ConTech Lab på TechBBQ
TechBBQ 2024
ConTech Lab deltog endnu engang på TechBBQ, hvor tech blev matchet med hygge. Det var nogle fantastiske dage med en masse inspirerende mennesker, investorer, tech virksomheder og startups på tværs af byggeriets økosystem. Hvis du gik glip af begivenhederne eller ikke nåede forbi en ConTech Lab’er, så læs med her. Vi har nemlig samlet alle highlights fra vores dage på TechBBQ og herunder vores UrbanTech-område, som vi har skabt sammen med vores partnere, WE BUILD DENMARK, BLOXHUB, PropTech Denmark og ikke mindst Realdania som sponsor.
Etisk AI – debat om hvordan vi gør AI lovgivning konkret for branchen
Med udgangspunkt i EU's AI-forordning blev der i denne debat lagt vægt på, hvordan byggebranchen kan integrere AI-løsninger uden at gå på kompromis med datasikkerhed og etik. Med kyndig debatstyring af Niels W. Falk, fremhævede Karen Melchior, Medlem af Europaparlamentet frem til 2024 og Jørgen Sørensen, Partner, Head of Data Factory & Responsible AI, PwC Danmark, hvordan AI godt kan anvendes etisk til fremtidens løsninger og bæredygtige målsætninger. Diskussionen kredsede om, hvordan virksomheder kan udnytte åbne AI-modeller og samtidig sikre sig mod mulige etiske faldgruber. Praktiske eksempler illustrerede, hvordan den teoretiske ramme kan implementeres i dagligdagen, hvilket gør det muligt at fremme innovation samtidig med at etiske og lovgivningsmæssige krav overholdes.
ConTech Lab har for nyligt udgivet en AI scrapbook, som uddyber, hvordan AI kan anvendes i byggebranchen, samt hvordan du kommer i gang med at anvende det.
UrbanTech Pitch Competition – startups i rampelyset
På første dag af TechBBQ løb vores UrbanTech Pitch Competition også af stablen.. Otte innovative startups præsenterede deres løsninger inden for UrbanTech for en kyndig jury bestående af eksperter fra byggeriets forskellige led af værdikæden. Fokus var særligt på, hvordan teknologi kan forbedre det urbane miljø og byggebranchen. De deltagende virksomheder var:
Acembee, Monto, ProRoom, Ejendom.com, AI Energy, Insutex, Arked og FacadeGenius.
Med en pengepræmie på 75.000 kr., som skal hjælpe vinderen med videreudvikling og skalering til branchen, var der stor konkurrence, og deltagerne præsenterede løsninger, der spænder fra reducering af energiforbrug til nye måder at dele ejendele på. Et stort tillykke til Acembee, som formåede at overbevise juryen om det store energireducerende potentiale virksomhedens arbejde tilbyder byggepladser landet over.
Future-proofing Cities through Data – Hvordan benytter vi data på tværs af værdikæden til at forbedre bymiljøer og byggeri?
På vores garden session, som vi hostede sammen med PropTech Denmark, var der fokus på, hvordan data og teknologi kan anvendes til at reducere bygningers klimaaftryk og fremme bæredygtig byudvikling. Panelet bestående af Lærke Hein (Tunnelfabrikken), Andreea Kaiser (ALFA Development) og Erik Forsberg (Parametric Solutions) fremhævede værdien af at dele og udnytte data i byggeprocesser, men det er en besværlig størrelse, da data konstant ændrer sig. Herudover blev det også fremhævet, at vi bliver nødt til at være mere fleksible med byggeprojekter og løbende være mere åbne overfor ændringer, så de stemmer overens med samfundets nuværende og ikke mindst kommende behov og derfor ikke mister deres formål.
The Nature of Building: Technology, the Built Environment and Biodiversity – fokus på teknologi og biodiversitet
Byggebranchen har et stort ansvar overfor tabet af biodiversiteten i både Danmark og på globalt plan. Branchen må derfor tage et skridt fremad for biodiversiteten og begynde at måle, evaluere og vigtigst af alt, forbedre biodiversitetens tilstand. Panelet, modereret af Tzvete Doncheva fra PT1, diskuterede, hvordan digitale løsninger kan støtte arbejdet med at beskytte og fremme biodiversitet.
Panelet, Christina Hvid (Molio og ConTech Lab), Rasmus Juul-Nyholm (Home.Earth) og Rasmus Juul-Nyholm (Home.Earth) argumenterede for, at måling og evaluering af biodiversitetens tilstand skal blive en standardiseret del af byggeprocessen. Ved at tage ansvar for biodiversiteten kan branchen bidrage til at vende den globale tendens med tab af biodiversitet. Her blev smarte teknologier såsom bynatur-appen fremhævet som et værktøj, der kan være mere til at måle biodiversitet på arealer og sikre en mere bæredygtig og biodivers fremtid.
Du kan læse mere om vores nationale metode for kortlægning af bynatur ved at klikke herunder.
TechBBQ 2024 var en fornøjelse og vi glæder os allerede meget til næste år!