3 overskrifter fra workshop om AI i byggeriet – vision og inspiration

I bygge- og anlægsbranchen er nysgerrigheden på AI for længst vækket, og hos ConTech Lab er vi i fuld gang med at udforske potentialerne ved AI-teknologi, og hvordan det sættes i spil i byggeriet. I samspil med DI Byggeri, HD Lab og BLOXHUB kører vi lige nu et workshop-forløb, der skal gøre branchen klogere på AI – både på de store visioner og den praktiske anvendelse.

Vores AI-fokus begynder med at udbrede forståelse af, hvordan brugen af AI kan ændre eller optimere eksisterende processer i byggeriet og understøtte f.eks. byggeledelse. I ConTech Labs pionerprojekter ser vi bl.a. nærmere på AI-understøttet optimering af tidsplaner, generering af stadeopgørelser og forbedring af sikkerheden på byggepladser. 

På vores første af i alt fire workshops om AI i byggeriet var temaet "Vision & Inspiration". Workshoppen gav mulighed for at dykke ned i en række vigtige emner, der kaster lys over, hvordan AI kan forme fremtiden. 

3 takeaways fra workshop om AI i byggeriet – vision og inspiration

#1 Data er afgørende

Med gode data kan man bedst udnytte det store potentiale i AI teknologierne.  

En tidligere analyse fra Stanford University viser, at man i byggebranchen normalvis ser på to alternativer, før man træffer en beslutning. Men bruger man kunstig intelligens til at understøtte beslutningsprocesser, kan man hurtigt få langt flere alternativer til et design, før man lægger dig fast og træffer beslutninger for et byggeri. 

Man kan med andre ord få præsenteret et hav af alternativer til materialevalg, udformning etc. og dermed finde den løsning, der er mest optimal både for klimaet og projektøkonomien. 

Tilbage står spørgsmålene: hvordan får man gjort tilstrækkelige mængder data tilgængelige? Skal data flyde frit? Hvad kan lade sig gøre i praksis?

Se AEC Hackathon Tech Talk "Open or Closed AI?"

#2 AI kan blive en kraftfuld ressource - på sigt. 

Der er også bekymring at spore for AI-skabt arbejdsløshed. På workshoppen blev det understreget, at man må tilgå AI-teknologier som midler til at understøtte og effektivisere arbejdsprocesser og fokusere på, hvordan AI kan bedrage positivt til designtraditioner og den byggefaglige kultur, der er etableret i Danmark. Man må sætte "hesten foran vognen og ikke omvendt". 

Det er på høje tid, at man udfolder de potentialer ved AI, der kan skabe mærkbar forbedring i branchen. AI kan, med de rette forudsætninger og kompetencer i branchens virksomheder bl.a. give bedre og tidligere indsigt i problemer og mulighed for at træffe informerede beslutninger (til fordel for lavere klimaaftryk). 

Ligeså kan teknologien hjælpe virksomheder med at spare tid og ressourcer. På den måde er AI en kraftfuld ressource, der kan transformere vores arbejde i bygge- og anlægsbranchen. 

Læs også Licitationens særtema om kunstig intelligens i byggeriet

#3 EU lovgivning får en væsentlig rolle

Afslutningsvist skal dialogen om EU's rolle i at regulere AI nævnes. Det er klart, at de regler og rammer, der bliver fastlagt på EU-niveau, vil have stor indflydelse på vores arbejde med AI i fremtiden.

Det er én af de emner, vi skal dykke længere ned i på workshop 2, hvor vi bl.a. drøfter, hvilke forbehold virksomheder bør og kan tage, når de anvender modeller, som tager styringen med data, de kun delvist kender kilderne på. 

Kommende events om AI

Mandag 22/4-2023

Impact, risici og trusler

Hvad betyder det for vores brug af AI, når vi ikke kender til de data modellerne er bygget på?

Mandag 13/5-2023

Strategi, implementering og kompetencer

Hvordan går man fra strategiske overvejelser til implementering af AI værktøjer i sin virksomhed? 

Mandag 3/6-2023

Forretningsmodeller og fælles indsats

Hvordan ser fremtidens forretningsmodeller ud, når virksomheder gør brug af kunstig intelligens? Hvilke ydelser bliver vi betalt for - og hvilke skal nytænkes?

Nysgerrig på Contech Lab?

Vi inviterer løbende til arrangementer, hvor du kan udvide dit netværk og blive klogere på ConTech. Følg med på vores eventside eller modtag vores nyhedsbrev.