Denne case er udarbejdet af:
Mads Carlsen, Årstiderne Arkitekter/SWECO
FAKTA
- Projekt: Skolebyggeri
- Størrelse: 16.000 m2
- Byggeperiode: 2017 – 2020
- Ydelser: Totalentreprise - KPC – Sweco – Årstidernes Arkitekter
Denne case er udarbejdet af:
Mads Carlsen, Årstiderne Arkitekter/SWECO
FAKTA
Fra første færd i projektet havde totalentreprenøren fokus på IKT samarbejdet og havde en klar holdning til at samarbejdet skulle være til gavn for både rådgiverne, dem selv som totalentreprenør og deres underentreprenører. Derfor blev der inden den egentlige projektering gik i gang, indkaldt til et IKT-samarbejdsmøde mellem de IKT-ansvarlige for de enkelte parter.
På dette møde blev et udkast til IKT-procesmanualen gennemgået og der blev sat fokus på en leveranceplan for bygningsmodellerne. Konkret blev der taget udgangspunkt i DiKons værktøj til modelleverancespecifikation. Specielt var der fra totalentreprenøren fokus på at få udarbejdet et færdigt og koordineret elementprojekt, da dette var en væsentlig milepæl i projektet, pga. en tidspresset elementleverandør. Leveranceplanen blev opdelt i uger og med udgangspunkt i afleveringsdatoen for elementprojektet, blev der arbejdet baglæns gennem ugerne for at få klarlagt afhængigheder mellem fag og bygningsdele (illustration), samt nødvendige milepæle i forhold til delafleveringer og modelkontroller.
Modelleveranceplanen blev sammen med projekteringstidsplanen i projekteringen det styrende værktøj for hele modelleringsprocessen, som sikrede at elementprojektet blev færdigt til tiden. I de efterfølgende faser af projektet indgik modelleveranceplanen også som et væsentligt styrende dokument, der sikrede synlighed om fagenes modelleverancer og koordinering mellem fagene.
Den udarbejdede modelleveranceplan medvirkede til, at koordineringen mellem fagene blev væsentlig lettere. Denne blev løbende drøftet og justeret ved projekteringsmøderne. Ved et enkelt kig i den opdaterede modelleveranceplan, blev det tydeligt for den enkelte projektdeltager, hvilke bygningsdele der skulle arbejdes på, og hvordan koordineringen mellem de øvrige fags bygningsdele der skulle indgå i arbejdet. Så både for projektledelsen, projekteringsledelsen og de involverede medarbejdere, var overblikket over modelprocessen og de nødvendige sammenhænge i modellerne en medvirkende årsag til, at projektet forløb tilfredsstillende for alle parter.
De indledende ressourcer der blev brugt på udarbejdelse af modelleveranceplanen og den løbende vedligeholdelse, vurderes godt givet ud, at det igennem projekteringen lettede koordineringen væsentligt. Lidt forsimplet stillet op: Den tid der blev brugt af få personer til udarbejdelse og opdateringen, kom alle projektdeltagerne til gode.
Bygningsmodellerne var i projektet et centralt værktøj blandt projektets deltagere til at understøtte kommunikation og koordinering. Med fokus på at modellerne hele tiden afspejlede projektets stade understøttet af modelleveranceplanen, blev det tydeligt for alle, hvem der rent modelmæssigt leverede hvad til hvilket tidspunkt. Det mindskede nødvendigheden i daglige koordinering og resulterede i et mere jævnt produktionsflow for alle parter, uden mange brandslukninger og stop i produktionen.
Erfaringer fra brug af modelleveranceplaner er blandt projektets parter taget med til efterfølgende projektsamarbejder og indgår her som en naturlig del.