Brick 1789211 1280
RESEARCH PROJEKT

BoostReuse

Den cirkulære dagsorden i byggeriet er et komplekst felt. Øget handel af genbrugsmaterialer og etablering af et marked for samme kræver, at mange ting sker på samme tid. 

I research projektet stiller vi derfor spørgsmålet: Hvad skal der til for at øge handlen med genbrugsmaterialer i byggeriet? 

Projektgruppe

Baggrund

Handlen med og den direkte brug af genbrugsmaterialer i renoveringsprojekter er, trods en stigende interesse, stadig begrænset. Men øget brug af genbrugsmaterialer er et nødvendigt skridt mod at reducere byggeriets klimabelastning. Vi er derfor nødt til at blive klogere på, hvilke knapper vi skal trykke på for at nedbryde barriererne i markedet og sætte skub i handlen med genbrugsmaterialer. 

Vi mangler konkret og detaljeret viden om, hvordan virksomheder prioriterer i forhold til valg af materialer, hvilke overvejelser der går forud, og deres generelle tilgang til at handle med genbrugsmaterialer.

Dette understreger behovet for en systematisk indsats for at reducere byggebranchens miljøpåvirkning og skabe rammer for en aktiv markedsudvikling af genbrugsmaterialer.

Der pågås nu et vigtigt arbejde med projektet BoostReuse, støttet af Realdania, DI Byggeri og Grundejernes Investeringsfond. Projektet gennemføres af Vad-Netsocietal, Smith Innovation og ConTech Lab.

Visionen for cirkulær økonomi i dansk byggeri, har særligt fire aspekter; reducer, bevar, recirkuler og regenerer, hvor BoostReuse primært fokuserer på det recirkulere aspekt. Projektet har som overordnet formål at fremme handlen med genbrugsmaterialer inden for byggebranchen, med særligt fokus på renoveringsprojekter.

Formål

Projektets formål er todelt:​

  1. Undersøgelse af aktørers holdninger og adfærd: Projektet undersøger investorers, brugeres og erhvervslivets holdninger til at øge handlen med og brugen af genbrugsmaterialer i renoveringsprojekter i det byggede miljø.
  2. Løsning af praktiske udfordringer: Der er identificeret en række barrierer, som hæmmer brugen af ​genbrugsmaterialer. Derfor er formålet at undersøge og hente inspiration til, hvordan konkrete problemstillinger omkring producentansvar, garantiforpligtigelser, forsikringer og finansieringsmodeller samtidig kan håndteres konstruktivt til gavn for markedets udvikling.

Projektet bygger på antagelsen om, at jo lettere, sikrere og mere økonomisk attraktivt det er at handle med genbrugsmaterialer i byggeriet, desto bedre vil markedet fungere. Projektet vil undersøge, teste og diskutere, hvordan dette kan realiseres. For at opnå indsigt afholdes der løbende workshops og rundbordssamtaler med aktører fra hele byggeriets værdikæde. Derudover bliver der undersøgt seks forskellige cases, som illustrerer eksempler på, hvor barrierer for genbrug af byggematerialer er blevet nedbrudt med succes.


Building 1453291 1280

Projektets output

  1. En analyse af markedet i forhold til brugen af byggematerialer 
    Analysen kortlægger de nuværende udfordringer og løsninger på markedet. En af de gennemgående udfordringer er manglen på forretningsmodeller for handel med genbrugsmaterialer i byggeriet. På baggrund af analysens resultater og følgegruppens bidrag blev der peget på tre centrale perspektiver: udbud, efterspørgsel og finansiering, som bør undersøges nærmere i forhold til handel med genbrugsmaterialer i byggebranchen. Disse tre perspektiver danner grundlaget for de seks udvalgte casestudier.

  2. Præsentation af seks forskellige case eksempler, hvor det er lykkes at nedbryde barrierer i markedet
    Case eksemplerne giver praktiske indsigter i brugen af genbrugsmaterialer i byggeriet. På baggrund af eksemplerne spredes læring fra modne organisationer og frontløbere, der er lykkedes med at nedbryde barrierer i markedet til dem, der er klar men ikke er kommet i gang endnu.​ Der er især lagt vægt på logistiske og juridiske udfordringer i markedet, og der ses synergier mellem aktørerne omkring hvilke barrierer og potentialer, der er for at booste markedet​.

