaringer fra håndværkere selv. Dette samspil mellem teoretisk indsigt og praktisk erfaring udgør fundamentet for De gode råd. På denne måde formes praktiske og konkrete løsninger, der faktisk kan bidrage positivt til arbejdet på byggepladsen.

Projektet lægger ydermere vægt på vigtigheden af kontinuerlig uddannelse og opdatering af SMV-håndværkernes kompetencer for at sikre, at de er klædt på til at møde fremtidens udfordringer. Dette inkluderer forståelse for nye materialer, teknologier og metoder, der understøtter bæredygtighedsmål, samt hvordan man effektivt kan integrere disse elementer i dagligt arbejde. "De gode råd" tjener dermed som en ressource for håndværkere, der ønsker at være på forkant med udviklingen og bidrage aktivt til en mere bæredygtig og miljøvenlig byggebranche.

Affald og materialespild udgør byggepladsens største bidrag til CO2-udledning. Som håndværker på en byggeplads kan du gøre en betydelig forskel for klimaet ved korrekt sortering af byggeaffald, hvilket øger muligheden for genanvendelse af flere materialer. Derudover kan optimeret byggepladslogistik også bidrage til reduktion af spild. Disse indsatser kan ydermere støttes af digital teknologi og uddannelse.

Affaldssortering: Gør brug af den digitale platform, MitByggeaffald.dk, og de detaljerede vejledninger fra VCOB til at lære om korrekt affaldssortering. Disse vejledninger hjælper dig med at identificere og korrekt håndtere forskellige affaldstyper.

Byggepladslogistik: Digitale løsninger som GSV Solution og SiteHub forbedrer byggepladslogistik ved at optimere ressourcestyring og projektadministration. Dette effektiviserer arbejdsprocesserne og reducerer spild.

Uddannelse: Platformene UG.dk og AMUKurs.dk tilbyder kurser i affaldshåndtering og sortering samt cirkulært byggeri. De giver praktisk viden, der er afgørende for at implementere bæredygtige praksisser.

Ved at anvende disse digitale værktøjer og uddanne dig selv gennem relevante kurser, kan du som håndværker gøre en betydelig forskel i kampen mod klimaforandringer. Din indsats bidrager til en mere bæredygtig og ansvarlig byggebranche.

Det kan være en hjælp at gøre det så enkelt og effektiv som muligt, når det kommer til affaldshåndtering. Et centralt skridt i denne proces er, at opsætte tydelig og informativ skiltning for de forskellige affaldsfraktioner.

Brug piktogrammer: Gå til Affaldspiktogrammer.dk for at finde en række piktogrammer designet til affaldssortering. Med visuelle guides kan man lettere afkode, hvor de forskellige typer affald skal placeres.

Ved at placere disse piktogrammer rundt omkring på byggepladsen kan du gøre det betydeligt lettere for dig selv og dine kolleger at identificere den korrekte affaldsbeholder for hvert materiale. Dette bidrager til en mere effektiv sortering og øger sandsynligheden for, at materialerne bliver genanvendt korrekt.

Fremme af miljøvenlig praksis: Klar skiltning er ikke kun praktisk, men den spiller også en vigtig rolle i at fremme en miljøbevidst og ansvarlig arbejdskultur på arbejdspladsen.

Ved at implementere tydelig skiltning på din byggeplads tager du et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig arbejdsplads, hvilket er afgørende for at reducere byggeriets samlede miljøpåvirkning.

I stedet for at kassere brugte materialer, kan du bruge retur- og gensalgsordninger til at give dem nyt liv og dermed reducere mængden af affald og spild.

Undgå genbrugspladsen: Disse ordninger hjælper dig med at undgå turen til genbrugspladsen og kan endda skabe en ekstra indtægt. For eksempel kan du med GENTRÆs ordning få 600 kr. pr. ton for midlertidigt træ sammenlignet med de højere omkostninger ved traditionel bortskaffelse.

Brug digitale platforme til genbrug af materialer: Platforme som Milva og Upcycle Bank kan bruges til at sælge og købe brugte materialer. Desuden tilbyder SiteHub en affaldsløsning, der hjælper med effektiv sortering, sporing af affald, logistikoptimering, overholdelse af miljøstandarder og giver indsigt via data og rapportering for bedre affaldshåndtering på byggepladser.

Når du arbejder struktureret med at fremme miljøvenlige processer, er det ikke kun til gavn for klimaet - det giver også økonomisk fortjeneste.

