Som nævnt er pionerprojektet et spin-off af Niras’ BART projekt. BART (Byggeriets Automatiske Tjek) har fokus på at kode krav fra bygningsreglementet (BR18), således at man automatisk kan tjekke, om et byggeprojektet lever op til krav og regler.
Projektets formål har været at skabe et koncept for et plugin, der kan hjælpe arkitekter med at tjekke, om det modellerede kan bygges – altså om der findes produkter på markedet, der matcher objekternes dimensioner og egenskaber i modellen.
Du kan læse mere om BART her.
Hvilket problem løser pionerprojektet?
Gipsvægge i standardmål bruges i de fleste byggerier. Men i de tilfælde, hvor der er tale om andet end standardvægge, kræver det en del viden at få valgt det mest optimale produkt at benytte i et byggeri. Ved at automatisere processen kan der spares meget tid og arbejdskraft.
Med pionerprojektet identificerer vi, hvilke regler og krav der gør sig gældende, når man skal vælge de rigtige gipsvægge – det kan eksempelvis være krav ift. omgivelserne. Regler og krav skal således indgå i et plugin til BIM, som kan komme med feedback og anbefalinger til arkitekten, der projekterer gipsvæggen. På den måde får vedkommende taget højde for produktvalg tidligt i byggeprocessen.
Fremgangsmåde og test
Projektet arbejder med logiske regler, som kan udlede krav til gipsvæggene baseret på viden om de tilstødende rum. Potentialet er testet gennem en simpel testmodel, som er opbygget som en såkaldt knowledge graph i et ressource Description Framework (RDF).
For at teste om modellen lever op til de krav, der stilles for at kunne anbefale det rette produkt, er der udviklet en prægranskning. Denne er baseret på et sprog kaldet Shapes Constraint Language (SHACL), som er udviklet til at beskrive forventninger til indholdet i en RDF knowledge graph.
Såfremt modellen består testen, vil det på baggrund af denne være muligt for diverse leverandører af gipsvægge at foreslå produkter, der matcher givne randbetingelser i byggeriet. Hvis ingen af produkterne opfylder randbetingelserne, er det et signal til designeren om, at noget må ændres.
Projektets data og datamodel
Alt materiale, der blev udviklet i forbindelse med pionerprojektet, er lagt på github i dette repository, der indeholder en samling RDF-filer, som tilsammen udgør den knowledge graph, som beskriver modellen.
RDF bygger på World Wide Web konsortiets (W3C) specifikationer og er udarbejdet til at definere ”ting” eller ressourcer ved at angive deres indbyrdes relationer samt beskrivende metadata.
”Ting” kan være både fysisk håndgribelige objekter (vægge, døre, dæk, personer) og ikke-fysiske ting (rum, organisationer mv.), som knyttes til viden i vores virtualisering af den virkelige situation (modellen). Datamodellen beskrives kort det i følgende.
Gennemgang af datamodel
I videoen nedenfor kan du se hvordan RDF datamodellen er opbygget.