  3. Forslag til, hvordan case eksempler kan gøres generelle 
    Forslagene skal vise, hvordan konkrete case eksempler kan gøres mere generelle, og hvordan specifikke løsninger kan anvendes bredere i branchen. Her peges desuden på, hvem der bør tage ansvaret for implementeringen af tiltagene. 
      

6 case nedslag

Gennem seks konkrete cases sættes der fokus på centraleproblemstillinger som producentansvar, garantiforpligtelser,forsikringsordninger og finansieringsmodeller, der skalinspirere til generelle løsningsforslag og praksisser, somkonstruktivt kan understøtte udviklingen i markedet.

Cirkulære krav i udbud spiller en nøglerolle i at skabe efterspørgsel på genbrugsmaterialer ved at gøre bæredygtighed til et konkurrenceparameter i byggeprojekter.Denne case handler om, hvordan man kan indføre cirkulære krav i offentlige og private udbud for at sikre brugen af genbrugsmaterialer i byggeprojekter.

Finansielle incitamenter er afgørende for at motivere bygherrer og udviklere til at vælge genbrugsmaterialer, da de økonomiske forhold ofte udgør en barriere.Casen fokuserer på udvikling af finansieringsløsninger, såsom grønne lån og realkreditobligationer, der specifikt understøtter cirkulært byggeri.

Stærke partnerskaber kan sikre, at materialer genbruges med høj værdi, og fremmer selektiv nedrivning, som er en nødvendighed for øget genbrug i byggebranchen. Casen undersøger derfor, hvordan stærke samarbejder mellem nedrivningsfirmaer og byggeindustrien kan fremme direkte genbrug af byggematerialer fra nedrivningsprojekter.

Take-back ordninger er en effektiv måde at sikre materialers værdifastholdelse gennem hele deres livscyklus, og ordningerne opfordrer samtidig producenterne til at tage ansvar for deres produkter. Denne case omhandler udvikling af ordninger, hvor producenter tager byggematerialer tilbage efter endt brug, enten for at genanvende eller genbruge dem.

Byggemarkeder er allerede etablerede logistik- og distributionscentre for materialer, hvilket gør dem velegnede til at blive centrale aktører i handlen med genbrugsmaterialer. Casen handler derfor om, hvordan byggemarkeder kan fungere som samlingspunkter for distribution af genbrugsmaterialer, hvor de kan indsamles, sorteres og sælges videre.

Denne case introducerer en abonnementsbaseret forretningsmodel, hvor byggematerialer eller produkter udlejes som en service, snarere end at blive solgt som et engangskøb. PaaS-modeller, i denne forstand, reducerer således affald og øger materialernes livscyklus ved at fokusere på vedligeholdelse og reparation frem for at udskifte produkter, hvilket fremmer en mere bæredygtig brug af ressourcer.

Rapport

For at skabe overblik over de udfordringer og muligheder, der findes inden for brugen af og handlen med genbrugsmaterialer, har projektgruppen udarbejdet en dybdegående dokumentanalyse.

Analysen identificerer fælles træk og nye vinkler i forskellige aktørers erfaringer med genbrugsmaterialer i byggeriet, og peger på både udfordringer og muligheder for at styrke markedet.

Analysen baseres både på danske kilder, men vi kigger også mod udlandet hvor flere er lykkedes med at nedbryde barrieren i markedet. 

Målet har været at samle den eksisterende viden og få et større overblik over, hvad der allerede findes af viden og praksisser for, hvordan handlen med genbrugsmaterialer kan styrkes og vokse.

Du kan nu hente den første delrapport. 

Workshop

For at kunne identificere potentialer og barrierer for handlen med genbrugsmaterialer afholdes løbende workshop, hvor repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde inviteres ind og får mulighed for at komme med indsigter og input til projektet. 

Den første workshop blev afholdt i oktober, og tog udgangspunkt i betonfliser. I de næste faser vil vi fortsætte med flere design thinking workshops, hvor fokus vil være på genanvendelse af andre materialer som isolering og stål. Målet er at udvikle helhedsorienterede løsninger, der omfatter flere forskellige materialer.

Hvis du vil vide mere om første workshop, kan du hente slides  fra dagen her. 

Se slidedeck
Boostreuse Ws1
Boostreuse Ws1 (1)
Boostreuse Ws1 (2)
FOTO: Workshop hos RGS Nordic d.10. oktober

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller input til projektet, er du velkommen til at kontakte Projektleder og Innovationskonsulent Dan Skovgaard Jensen - eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende vil blive opdateret, når der er nyt om projektet.   

Kontakt

Se også