National metode for kortlægning af bynatur

Byens natur er i stigende grad på den politiske dagsorden, og det er bredt anerkendt, at arealer til erhverv, rekreation og bebyggelse nødvendigvis må med i ligningen, hvis man skal gøre sigforhåbninger om at standsetabet af biodiversitet og samtidig øge kvaliteten af livet i byerne. Med en national metode til kortlægning af bynatur og et branchefælles scoresystem kan vi forbedre vidensgrundlaget for forvaltning og udvikling af biodiversitet i byerne.

Projektets formål

Formålet med bynaturapp og den fælles metode er at gøre det så ens som muligt også nemt som muligt for virksomheder på tværs af byggeriets værdikæde at målebiodiversiteten . I et bredt branchesamarbejde har vi derfor arbejdet sammen omudviklingen af en national standard for, hvorledes man kan måle, registrere ogafrapportere på biodiversiteten i det byggede miljø.

Konkrete output af pionerprojektet er:

    • National metode til kortlægning af bynatur baseret på internationalestandarder
    • Bynatur.app – en digital app til registrering af biodiversitet i byer
    • UrbanBioScore – et branchefælles scoringssystem


Der er modtaget støtte fra Rambøll Fonden til udvikling af UrbanBioScore. Desuden er projekterne finansieret af ConTech Lab, som er et samarbejde mellem Realdania, Industriens Fond og Molio – byggeriets videnscenter.

Udvikling af fælles national metode

Den biologiske metode – også kaldet ’Registrerings af indikatorer for biodiversitet i byer’ er akademisk forankret hos Aarhus Universitet og baseret på internationale standarder for måling og registrering af biodiversitet. Metoden er udviklet med ønske om at sikre en ensartet og reproducerbar indsamling af data for biodiversitet i byer samt ønske om, at kunne kortlægge og registrere tilstanden af natur og biodiversitet i habitater på en måde, så man kan måle ændringer i habitaters tilstand over tid. Metoden henvender sigprimært til professionelle, der arbejder med monitorering, forvaltning, planlægning og/eller udvikling af byens natur. Men den er udviklet med øje for, at den skal være enkel at anvende og samtidig give et tilstrækkeligt nuanceret billede af biodiversiteten i et givent område. Aarhus Universitets DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi har udgivet en tekniske rapport om metoden, som indeholder vejledning til registrering af biodiversitet i byer

Læs rapport

Udvikling af registrerings - appen: Bynatur.app

For at gøre registreringen nem og digital, og som alternativ til registreringsskemaer (PDF), har projektgruppen udviklet applikationen Bynatur.app, som kan benyttes til dataindsamlingen, når indikatorer for biodiversitet registreres.

I maj 2023 lancerede projektgruppen første version af Bynatur.app, og siden har forskere og fagkyndige på baggrund af indsamlet data og feedback fra feltsæsonen videreudviklet både på ovennævnte metoden og bynatur.app. I bynatur.app er der nu 850+ brugere og 650+ projekter oprettet.

Gå til bynatur.app
Bynatur.App Opdateret

Udvikling af scoringssystem: UrbanBioScore

I efteråret 2024 udvikler projektgruppen på scorings systemet UrbanBioScore, som skal gøre det muligt at score et område baseret på biodiversitet. Bygge-og anlægsbranchens virksomheder kan registrere indikatorer for biodiversitet via bynatur.app og herefter få udregnet en UrbanBioScore, der viser, hvilket niveau et givent område befinder sig på ift. biodiversitet. Formålet med UrbanBioScore er at danne grundlag for, at bygherrer m.fl. kan sætte mål for udviklingen af udvalgte områder og sammenligne niveauet af biodiversitet over tid. Desuden kan man – såfremt metoden bliver mere udbredt i bygge-og anlægsbranchen - opnå et bedre videns- og datagrundlag, som kan komme hele branchen til gode.

Det videre arbejde

ConTech Lab er byggebranchens fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på til at skabe fremtidens byggeri – et mere bæredygtigt og produktivt byggeri. Vi arbejder med flere pionerprojekter, der omhandler biodiversitet i det byggede miljø, som du kan følge her.

Hvis du har spørgsmål til projekterne eller en god idé til et nyt ConTech Lab pionerprojekt, så er du velkommen til at række ud til os.

Kontakt ConTech Lab

Se også: