ConTech Lab

Apple Vision Pro og potentialerne for bygge- og anlægsbranchen

Apple Vision Pro er Apples spritnye VR og AR headset, der fungerer som din egen computer – blot med den forskel, at det hele ligger i brillen. Hos ConTech Lab har vi som nogle af de første i Danmark testet Apples nyeste gadget. I denne artikel får du vores dom, ligesom vi løfter sløret for nogle af de mulige anvendelsesmuligheder for bygge- og anlægsbranchen.

På en netop overstået studietur til Silicon Valley investerede ConTech Lab i et Apple Vision Pro headset for at undersøge om – og i givet fald hvordan – det kan bidrage til at fremme digitalisering af branchen.    

Et testpanel bestående af Ole Berard, Digtaliseringschef i Molio og Head of ConTech Lab, Daniel Maimann, Associate Digital Director, COWI, Mikkel Printz, Chefspecialist Digital Lead, Arkitema og Thomas Graabæk, indehaver GRAPHISOFT Center Danmark har testet det nye headset.  

Der er bred enighed om, at kvaliteten i Apple Vision Pro udgør et kvantespring i forhold til de eksisterende løsninger. Derudover ser alle testdeltagerne et stort potentiale i, at Apples seneste gadget bliver en del af byggeriets fremtidige workflow.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Se hvordan vi afprøvede Apple Vision Pro her.

Kvaliteten af Apple Pro Vision slår dig fuldstændig omkuld

Ole Berard fortæller at han egentligt havde mistet tiltroen til virtual og augmented realitys værdi for bygge- og anlægsbranchen, men kunne alligevel ikke helt modstå fristelsen for at lige give det nye headset en chance.  

”Jeg havde givet lidt op på virtual reality og augmented reality, da jeg ikke syntes teknologien helt var der, hvor den burde være. Men så fik vi mulighed for at prøve Apple Vision Pro i en Apple Store i Silicon Valley, og blev slået fuldstændig omkuld,” indleder Ole Berard, hvorefter beslutningen om at tage et headset med hjem var en no brainer.  

”Lige nu findes der én app målrettet byggeri, BIMx fra GRAPHISOFT, der allerede virker ret godt. Men mit håb er, at der inden for en kort tidsperiode kommer nye apps, så vi kan finde flere anvendelsesmuligheder for Apple Vision Pro,” fortæller Ole Berard og opfordrer softwareleverandørerne til at komme i gang med udviklingsarbejdet.  

Vision Pro Ole
Ole Berard, ConTech Lab

Brugervenlig og let at hente 3D-modeller

Daniel Maimann fra COWI er begejstret for den optimerede eye-tracking-teknologi og ikke mindst muligheden for at arbejde direkte i BIM-modellen.  

”Grafikken er blevet så god, at det føles som om man selv er der. Jeg har prøvet VR og høj-opløsning før. Det er slet ikke det samme, ligesom det her fungerer virkelig godt med den nye eye-tracking-teknologi,” fortæller Daniel Maimann efter den første test.  

”Jeg kan forestille mig, at vi kan bruge det her til kvalitetssikring. Det er meget mere brugervenligt og intuitivt end de tidligere løsninger, da du langt nemmere kan åbne tegninger. Derudover er der langt mindre arbejde med at forbedrede 3D-modellerne, da langt det meste foregår direkte inde i brillen,” konkluderer han efter at have zoomet ind og ud af en plantegning i BIMx.  

Vision Pro Daniel
Daniel Maimann, COWI

Skaber potentielt et nyt og mere fleksibelt workflow

Mikkel Printz fra Arkitema fremhæver, at den overlegne opløsning i høj grad er med til at differentiere Pro Vision fra alle andre produkter. Han pointerer, at vi med Apple Vision Pro når op på et niveau, hvor vi ikke længere ser pixels. Det skaber ifølge Mikkel en langt bedre brugeroplevelse – ikke blot ud fra et informationsperspektiv, men også i forhold til hvordan vi oplever overflader, lyssætning og det overordnede æstetiske udtryk.  

Muligheden for at arbejde med mange skærme inde i brillen betyder, at han også ser et stort potentiale for at Apple Vision Pro kan medføre et helt nyt og mere fleksibelt workflow for byggeriets parter.  

”Du kan næsten ikke tegne i Revit, hvis du kun har to skærme. Det begrænser dine muligheder og betyder, at du skal sidde på kontoret. Med Vision Pro kan du kan have flere views, modeller og skærme åbne på en gang, hvilket giver dig mulighed for at kigge på din model på flere måder. Det giver en større forståelse for projektet. Derudover tror jeg, også at vi med Vision Pro får mulighed for at tegne på en anden måde. Ikke bare mens du er på farten, jeg tror også, at det vil give anledning til et helt nyt workflow med endnu flere muligheder og større fleksibilitet,” forudser han. 

Vision Pro Mikkel
Mikkel Printz, Arkitema

Et kvantespring i forhold til Spatial Computing

Ligesom de andre i testpanelet, ser Thomas Graabæk også et stort potentiale i Apple Vision Pro. Han mener dog ikke at det bliver virtual reality eller augmented reality, der bliver udslagsgivende for brillernes succes.  

”Apple Vision Pro adskiller sig blandt andet fra andre head sets ved i første omgang ved ikke blot at satse på VR og AR, men også ved at introducere en helt ny kategori – Spatial Computing – som gør det muligt at have dit fulde BIM-program med i skurvognen, på stilladset, i flyveren, toget og hjemmekontoret. Vel at mærke uden at du behøver at gå på kompromis med behovet for en eller flere store skærme,” forklarer Thomas Graabæk. 

”Dette giver rigtig god mening i forhold til den nødvendige grønne omstilling for eksempel projektet fire til en planet, der lægger op til at vi i fremtiden skal bo på 11 kvadratmeter per person. Så kan vi måske ikke have plads til vores eget hjemmekontor med to skærme eller fjernsyn på børneværelset, medmindre det er i Vision Pro.”  

Vision Pro Thomas
Thomas Graabæk, Graphisoft

Fremtidsperspektiver for Apple Vision Pro i bygge- og anlægsbranchen

Ole Berard ser ligesom de øvrige testpersoner et stort potentiale i at implementere Apple Vision Pro i byggeriet, og fremhæver især augmented reality som et centralt anvendelsesområde.   

”Med de her briller anvendes hele skærmen til at lægge det virtuelle over det reelle. Derudover er det fascinerede hvor godt de holder justeringen. Tingene er der bare, uanset om du drejer rundt om dig selv, går gennem bygningen og vender tilbage. Jeg ser også et kæmpe potentiale i spatial computing, der betyder, at du kan have hele din arbejdsplads liggende i din brille, inklusiv alle de skærme og apps du har brug for,” forklarer Ole Berard.  

Hvordan bygge- og anlægsbranchen vil anvende den i fremtiden er et åbent spørgsmål. Men højst sandsynligt vil Apple Vision Pro ændre vores workflows – og måske bliver det også startskuddet til at det for alvor giver mening at anvende virtual og augmented reality i byggeriet.  

Tusind tak til Nikolaj Knudsen fra Reuilf Ramstad for udlån af BIM-model af Danfoss House til testen i BIMx. 

Har du en god idé?
Har du en god ide til, hvad man kan bruge vores nye Apple Vision Pro til? Så kontakt Ole Berard fra ConTech Lab og lad os i fællesskab blive bedre til at udnytte de mange potentialer i teknologien.