BuildingSMART International forandres

Ultimo juni repræsenterede Ole Berard, digitaliseringschef i Molio, og Jan Karlshøj, sektionsleder DTU, buildingSMART Danmark på buildingSMART Internationals forsamling i Schweiz. Her kan du læse, hvad de lærte.

I slutningen af juni samlede buildingSMART International eksperter og ledere fra hele verden til den første buildingSMART International Council and Chapter Leaders Conference på denne side af Covid-pandemien. Ole Berard, digitaliseringschef i Molio, og Jan Karlshøj, sektionsleder på DTU, repræsenterede buildingSMART Danmark og havde en række inspirerende dage i det smukke Schweiz. Bauen digital Schweiz/buildingSMART Switzerland var værter med de Schweiziske Jernbaner og Siemens som sponsorer.

Her er hvad Karlshøj og Berard lærte.

People

Céline Bent er ny Compliance Director

Med ansættelsen af Céline Bent som Compliance Director i buildingSMART International bliver der sat turbo på udviklingen af certificeringssystemet. Hun bliver ansvarlig for compliance-programmet, der består af to dele: Den professionelle certificeringsdel er et globalt benchmark for openBIM-uddannelser, hvor buildingSMART International er ansvarlig for kvalitetssikring og standardisering. Den anden del er softwarecertificering, der validerer implementering af standarder og løsninger baseret på Industry Foundation Classes (IFC), BIM Collaboration Format (BCF) og andre standarder. Derudover skal hun udvikle mulighederne for at for at kunne sikre projekter og virksomheder den bedst mulige udnyttelse og anvendelse af openBIM værktøjer og standarderblandt andet i form af buildingSMART-certificering af virksomheder og projekter.

Céline Bent er uddannet arkitekt og har tidligere arbejdet som selvstændig konsulent, i Royal BAM Group og på Nyenrode Business University.

Der er snart 29 nationale buildingSMART chapters

Den internationale buildingSMART-familie vokser. USA og Hong Kong er opgraderet til fuldbårne nationale chapters, mens Rumænien, Marokko og Portugal for tiden er såkaldte ’chapters in formation’ og arbejder på at blive fulde nationale chapters. Således er der snart 29 nationale buildingSMART chapters.

Det er gode nyheder, da standardisering i høj grad er et internationalt anliggende. Jo mere udbredt fælles standarder og openBIM bliver internationalt, jo lettere bliver det at høste de økonomiske og bæredygtige gevinster. Derudover fremmer et tættere og dialogbaseret internationalt netværk innovation og effektivisering i bygge- og anlægsbranchen.

Visioner for videreudviklingen af buildingSMART-værktøjer

buildingSMART International vil med Accelerated Projects-paraplyen yde støtte til en række bygge- og anlægsprojekter i byggebranchen: Ambitionen er gøre buildingSMART værktøjerne endnu mere anvendelige og skabe en solid formidling af den bedste praksis med buildingSMART-værktøjerne. Hensigten er at oparbejde erfaring, mens man hjælper på rigtige projekter, som hele buildingSMART Communityet får glæde af. Det omfatter blandt andet udviklingen af en buildingSMART International vidensbase og udgivelsen af forskellige guides, som vil være tilgængelige for samarbejdspartnerne i de nationale chapters, som for eksempel buildingSMART Danmark .

I forbindelse med disse fremskyndede openBIM projekter har buildingSMART International været i dialog med en lang række interessenter. Dialogprocessen har givet følgende indsigter, der har dannet grundlag for de konkrete strategiske satsninger: De store virksomheder vil gerne støtte implementeringen af openBIM – både for at effektivisere deres digitale processer, samt for at understøtte store og komplekse projekter. De ønsker at forstå og anvende den samlede pakke af buildingSMART International standarder og værktøjer.

Virksomhederne anerkender behovet for at få hjælp fra buildingSMART International for at komme i gang og løbende videreudvikle deres procedurer og praksis med openBIM, og de er villige til at betale buildingSMART International for hjælpen. Fra Danmark bidrager Sund & Bælt allerede til dette arbejde. Compliance-programmet indgår også som et strategisk fokusområde som en del af Accelerated Projects.

Derudover arbejdes der på en række nye værktøjer for blandt andet anvendelsen af IFC, BCF, UCM, openCDE API og bSDD. I sagens natur fyldte IFC4.3, der indeholder nye muligheder for infrastruktur og jernbaner, en del af snakken, og det fremgik blandt andet, at IFC4.3 er i proces med henblik på at blive ISO-certificeret.

Mindestund for Richard Petrie

På konferencen mindedes deltagerne Richard Petrie, den tidligere CEO for buildingSMART International, der døde d. 17. april 2022. Petrie har gennem sit virke været med til give buildingSMART International momentum, og den store interesserede for fælles standarder og de øvrige buildingSMART-værktøjer skal videreføres. Tak for indsatsen og hvil i fred.

Masser af ny inspiration

Ole Berard og Jan Karlshøj vendte tilbage med mange input og gode ideer til videreudviklingen af buildingSMART Danmark og muligheden for yderligere internationalt samarbejde. ”Det har været to inspirerende dage med fokus på standardisering og videreudvikling af buildingSMART-værktøjerne. Der er mange spændende udviklingsprojekter og tiltag i støbeskeen, ligesom det var interessant at høre, hvad der foregår i de forskellige nationale chapters. Og efter mere end to år med Zoom-møder var det skønt at møde repræsentanter fra buildingSMART-netværket fysisk,” fortæller Ole Berard, ”Jan Karlshøj og jeg har fået ideer til nye tiltag i buildingSMART Danmark, og ikke mindst hvordan vi kan styrke vores stemme internationalt.”