Med indførelsen af de nye LCA-krav (Life Cycle Assessment) i 2023, skal man som virksomhed kunne dokumentere sit materialeforbrug nøjagtigt. Dette omfatter både de præcise mængder af materialer, du bruger, samt deres miljøpåvirkning som typisk angives i EPD'er (Environmental Product Declarations).

For at lette processen med at holde styr på disse oplysninger kan du benytte dig af digitale platforme, som tilbydes af mange trælaster og byggemarkeder. Disse platforme gør det nemt for dig at samle og administrere EPD'erne ét sted, hvilket hjælper dig med at overholde kravene og undgå uoverskuelige papirbunker. Gør dig klog på EPD’er og find nyttige digitale platforme her, der er skræddersyet til håndværkeren.

Som håndværker bærer du ikke ansvaret for at udarbejde en fuld LCA for dine byggeprojekter (læs mere her).

Men hvis du er nysgerrig og ønsker en bedre forståelse af, hvordan dine materialer og arbejdsprocesser påvirker miljøet, kan du f.eks. prøve nullcarbon.com, hvor du kan indtaste informationer om de materialer, du bruger, og få et overslag over projektets samlede CO2-udledning. Det er en god måde at få indsigt i de miljømæssige aspekter af dit arbejde og måske endda få et forspring i den grønne omstilling af byggebranchen.

Med over 35.000 virksomheder i Danmarks byggebranche er det vigtigt at finde måder at skille sig ud på. Én måde er at arbejde med energioptimering på byggepladsen og bruge det som et konkurrenceparamenter.

Ved at arbejde aktivt for at reducere el- og varmeforbrug - som typisk udgør 1-2% af entreprisesummen - positionerer du din virksomhed som både økonomisk og miljømæssig ansvarlig. Dette kan være et godt argument i forhandlinger og tilbudsprocesser, især hvis du implementerer innovative afregningsformer, der fremhæver og belønner dit arbejde med energieffektivitet.

Elforbrug på byggepladsen: Brug online værktøjer som f.eks. eloverblik.dk til at få et detaljeret overblik over dit energiforbrug på byggepladsen. Dette kan hjælpe dig med at identificere specifikke områder, hvor du kan reducere forbruget.

Elforbrug uden for arbejdstiden: En stor del af strømforbruget på en byggeplads sker faktisk uden for arbejdstiden. Når du husker at slukke for unødvendigt udstyr og lys uden for arbejdstiden, kan der opnås betydelige energibesparelser gennem relativt små ændringer i daglige rutiner. Følg med på projektet her og lær mere om, hvordan du kan skrue ned for ressourceforbruget på byggepladsen.

Det er en win-win situation for både din pengepung og klimaet.

Med op til 80% af energiforbruget brugt på opvarmning og udtørring, er der et stort potentiale for besparelser.

Effektiv udtørring og opvarmning: Ved at anvende overdækning kan du betydeligt reducere den tid, der bruges på tørring. Dette kan resultere i betydelige besparelser, da tørring og opvarmning under byggeriet kan løbe op i op til 1.000 kr. pr. kvadratmeter. Læs meget mere her.

Tidlig installation af vinduer: Installer permanente vinduer så hurtigt som muligt for at minimere varmetabet. Beskyt disse vinduer med genbrugelige dækninger, som f.eks. fra WinCover, for at forbedre effektiviteten og understøtte en mere bæredygtig arbejdspraksis. 

Ved at gøre dit el- og varmeforbrug til et salgsargument kan du fremhæve din virksomhed som økonomisk og miljømæssigt ansvarlig. Dette styrker din position på markedet og gør dit firma til en attraktiv partner for miljøbevidste kunder.

Et bedre indeklima i skurvognen er ikke en luksus – det er nødvendigt for dit arbejdsmiljø og velbefindende. Som håndværker kan det dog være en udfordring at overbevise bygherre om at investere i bedre faciliteter på grund af meromkostninger. Men her er et råd, der kan gavne både dig og bygherren økonomisk:

Isoleret skurvogn med varmepumpe: En isoleret skurvogn med varmepumpe giver bedre komfort under arbejdet - specielt i koldere perioder. Denne kombination er langt mere energieffektiv end traditionelle el-radiatorer med minimums isolering, og kan resultere i en årlig besparelse på ca. 6.240 kr. Du kan læse mere om det her.

En energieffektiv skurvogn kan reducere de samlede driftsomkostninger og forbedre arbejdsforholdene, hvilket i sidste ende kan øge produktiviteten på arbejdspladsen.

Med andre ord er optimering ikke kun et spørgsmål om at gøre din dagligdag som håndværker mere behagelig. Det er også en forbedring, der har effekt både økonomiske og miljømæssigt.