Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri

Jura

Her finder du viden om de juridiske aspekter af det bæredygtige byggeri. Hvordan bliver omstillingen reguleret og hvordan bliver de politiske ønsker og visioner om bæredygtighed omsat til lovkrav, vi som branche skal efterleve i praksis?

Til forsiden

Jura og bæredygtighed

National strategi for bæredygtigt byggeri (april 2021) sætter vigtige pejlemærker for udviklingen af bæredygtigt byggeri. Strategien er branchens bidrag til at nedbringe Danmarks CO2-udledning med 70% i 2023. Strategien udfolder sig på 21 initiativer kategoriseret inden for 5 temaer:

  1. Mere klimavenligt byggeri og anlæg

  2. Holdbare bygninger af høj kvalitet

  3. Ressourceeffektivt byggeri 

  4. Energieffektive og sunde bygninger 

  5. Digitalt understøttet byggeri

Efterfølgende er der blevet vedtaget konkrete klimakrav til byggeriet, herunder en skærpet grænse for CO2-udledning per kvm.

Udover overholdelse af klimakrav er et af de centrale temaer for byggeriet dokumentation. For at kunne dokumentere graden af bæredygtighed i et byggeri, må man gå nuanceret til værks og vurdere både de enkelte, specifikke bestanddeles påvirkning og den samlede påvirkning, som et byggeri udgør i sin helhed.

Et andet centralt juridisk område er regelsættet om udbud og aftalegrundlag.  

Bæredygtighed blev først defineret i Brundtlandrapporten udarbejdet under FN i 1987. Her defineres bæredygtig udvikling som en balance mellem social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Bæredygtigt byggeri defineres efter de samme parametre, hvilket blev fastlagt i Folketingets aftale om National strategi for bæredygtigt byggeri i 2021.

Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) og National strategi for bæredygtigt byggeri har ledt til ændringer i Bygningsreglementet. De 9 parametre fra FBK bliver trinvist indarbejdet i årene 2023-2030. Senest vedtog Regeringen en tillægsaftale til National Strategi for Bæredygtigt Byggeri, som sætter minimumsgrænser for en række målbare parametre, der alle skal sikre såvel social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed i dansk byggeri.

I EU arbejdes der parallelt med et fælleseuropæisk system for rapportering af bæredygtigt byggeri (Level(s)), der inkluderer nogle af de væsentligste parametre for ressourceforbrug, totaløkonomi, indeklima, sunde materialer, klimasikring mv.

Formålet med Level(s) er at hjælpe aktører i byggeriet med at optimere løsninger, som nedbringer ressourceforbrug og miljøbelastninger samt fremtidssikrer byggeriets værdiskabelse ved at skabe et fælleseuropæisk sprog og ramme for performance, der supplerer eksisterende regulering af byggeriet. 

Den danske strategi for bæredygtigt byggeri og de deraf kommende reguleringer i Bygningsreglementet er samstemt med de kommende europæiske standarder.

Byggebranchens umiddelbare udfordring er det høje CO2-aftryk. Cirka 40% af den menneskeskabte CO2-udledning stammer fra byggeri. Derfor er det ikke overraskende netop CO2-aftrykket der i første omgang reguleres i dansk lovgivning. I bygningsreglementet indføjes for første gang nogensinde krav til bygningers maksimale miljøbelastning 1. januar 2023, hvor det bliver lovpligtigt at lave livscyklusberegninger (LCA) for al nybyggeri. Dermed bliver LCA det første egentlige bæredygtighedskrav, som bliver indført i Bygningsreglementet.