Se også:
I maj måned dannede NIRAS Green Tech Hub, Dansk Industri og ConTech Lab rammer for et netværksarrangement spækket med viden om, hvordan man kan lykkes med ”grønne partnerskaber” i praksis. Fem konkrete cases fra byggeriet belyste det store behov for – og ikke mindst vilje til – at nedbryde siloer, dele viden og erfaringer og blande kompetencer mellem store og små virksomheder til fordel for den grønne omstilling.
Man skal finde de rigtige døre at banke på
”Vi har stort overblik over branchen og vores kunders udfordringer – f.eks. m. bygningsdrift. Men det er ikke altid, vi selv ligger inde med de smarteste løsningerne. Så kan vi blandt andet kigge mod Green Tech Hub, hvor der sidder startups med teknologier, vi meget vel kan sætte i spil,” siger Claus Wessel Andersen, afdelingsleder for HVAC og indeklima, i NIRAS, der er indgået partnerskab med opstartsvirksomheden Airlich.
Airlich sidder i NIRAS Green Tech Hub, og arbejder med at udvikle og kommercialisere retrofit-løsninger, som kan rense luft og sikre sundt indeklima, sænke bygningens klimaaftryk og ikke mindst sikre, at bygninger kan leve op til stigende energikrav.
”Der er en underskov af lovende teknologier, som er nødvendige at bringe i spil for at nå i mål med grøn omstilling – men det lykkes først, hvis de store virksomheder giver et skub med for at få teknologien ud at leve,” understreger Rasmus Jølck, CEO i Airlich, og forklarer, at fagfolk hos NIRAS har været med til at finde det rette product fit samt til at banke på de rigtige døre for at få flere til at teste Airlichs løsninger i praksis.
”Byggebranchen er konservativ, og vi lykkes ikke med salgspitches om potentialer – vi har brug for at blive lukket ind, så vi i stedet kan vise vores berettigelse og konkrete resultater. Og her har NIRAS i høj grad kunnet hjælpe med at åbne døre,” fortæller Rasmus Jølck.
Forskellige fagligheder i spil
”I en fragmenteret og projektbaseret branche, som byggeriet jo er, har man ingen chance for at nå sine grønne målsætninger alene. Man er nødt til at hjælpe hinanden og udnytte hinandens forskellige kompetencer” siger Ulrik Branner, CEO i SiteHub – en virksomhed der tilbyder software-løsninger inden for byggepladslogistik og ressourceforbrug.
Sammen med store entreprenører som bl.a. MT Højgaard viser SiteHub vejen for intelligent byggepladsstyring, hvor man har overblik over eksempelvis materialeflow, affaldsmængder, vand- og energiforbrug i realtid. ”Det er helt skævt, at vi har mere indsigt i, hvor meget plastaffald der kommer fra de danske haveforeninger, end vi har i de store mængder affald og spild, der forekommer ude på danske byggepladser. Teknologien, der kan hjælpe os med at identificere ressourceforbruget, findes, så det er på høje tid, at vi sammen får bragt den i spil,” forklarer Ulrik Branner.
Oline Stærke, der er co-founder i Acembee, kan sætte yderligere streg under pointen ”Vi har erfaringstal der viser, at 55% af elforbruget på en byggeplads forekommer uden for arbejdstiden – og selvfølgelig er der noget, som ikke bør slukkes, når folk går hjem. Men med IoT-løsninger bør bygherre kunne spare 40% af strømforbruget.”
Derfor er Acembee gået sammen med blandt andre NCC og SiteHub om at teste og implementere brugervenlige IoT-systemer, der nedbringer ressourceforbrug på byggepladsen og forbedrer styring og dokumentation af ressourceforbrug for entreprenører.
Læs mere om ressourceforbruget på byggepladsen
Villighed til samarbejde i byggebranchen
Showcase eventet ”grønne partnerskaber” var med til at understrege, at samarbejdsvilje og supplerende kompetencer er nøglen til en bred forankring af de gode resultater i branchen. Heldigvis er begge til stede i byggeriet og det er gode tegn for en branche, der har brug for løsninger til at accelerere den grøn omstilling.
NIRAS Green Tech Hub, Dansk Industri og ConTech Lab vil fortsætte med at sætte fokus på grønne partnerskaber i byggeriet. Kender du til en god case, der er værd at vise frem? Så ræk endelig ud til os.