AI og datadeling i byggeriet: Åben vs. Lukket

Diskussionen om åben eller lukket AI i byggebranchen er kompleks og fortsat relevant. Innovation, øget effektivitet og datasikkerhed er centrale emner, men klare rammer er afgørende for ansvarlig og sikker udvikling og anvendelse af AI i byggeriet.
Skærmbillede 2024 04 17 143313
Foto: AEC Hackaton 2024

Det er ingen hemmelighed, at kunstig intelligens (AI) har indtaget de fleste brancher med storm. Det samme gælder for byggebranchen. Fra AI-drevet projektstyring til avanceret automatisering af byggeprocesser - teknologien har vist sig at have et enormt potentiale til at transformere, hvordan vi designer, konstruerer og vedligeholder vores bygninger og infrastruktur m.m. Derfor er det på høje tid, at vi får diskuteret forretningsmodeller og datadeling forbundet med anvendelsen af AI-teknologi. Den diskussion tog vi med et ekspertpanel på dette års AEC Hackathon under titlen: Åben eller lukket AI i bygge- og anlægsbranchen? 

Se det samlede recap fra AEC Hackaton 2024 her.

Pexels Googledeepmind 18069159

Åben AI
Åben AI refererer til kunstig intelligens, der er trænet på fælles og åbne datasæt, som hele branchen stiller til rådighed.

Lukket AI
Lukket AI beskriver situationen, hvor virksomheder udvikler deres egne private løsninger ved hjælp af data, som de ikke deler med andre.

Juridiske udfordringer og ansvar 

For at afgøre, hvorvidt vi skal arbejde mod en åben eller lukket tilgang til AI i byggebranchen, må man gøre sig flere forskellige overvejelser. I ekspertpanelet sad Nicolaus Falk-Scheibel fra Poul Schmith/Kammeradvokaten, der gav udtryk for bekymring, når det gælder beskyttelse af følsomme data og overholdelse af lovkrav. 

Når vi deler data mellem mange forskellige aktører, for eksempel ved at samarbejde om åben AI, havner vi i en kompleks situation, hvad angår følsomme data: 

Vi er nødt til at sikre, at AI’er lever op til de gældende lovkrav, hvilket i sig selv er udfordrende nok. Hvis mange forskellige aktører skal samarbejde om open AI, bliver det enormt komplekst at afgøre, hvem der har ansvaret i tilfælde af, at der brydes med loven,” siger Nicolaus Falk-Scheibel fra Poul Schmith/Kammeradvokaten. 

Det er derfor stadig nødvendigt, ifølge Nicolaus Falk-Scheibel, at vi har lukkede rum for kritiske, følsomme data. 

Data er forudsætningen for AI 

En uomtvistelig forudsætning for effektiv AI er gode data - og rigeligt af dem. Jo mere kvalitetsdata AI-systemer har adgang til, jo mere præcise og pålidelige bliver outputtet. Ved at tillade åben deling mellem aktører i branchen kan man skabe et solidt fundament for viden og indsigt, der kan drive innovation og forbedre byggeprocesserne som helhed. 

Kunstig intelligens fungerer bedst, når vi har store mængder data til rådighed. Desværre halter byggebranchen bagud, for selvom vi har masser af data, er de ofte ikke offentligt tilgængelige. Så for at kunne udvikle gode AI-løsninger til byggeriet har vi brug for at stille data til rådighed til at træne AI-modellerne,” siger Ole Berard, Head of ConTech Lab. 

Spørgsmålet om åben eller lukket AI i byggebranchen er mere komplekst end som så - derfor er diskussionen relevant og langt fra afsluttet. Behovet for innovation, ønsket om at øge effektiviteten i byggeriet vha. teknologi, beskyttelsen af data i henhold til lovkrav er blot eksempler på de mange interesser, diskussionen skal basere sig på. Vi skal arbejde hen imod at etablere klare rammer, der kan guide samarbejdet mellem aktører i byggeriet og sikre, at AI-teknologier i byggebranchen udvikles og anvendes ansvarligt og sikkert. 

 

Kontakt os

I ConTech Lab vil vi gerne i dialog og samarbejde med de virksomheder og organisationer, der, ligesom os, er nysgerrige på, hvordan AI kan være med til at effektivisere bygge- og anlægsbranchen. Har du en idé til et projekt eller erfaringer med brug af AI i jeres virksomhed, så ræk ud til os. Kontakt ConTech Lab her. 

Vi afholder også løbende events og workshop om AI i byggebranchen. Her dykker vi bl.a. ned i, hvordan man kan  anvende AI på en ansvarlig og værdiskabende måde i den danske byggebranche - uanset hvor man befinder sig i byggeriets værdikæde. 

 

Se kommende events