Reducer energiforbrug og materialespild på pladsen
Med data på forbruget af ressourcer som energi, materialer og lign. ude på byggepladsen, har man indsigt i status quo og grundlag for at gøre noget ved det. Kort sagt kan man kun ændre dårlige vaner, hvis man ved, at man har dem.
I dette pionerprojekt monitorer ConTech Lab sammen med udførende SMV’er på konkrete byggeprojekter elforbruget og materialespildet vha. teknologi – dette for at afdække og kunne vise vejen til, hvordan de udførende på pladsen kan arbejde med at reducere eventuelt overforbrug af ressourcer.
Hvis man skal have styr på ressourceforbruget på byggepladsen, er det nødvendigt at samle data tidligt i processen, så man kan følge forbruget og nå at gøre noget ved uhensigtsmæssigt eller unødvendigt forbrug.
Dataindsamling og indsigt i det reelle forbrug af ressourcer ude på pladsen er værdifuldt for flere parter:
- Bygherrer kan bruge data til at stille konkrete krav om ressourceforbruget på deres byggepladser.
- Entreprenører kan bruge data til at sætte mål for besparelser og til at identificere, hvor de skal lægge en særlig indsats for at ændre adfærd.
- Data kan skabe incitament for at reduere forbrug, hvilket både er positivt for klimaaftrykket og for økonomien i det konkrete byggeprojekt
- Data kan give mere retvisende LCA beregninger eller bruges i dokumentationsprocessen, hvis projektet skal certificeres, for eksempel med DGNB-certificering.
Projektets forløb og formål
Projektet er praktisk orienteret og foregår i tæt samspil med danske udførende SMV'er. Formålet er at vise en fremgangsmåde til at indsamle data på forbrug af bl.a. el og materialer ude på pladsen samt vise, hvordan man kan handle på baggrund af disse data for at spare ressourcer og penge.
På konkrete byggeprojekter skal ConTech Lab og arbejdsgruppen:
- Indhente data for elforbruget via eloverblik.dk og API fra Niras.
- Visualisere data og komme med forslag til, hvordan energiforbruget kan nedbringes.
- Visualisere materialespildet med materialespildsberegneren.
Alt, hvad vi lærer i projektet, kommunikerer vi åbent til branchen med det formål at inspirere til at skabe mere bæredygtigt og produktivt byggeri vha. digitale værktøjer og teknologi.
Det har vi målt os frem til - Alkes Have projektet
Ved opførslen af byggeriet Alkes Have har vi i samarbejde med bygherrerådgiver CoreHome og bygherre Boligselskabet Sjælland opgjort materiale- og elforbruget til projektet, hvor der blev opført 40 boliger.
Opgørelsen har vist, at der var et merforbrug på 38 % for facadebeklædning, 33 % for gips, 51 % for troldtekt og 10 % på OSB. Data er trukket fra tegningsmaterialet, hvorfra det forventede materialeforbrug er udregnet. Dette har vi sammenholdt med indkøbte mængder på følgesedler, der er blevet kategoriseret vha. kunstig intelligens.
Elforbruget er opgjort ved hjælp af eloverblik.dk og Niras’ API/dashboard. Målingerne viste, at der var et forbrug af el døgnet rundt. I timerne, hvor byggepladsen var tom, lå det på ca. 85 %, og steg således kun med 10-15 %, når der blev arbejdet på pladsen.
Læring fra Alkes Have projektet
- Den opførte bygning blev beklædt med træ, i form af planker med fer og not. Et naturligt og almindeligt valg af facadebeklædning, men med et overraskende stort materialespild på 38 %. De mange udskæringer til vinduer og døre samt skæve vinkler har naturligvis medvirket til det. Hvis man ikke har fokus på genbrug af afskær til andre steder på bygningen, kan materialeforbruget hurtigt løbe op.
- Når man vælger materialer, som skal opbevares i bygningen til akklimatisering, skal der tages højde for det i byggeprocessen og logistikken. Det store spild på Troldtekt skyldes, at meget af materialet blev beskadiget inden montering.
- Det konstante elforbrug døgnet rundt har flere årsager, og det er oplagt at kigge på skurbyens opvarmning og pladsens belysning, når det kommer til strømforbruget. Skurvogne med bedre isolering kræver mindre el til opvarmning. Med opsætning af timere og bevægelsessensorer til at styre belysningen og opvarmningen kan strømforbruget mindskes uden at give gener
Næste fase, ny metode
Projektet har gennemgået sin første fase, medtager læring derfra og fortsætter med at udvikle målemetoder og gennemføre dem på konkrete byggeprojekter. I denne fase arbejder vi med, hvordan man kan arbejde med data på materialemængder fra byggeriets LCA-beregning og sammenholde dem med data fra følgesedler, alt sammen med brug af kunstig intelligens for at lette arbejdsgangen.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål eller input til projektet? Så tag fat i projektleder, Nels Andersen Ohrt på mail eller telefon: 5114 7823.
Du kan også følge med i, hvad ConTech Lab laver i vores nyhedsbrev, LinkedIn eller på Instagram.