Læs også:
UrbanBioScore 1.0 (UBS 1.0) er et scoringssystem, der med et konkret tal estimerer biodiversiteten i et givent område. Scoren baseres på indikatorer for biodiversitet, som biologer eller andre naturfaglige specialister registrerer i felten via enten bynatur.app eller feltskema. Registreringen af indikatorerne benytter metoder, der også anvendes i anden national naturovervågning.
"UrbanBioScore er et vigtigt skridt for byggebranchen, som har ønske om samt behov for at blive mere datadrevet - også i arbejdet med biodiversitet. Med et fælles scoringssystem får virksomheder bedre vilkår for at handle på baggrund af data og forbedre biodiversiteten i de områder, de arbejder med, over tid."
- Christina Hvid, administrerende direktør i Molio og ConTech Lab
Udviklingen af systemet bygger videre på pionerprojektet ’National metode for kortlægning af biodiversitet’ og er gjort mulig med støtte fra Rambøll Fonden. Selve udviklingen af UrbanBioScore er sket hos Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, i samarbejde med specialister fra en række førende konsulentfirmaer. ConTech Lab har været initiativtager og projektleder på projektet.
”Flere og flere forstår vigtigheden af at tænke biodiversitet ind fra start – men værktøjerne og de fælles metoder mangler fortsat at komme helt på plads og blive taget i brug. Vi er derfor enormt stolte af at støtte et projekt som dette, hvor fokus er på at udvikle redskaber, der kan mindske forbruget af naturens ressourcer og sikre bevaring af biodiversitet i forbindelse med byggeri. Vi ser frem til at følge med, efterhånden som branchen begynder at tage scoringssystemet i brug, og vi ser det som en vigtig del af den grønne omstilling i byggeriet generelt.”
- Søren Staugaard Nielsen, administrerende direktør i Rambøll Fonden
UrbanBioScore er udviklet til brug i byer og andre bebyggede områder, hvor der hidtil har manglet en metode til registrering af biodiversitet, og er inkluderet i den nye version af DGNB-certificeringen for renovering og nybyggeri 2025, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri står bag. UrbanBioScore viser, hvilket biodiversitets-niveau et givent område befinder sig på, og scoren fungerer som et værktøj til benchmarking og ved gentagne dataindsamlinger til at følge udviklingen over tid.
”Alle, der arbejder med forvaltning og udvikling af biodiversitet i byer og andre bebyggede områder, får med UrbanBioScore mulighed for at identificere, hvor biodiversiteten findes, og dermed også mulighed for at beskytte områder med værdifuld biodiversitet. Viden om biodiversiteten kan også bruges, når man vil sætte mål for udviklingen af specifikke områder og overvåge ændringer over tid.”
- Beate Strandberg, seniorforsker hos Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
UrbanBioScore skal bidrage til at styrke videns- og datagrundlaget for biodiversitet i Danmark generelt, da biodiversiteten i byområder ofte er dårligt dokumenteret.
”Udviklingen af UrbanBioScore vil forhåbentlig resultere i større opmærksomhed på biodiversitet i byer og andre bebyggede områder og gøre alle aktører indenfor forvaltning af områderne i stand til at sætte mål for biodiversiteten og følge op på disse,” afslutter Beate Strandberg.
ConTech Lab er byggebranchens fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på til at skabe fremtidens byggeri – et mere bæredygtigt og produktivt byggeri. ConTech Lab deler al viden og læring, så det kommer alle til gode.